Sony DRU-500AX

Formatforvirringen hos DVD-brennere har Sony valgt å løse på en svært enkel måte: En brenner som støtter begge standarder. Det høres brukervennlig ut, men hva må vi betale i form av økt pris og lavere ytelse? Vi har testet

Sony DRU-500AX
Publisert

Kombibrennere, som både støtter den etablerte DVD-R/RW og utfordreren DVD+RW/R, har vi ventet på lenge. Både Sony og Nec annonserte modeller for mange måneder siden. Sony lanserte like godt to modeller, og har faktisk vært ute på markedet en stund, men i svært varierende mengder. Gråmarkedet har vært mest aktivt, mange av de store distributørene venter enda på leveranser. I løpet av mai skal begge modellene være alment tilgjengelige, påstås det.

Nec skiftet like godt modellbetegnelse underveis, og vil levere sin kombinbrenner i løpet av mai, er det siste vi har hørt.

Vi var derfor glade da vi fikk andledning til å teste den nyeste av Sonys to kombibrennere, DRU-500AX, som brenner DVD+R med full 4x hastighet.

Den tidligere modellen 500A, som nøyde seg med 2.4x på DVD+R kan forøvrig oppdateres med ny firmware. Mer informasjon finner du her.

I pakken

Brenneren har en front med gjennomsiktig plast på selve skuffen, som skaper en skyggevirkning på de tre logoene som er preget på innsiden: DVD-R, CD-ROM og DVD+RW.
Vi testet retailversjonen, som inneholder en DVD+RW plate, samt en CD med programvare. Det følger også med kabel og festeskruer.

Programvaren

På installasjonsCDen finner vi mange titler:

  • VERITAS RecordNow

  • VERITAS DLA

  • VERITAS Simple Backup

  • Sonic MyDVD

  • ArcSoft ShowBiz

  • Cyberlink PowerDVD

  • MusicMatch Jukebox
Dermed er behovet dekket både for generell brenning av datafiler og sikkerhetskopiering, samt den mer kreative delen for videoredigering, brenning og avspilling. MusicMatch Jukebox følger med det meste, også her...

Vi testet videoredigering og brenning med kombinasjonen MyDVD og ShowBiz, som var en blandet fornøyelse. Programmene overtar for hverandre i funksjonalitet, og det blir en del veksling mellom programmene som kan være forvirrende. Med litt erfaring finner man ut av irrgangene, men vi må si oss mer fornøyd med ShowBiz DVD slik den fungerte på hp og Nec sine brennere, hvor vi slapp å bli kastet inn i MyDVD.

Avspilling av DVD fungerte helt utmerket uten hakking, på vår 2,53 Ghz Pentium 4.

Lesehastigheter

Leseytelsen på DVD var ikke blant de høyeste, med en maks lesehstighet på 8 826 KB/sekund og en laveste på 3 835 KB/sekund. Typisk lå hastigheten i overkant av 5 300 KB/sekund, og snittverdien ligger på 4,5x.

Som CD-leser klarte den 32x på slutten, som spesifisert.

Ripping av musikkCD klarte den på 3 minutter og 12 sekunder.

Vi opplevde ingen lesevansker verken på DVD eller CD.

Brennehastigheter

Vår testCD brant den på 4 minutter og 19 sekunder, som er raskere enn noen av de andre DVD-brennerne!

Men på 2GB DVD-brenning brukte den hele 8 minutter og 41 sekunder på DVD-R og 7 minutter og 35 sekunder på DVD+R. DVD+RW ble unnagjort på 11 minutter og 7 sekunder.

Den er altså nesten 50 sekunder raskere enn de andre DVD+RW brennerne på overskrivbare medier!

Derimot er den drøyt et minutt tregere enn DVD-brennerne som bare støtter én standard, når du bruker media som bare kan brennes 1 gang.

Det er altså prisen du må betale for å være kompatibel.

Prisen på 3 595 kroner gjør at Sony legger seg vesentlig høyere enn de fleste andre brennerne, bare hp er dyrere. Nec har annonsert sin kombibrenner til en pris som konkurrerer direkte med en-standard brennerne, så her er det fremdeles viktig å holde tunga rett i munnen når man skal bestemme hva man skal kjøpe.

Distributør er Optical Storage

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer