Sony Cyber-shot DSC-RX100

Kompakt utforming og med stor brikke – her har Sony en skikkelig godbit på lur.

Sony RX100 er en nærmest perfekt balanse mellom god bildekvalitet og liten størrelse og får full pott på DinSides terning.
Sony RX100 er en nærmest perfekt balanse mellom god bildekvalitet og liten størrelse og får full pott på DinSides terning. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene er det flere produktgrupper som har jevnet seg ut med tanke på gapet mellom et godt og dårlig produkt. Kameramarkedet er definitivt ett av dem.

Går du på den lokale elektrobutikken med et gitt budsjett til et speilreflekskamera, vil du sannsynligvis bli fornøyd uansett hva du velger – så lenge du ikke finner ut i etterkant at du kunne ha spart en tusenlapp i en annen butikk, selvsagt.

Det reflekteres også i terningkastene som trilles. Der forskjellene tidligere var åpenbare og man kunne trille både toere og treere ved jevne mellomrom, havner de fleste kameraene vi tester på firere og femmere fordi de aller fleste er gode. En sjelden gang en treer. En sjelden gang en sekser.

Men denne gangen er sekseren udiskutabel, for Sony Cyber-shot DSC-RX100 (heretter kalt RX100) er et usedvanlig godt kamera til å være så kompakt. Kanskje bortimot det perfekte brytningspunktet mellom bildekvalitet og hendig størrelse for deg som er på jakt etter noe du kan putte i lomma.

Men la oss ta det fra begynnelsen.

Det bygger riktignok litt i dybden, men Sony RX100 har et lite fotavtrykk og får god plass i håndflaten.
Det bygger riktignok litt i dybden, men Sony RX100 har et lite fotavtrykk og får god plass i håndflaten. Vis mer

Tekniske spesifikasjoner

 • Sensorstørrelse: 1" (13,2 x 8,8mm)
 • Oppløsning: 20Mp (5472 x 3648)
 • Optikk (~35mm): 28-100mm (3,6x), f/1.8-4.9, optisk bildestabilisering, 5cm nærgrense
 • Skjerm: 3", 920.000 punkter
 • Video: 1080p, 60 bilder pr sekund
 • Maksimal ISO: 25600
 • Batteri: 330 bilder (CIPA)
 • Seriefoto: 2,5/10 bilder pr sekund
 • HDMI-utgang
 • Vekt: 240g
 • Mål: 102 x 59 x 36 mm
For å gjøre disse tallene litt mer håndfast: Dette er altså et kompaktkamera, som riktignok ikke har "Ixus-størrelse", men som allikevel er lite nok til å gli ned i innerlomma uten at det ser dumt ut. Kombinert med en ganske stor sensor og lyssterk optikk er dette en veldig interessant kombinasjon i våre øyne.

For selv om speilløse systemkameraer er fysisk mindre enn speilrefleksene med samme brikkestørrelse, er ikke størrelsesgevinsten stor nok til at de kan puttes i lomma – fortsatt må de bæres over skulderen. Det samme gjelder entusiastmodeller som f.eks. Canon G1 X, selv om dette også har en sensor med omtrent dobbelt så stort areal som dagens testmodell.

Verdt å merke seg er lysstyrken på vidvinkel – f/1.8. Det gjør at kameraet fanger mye lys (ca 2,5 ganger så mye som mer vanlige f/2.8), men merk at dette da kun gjelder på vidvinkel og at f/4.9 ikke er like imponerende i teleenden.

Video kan for øvrig skytes i full HD-oppløsning med 60 progressive bilder i sekundet; en bilderate som gjør at videoopptak får "tv-følelse".

Sony Cyber-shot DSC-RX100

Konstruksjon

Det er først og fremst i dybden kameraet fra Sony bygger litt mer enn det tradisjonelle kompaktkameraet – fotavtrykket er noenlunde det samme som øvrige kompaktkameraer med 3" skjerm.

Og tar vi skjermen først, er denne altså høyoppløselig med 920.000 punkter (ett piksel er TRE slike punkter, så reell oppløsning er 640x480 piksler). Den tar ca 80% av plassen på baksiden, og ved siden av finner vi knapper for direkteopptak av video (uavhengig av hvilken modus kameraet står i), hovedmeny, funksjonsmeny, bildevisning og hjelp/slett.

Du kan vise mye informasjon på skjermen, og RX100 har i tillegg et elektronisk vater som forteller deg om du holder kameraet vannrett (ikke på bildet).
Du kan vise mye informasjon på skjermen, og RX100 har i tillegg et elektronisk vater som forteller deg om du holder kameraet vannrett (ikke på bildet). Vis mer

Funksjonshjulet lar seg dreie på for å bla i bilder eller endre på innstillinger, og har dessuten snarveier på opp/ned/venstre/høyre til informasjonsnivå, blits, skuddtakt og eksponeringskompensasjon. Et gummiert felt på toppen gir støtte til tommelen, men på fremsiden er det ikke noe grep til resten av fingerne. RX100 utmerker seg derfor ikke som spesielt komfortabelt å holde, men er ikke det motsatte heller.

Modushjulet på toppen lar deg bytte mellom ulike bildemodi og gir akkurat passe motstand i våre øyne – vi har ikke opplevd å være uheldige og endret dette utilsiktet i testperioden, men vi opplever det heller ikke å være for hardt. Zoombryteren på utsiden av utløserknappen er digital og opererer objektivet kun med én hastighet, men du kan også bruke ringen rundt objektivet for å finjustere zoomingen (dersom du ikke vil bruke den til manuell fokus).

Sony Cyber-shot DSC-RX100

Bikker du blitsen bakover når du skal ta bilder innendørs blir resultatet at lyset fra blitsen spres mye penere.
Bikker du blitsen bakover når du skal ta bilder innendørs blir resultatet at lyset fra blitsen spres mye penere. Vis mer

Blitsen spretter opp av kamerahuset når du vil bruke den og er hengslet på en slik måte at den faktisk får en veldig nyttig, ikke-dokumentert funksjon om du hjelper til litt med venstre peke- eller tommelfinger. Da kan du nemlig vippe denne slik at den peker rett opp i taket, og det gir en langt penere blitsspredning innendørs enn at blitsen skytes rett mot motivet.

Selvsagt er ikke lyset like sterkt som når du bruker en ekstern blits, og et lite skår i gleden for noen er at det ikke har noe sko for å kunne sette på en blits eller elektronisk søker – ikke at det er vanlig på et såpass lite kamera, dog. Når det gjelder ut/innganger er dette begrenset til micro USB og HDMI-utgang på RX100.

Ellers er batteri og minnekort plassert bak et lokk (med låsemekanisme) i bunnen av kameraet, og batteriet sikret med en ekstra tapp slik at du kan ta ut og inn minnekortet uten at batteriet faller ut.

I bunnen av RX100 finnes ei luke der batteriet og minnekortet ligger gjemt. HDMI-utgang finnes også i bunnen, slik at du kan koble kameraet direkte til en TV.
I bunnen av RX100 finnes ei luke der batteriet og minnekortet ligger gjemt. HDMI-utgang finnes også i bunnen, slik at du kan koble kameraet direkte til en TV. Vis mer

Brukervennlighet

Vi synes Sony har funnet en god balanse når det gjelder brukervennligheten til RX100. Det har en del avanserte funksjoner og ganske effektiv betjening som entusiasten vil sette pris på, men kan også fint egne seg for de med mindre erfaring.

Til venstre: Funksjonsmenyen, som lar deg bruke fokusringen for kjapt å endre enkelte innstillinger. Til høyre: Eksempel på innbakt fotoguide; her hvordan du tar bilder av fyrverkeri.
Til venstre: Funksjonsmenyen, som lar deg bruke fokusringen for kjapt å endre enkelte innstillinger. Til høyre: Eksempel på innbakt fotoguide; her hvordan du tar bilder av fyrverkeri. Vis mer

Sistnevnte av flere årsaker. For det første har kameraet en godt implementert hjelpefunksjon, som lar deg trykke på ?-knappen i alle menyvalg for å få dem forklart nærmere. I tillegg finnes det en såkalt shooting tips-funksjon som gir deg fotograftips – alt fra hvordan du kan få barn til å smile til hvordan du gjør bakgrunnen uskarp (bildet over viser fyrverkeri-guiden). Det siste kompletteres også av en egen "lettvint-modus" der du f.eks. heller tar stilling til hvor uskarp bakgrunn du vil ha enn å justere blenderåpningen, selv om dette i praksis er to sider av samme sak.

Den mer avanserte brukeren vil like muligheten til å trykke på funksjonsknappen, velge blant ulike innstillinger og deretter bytte raskt med fokushjulet (bildet til venstre over). Utvalget av funksjoner skal vi se på lenger ned.

Hovedmenyen er også godt strukturert i ulike faner, med god indikasjon på hvor du befinner deg i menyen når en fane har flere sider med innstillinger. Og ønsker du det, kan du også omprogrammere enkelte av tastene til å ha andre funksjoner, selv om det da ikke lenger blir samsvar mellom ikonet ved siden av knappen og funksjonaliteten.

En liten irritasjon, som vi også trakk frem da vi testet NEX-7, er at Sony av ukjent årsak har valgt å splitte stillbilder og video i avspillingsmodus. Det betyr at du enten kan se på bilder eller på videoer du har tatt, men ikke bla sømløst mellom de to ulike medietypene.

Funksjoner

RX100 er en godbit også når det kommer til funksjonslisten. Her er noen av de viktigste:

 • RAW-støtte – gjør at du kan "fremkalle" bildene på PC-en og justere eksponering, skarphet, fargemetning, hvitbalanse etc. manuelt i stedet for at kameraprosessoren gjør det for deg.
 • Optisk bildestabilisering - gjør det lettere å ta skarpe bilder håndholdt i dårlig lys.
 • Panoramamodus - dette har Sony hatt i kameraene sine lenge og lar deg trykke ned knappen én gang og så sveipe kameraet langs horisonten, før kameraet til slutt stifter bildene sammen til ett panoramabilde. Sånn:

  I panorama-modus trykker du ned utløseren og sveiper kameraet langs horisonten. Dernest syr kameraet bildet sammen til et panoramabilde på ca 16Mp.
  I panorama-modus trykker du ned utløseren og sveiper kameraet langs horisonten. Dernest syr kameraet bildet sammen til et panoramabilde på ca 16Mp. Vis mer

 • HDR-funksjon - Tar tre bilder på rappen og kombinerer dem til ett bilde med større dynamisk omfang. Kan gjøres med inntil ±6EV (!)
 • Støyredusering via flere bilder – kameraet kan ta flere bilder i serie og kombinere dem slik at det blir mindre støy i bildene. Dette fordrer imidlertid at kameraet står på stativ eller helt i ro.
 • Fallsensor - mister du kameraet, trekkes objektivet kjapt inn i kamerahuset for å minimere skadene.
 • Følgefokus - fokusér på ett objekt, så følger fokusen etter hvor enn det måtte bevege seg i bilderammen. Også dersom det forsvinner fra utsnittet og kommer tilbake igjen.
 • Manuell eksponering - justering av blender, lukker og ISO uavhengig av hverandre, i tillegg til manuell fokus. Ved bruk av manuell fokus zoomes også bildet inn slik at du kan treffe lettere, og du kan få indikert hvilke områder av bildet som er i fokus mens du komponerer bildet.
 • Elektronisk vater - kan vises på skjermen slik at du vet om du holder kameraet rett. Kjekt til landskapsbilder, f.eks.
 • Omprogrammering av enkelte knappesnarveier
 • Sakte- og baksynk av blits
 • Smile- og selvportrettfunksjon for opp til to personer, der kameraet ikke knipser før begge smiler.
 • Ansiktsgjenkjenning og -registrering
 • Automatisk komposisjon av portrettbilder i henhold til det gylne snitt (valgfri, selvsagt).
 • Justering av skarphet, kontrast og fargemetning
 • Bildeeffekter som lekekamera, sort/hvitt med høy kontrast, miniatyr, akvarell etc. Noen kan også påføres etter at bildet er tatt slik at effekt-bildet lagres som en ny bildefil.

Under ser du hvordan akvarelleffekten kan se ut i praksis. Ganske pent, synes vi:

Akvarell-effekten i kameraet gir kunstneriske resultater.
Akvarell-effekten i kameraet gir kunstneriske resultater. Vis mer

Ytelse

Sony oppgir 10 bilder i sekundet på full oppløsning (uten fokusering i mellom, selvagt), men vi klarte bare å få drøye åtte da vi testet, og farten avtar etter tolv bilder, men holder seg fortsatt på 3-4 bilder i sekundet etter det (avhenger av hastigheten på minnekort). Det er uansett svært godt.

Objektivet bruker litt tid på å komme ut av kamerahuset ved oppstart, og vi målte tiden til du kan ta bilde til ganske nøyaktig to sekunder. Det er akkurat høyt nok til å være merkbart når du må være kjapt på pletten, og under middels raskt.

Autofokusen oppleves generelt som svært rask og presis. På full tele i innendørs kveldsbelysning er den riktignok noe tregere, men har allikevel ingen problemer med å treffe ut over at det tar litt lenger tid.

Utløserforsinkelsen er i praksis fraværende uten blits, og ble målt til cirka 0,14s ved bruk av blits. Dette er også svært gode tall.

Batteritiden er oppgitt til 330 bilder etter CIPA-standarden, der halvparten av bildene tas med blits. Det er over middels godt til å være et kamera du kan putte i lomma.

Bilde- og videokvalitet

Sony RX100 leverer også varene hva gjelder bildekvalitet, enten det dreier seg om stillbilder eller video. Nevnt er muligheten for å bikke blitsen tilbake slik at den spretter fra taket, og da får man ganske pene innendørsbilder:

Sony Cyber-shot DSC-RX100

Vi har heller ingen problemer med å skyte på ISO 1600 når lystilgangen er dårlig. Det skal imidlertid sies at den automatiske hvitbalansen bør overstyres i glødelampebelysning, der bildene får et tydelig gulstikk. Under er et 100%-utsnitt med ISO 1600, uten blits:

Sony Cyber-shot DSC-RX100

Utendørs er vi også svært fornøyde med lysmåleren. Stort sett treffer eksponeringen meget godt, og de aller fleste av testbildene vi gjorde i litt vanskelige lysforhold har også bevart detaljene i høylysene.

Sony Cyber-shot DSC-RX100

Det skal sies at sensoren ikke har samme dynamiske omfang som speilreflekskameraer i samme prisklasse, og at du i situasjoner med store konstraster vil miste noe detaljer i de lyseste og mørkeste partiene, noe du i mange situasjoner kan ty til den innbakte HDR-funksjonen for å få bukt med.

Detaljnivået fra 1"-sensoren er også vesentlig bedre enn for det typiske kompaktkameraet, selv om det fortsatt ikke er helt på nivå med de beste speilrefleksene i denne prisklassen. Standardprosesseringen er heller ikke så aggressiv i forhold til oppskarping, så det kan være fordelaktig å øke denne via egnet funksjon eller ta bilder i RAW-format og gjøre det senere.

Men igjen – til å være et kamera som faktisk får plass i lomma er dette meget godt (100%-utsnitt innfelt):

Sony Cyber-shot DSC-RX100

Optisk sett sporer vi noe uskarphet i hjørnene og også noe vignettering (mørke hjørner) når man bruker blits. Dog scorer RX100 godt i forhold til kromatisk feilbrytning, som vi ikke ser noe til, og også tønnforvrengingen på vidvinkel er lav.

Her er noen eksempelbilder tatt med Sony RX100:

Video
Sony har lenge vært blant de beste når det gjelder videokvalitet, og vant for eksempel vår test av 5 lommekameraer med HD-video for tre år siden.

RX100 er intet unntak. Videokvaliteten er rett og slett svært god. Godt detaljnivå, kjapp og presis fokusering og med såpass stor bildebrikke, stor blender og lange brennvidder sammenlignet med et tradisjonelt kompaktkamera får du også god uskarphet i dybden, som heller ikke skal undervurderes.

Vi brukte for eksempel dette kameraet for å filme Easybring-demonstrasjonen, samt videoen i NFC-saken som publiseres i løpet av helgen.

Sony Cyber-shot DSC-RX100

Konklusjon, Sony RX100

La oss si det med én setning:

Hvis du er på jakt etter et kamera du kan putte i lomma og har budsjett til det, har vi vanskelig for å tro at du vil finne et bedre kamera enn Sony RX100.

Det er nok for oss til å trille en sekser på terningen.

Sony har her klart å kombinere meget god bilde- og videokvalitet, god brukervennlighet og et rikt utvalg funskjoner med et kamera som er beskjedent hva gjelder størrelse. RX100 er et kamera alle kan bruke, enten man er nybegynner eller entusiast. Det presterer meget godt ytelsesmessig og har ingen store svakheter. Noen vil savne mulighet for blitssko eller ekstern mikrofon, andre vil savne GPS eller WiFi-funksjon, som nå begynner å komme på enkelte kameraer. Enkelte vil også ønske seg en variant av dette kameraet med 24mm vidvinkel for å få et bredere bildeutsnitt på vidvinkel. I så fall kan det være verdt å vente på en eventuell oppfølger.

Uansett – hvis du synes mobilbildene du tar er litt for dårlige og ikke er typen til å ha med deg et systemkamera overalt, er Sony RX100 i våre øyne et svært, svært godt kompromiss.

Testresultat

Sony Cyber-Shot DMC-RX100

Meget god bilde- og videokvalitet i forhold til størrelsen, lyssterk optikk på vidvinkel, skarp og god skjerm, mange finesser, god brukervennlighet både for nybegynneren og den erfarne

Har ikke WiFi eller GPS, noe lyssvakt i tele-enden, kunne hatt bedre grepskomfort

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer