Sony Cybershot DSC-P92

Dette er outsideren i denne testen, og skiller seg fra de andre på flere områder. Det er større, men det er fortsatt et kamera som glir lett ned i lommen.

Publisert

Cybershot-serien har hatt mange medlemmer de siste årene, de fleste har hatt en karakteristisk avlang form. DSC-P92 er det eneste 5 megapiksels kameraet i denne testen, og et av de aller rimeligste på markedet med denne oppløsningen, i hvert fall med optisk zoom og video med lyd. 3X zoom-objektivet har en brennvidde som tilsvarer 39 - 117 mm F/2,8 - F/5,6 på et 35 mm filmbasert kamera. Ganske begrenset vidvinkel, altså. Det følger med et 16 MB MemoryStick minnekort (pro).

Sony Cybershot DSC-P92


Konstruksjon

Som vi antydet innledningsvis er dette snakk om et noe større kamera. Det måler 11,5 x 5,8 x 3,5 cm, så det er uansett slett ikke snakk om noen rugg . Vekta er den høyeste i testen, 259 gram klart til bruk, til tross for at Sony har benyttet et hus av plast istedenfor metall denne gangen.

Kameaet er såpass stort at 1,5" skjermen på baksiden virker puslete. Skarpheten og fargegjengivelsen er derimot upåklagelig, men Sony har etter vår mening brukt altfor små tegn på skjermen. Dette er derfor ikke noe kamera for deg som ser dårlig!

I dunkel belysning blir LCDen raskt for mørk, faktisk kom den dårligst ut av samtlige kameraer i testen på dette området. Her skulle det vært en kraftigere signalforsterker! Løsningen blir naturligvis å bruke den optiske søkeren i de tilfellene det skulle være nødvendig.

Som eneste kamera i testen bruker Sony Cybershot DSC-P92 oppladbare batterier i AA-størrelse (2 stk), som settes i en dedikert lader ved behov. Det betyr at du kan sette inn et par vanlige alkaliske AA-batterier hvis du vil bruke kameraet mens batteriene står til lading. Smart!

Minnekort, batteri og tilkoblinger finner du bak separate luker. Den eneste innvendingen vi har, er at gummilokket som skjuler USB-kontakt, strøminntak og videoutgang er litt slapt og krever at du fikler litt for å få det til å sitte på plass.

Sony Cybershot DSC-P92


Funksjoner

Sony Cybershot DSC-P92
Sony Cybershot DSC-P92

Kameraet har en del flere funksjoner og muligheter enn de fleste andre, mindre kameraene i denne testen. Du har grunnfunksjonene stillbilde og videoopptak (MPEG-format med lyd), samt muligheten til å overstyre hvitbalanse, ISO og eksponering - som på de fleste andre kameraene. Men her kan du i tillegg blant annet velge blits-intensitet (3 nivåer), samt velge fokuspunkt fra en liste i menyen (7, 3, 1 eller 0,5 meter), en slags "nesten-manuell" fokuskontroll.

Du kan derimot ikke velge lukkertid eller bestemme blenderprioritet, men kan velge mellom fem forhåndsdefinerte motivrelaterte innstillinger (deriblant nattfoto). Det skulle holde for de fleste i målgruppen!

Brukervennlighet

Makro, blitsstyring og selvutløser har egne knapper. De andre innstillingene finner du på den enkle og oversiktlige menyen. Eneste aberet er som nevnt at skriften dessverre er alt for liten! Den hadde passet bedre på 2"-skjermen til Casio Exilim EX-Z4. Vi synes også at valgene for hvitbalansen burde kommet tidligere på menyen. Nå må du klikke 6 ganger på knapper før du får velge auto eller en av de fire forhåndsdefinerte innstillingene.

Overføring til PC er enkel. Hvis du bruker Windows XP behøver du ikke å installere drivere, kameraet dukker automatisk opp som egen MemoryStick-diskstasjon der JPG-filene er tilgjengelig direkte. Du kan for øvrig bruke det som en ekstern disk hvis du skulle ha behov det.

Ytelse

Det tar 2,7 sekunder fra du skrur på kameraet til det er klart til å ta første bilde. Det er bra kjapt. Fokus jobber kontinuerlig, og under vår kontrolltest tok det 0,8 sekunder fra vi trykket på utløseren til bildet ble tatt ved full vidvinkel (innendørs, blits, tre meters avstand fra motivet), og 1,2 sekunder ved full tele. Litt bak de kjappeste, men godkjent likevel.

Det tok derimot 6 sekunder fra vi hadde tatt et blitsbilde til vi kunne ta et til. Det er blant de tregeste i testen, og det diskvalifiserer kameraet fra seriefotografering av bruden eller konfirmanten på vei opp kirkegulvet.

Det tar 2,1 sekunder å zoome fra full vidvinkel til full tele, og da passerer du kun 8 stoppunkter. Flere stoppunkter hadde gitt bedre kontroll over utsnittet. Det var kun Canon Digital Ixus 400 og Casio Exilim EX-Z4 som hadde zoom med færre stoppunkter enn DSC-P92.

Autofokusen får hjelp av en kraftig lampe dersom det blir for mørkt, og rekkevidden på denne målte vi til 4,5 meter! Det er også på det rene at blitsen i dette kameraet er kraftigere enn i de mindre modellene, og avstanden mellom frontlinse og blitslampe er stor nok til at røde blitsøyne sjelden er noe problem. Større kameraer betyr ofte bedre ytelse på disse områdene.

Ved avspilling kan du zoome inntil 5x på bildene. Det går derimot ikke spesielt raskt. Å bla i bildene går derimot kjapt og greit, men dette skyldes at det vises et kraftig komprimert bilde istedet for originalen. Først etter noen sekunder er originalen ferdig lastet, og du kan foreta zooming etc.

Bildekvalitet

Kameraet gjorde en god jobb på de fleste testfotografiene våre, god skarphet og relativt lite støy. Med 5 megapiksler i bildefilene kan du beskjære bildene kraftig og fortsatt få god kvalitet på utskrifter/fremkalling.

Men i enkelte tilfeller (motlys) var det ganske mye kromatisk feilbryting i hjørnene, og hvitbalansen var ikke alltid like patent, noe som førte til mange bilder med blåstikk. Se eksempelet under, Sonykameraet til venstre og Nikon Coolpix 3700 til høyre. For ordens skyld: bunaden er grønn i virkeligheten...

Til venstre bilde tatt med Sony DSC-P92, til høyre Nikon Coolpix 3700. Joda, Romeriksbunaden finnes i både blått og grønt - denne er grønn.
Til venstre bilde tatt med Sony DSC-P92, til høyre Nikon Coolpix 3700. Joda, Romeriksbunaden finnes i både blått og grønt - denne er grønn. Vis mer

Disse feilene kan til en stor grad rettes opp i et egnet bildebehandlingsprogram, aller enklest i Adobe Photoshop 7 eller nyere.

Klikk her, så får du se noen av de andre bildene vi tok med DSC-P92

Valuta for pengene

Vi har sett kameraet i butikken til rundt 4.000 kroner (kilde: xd.no). Det er ikke veldig mange 5-megapikselskameraer i denne prisklassen, og i hvert fall ikke mange som har like gode egenskaper som Sony Cybershot DSC-P92. Joda, du må fortsatt inngå noen kompromisser, men alt i alt får du bra mye for pengene.

Konklusjon

Dette var et outsider-kamera, og kanskje ikke førstevalget for deg som først og fremst ønsker et kamera som tar liten plass. Men det er bedre enn de fleste andre på et par punkter, blant annet høyere oppløsning og svært god fokus i mørke pga kraftig hjelpelampe.

LCDen klarer seg dårlig i mørke omgivelser, og fargegjengivelsen på bildene er ikke alltid like god. For øvrig et bra kamera til en fin pris.

Våre anbefalinger


Tilbake til testoversikten

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer