Sony gir ikke opp Walkman

En gang var navnet synonymt med musikkspiller for lomma, nå er det for helt spesielt interesserte.

SATSER PÅ HØYOPPLØST LYD: Sony henvender seg IKKE til Spotify-brukere med sin nye serie Walkman-spillere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SATSER PÅ HØYOPPLØST LYD: Sony henvender seg IKKE til Spotify-brukere med sin nye serie Walkman-spillere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste som vokste opp på 80-tallet har et forhold til Sony-varemerket Walkman. I mange år var navnet ensbetydende med lommekassettspillere, senere også lommevennlige CD-spillere.

Mistet dominansen

Da MP3-spilleren gjorde sitt innrykk på begynnelsen av 2000-tallet var Sony på banen med flash-baserte spillere. Problemet var bare at de støttet kun Sonys proprietære DRM-beskyttede ATRAC-format, og denne avgjørelsen var med på å gjøre at Sony raskt mistet den dominante posisjonen de hadde hatt i over 20 år med portable musikkspillere.

I 2004 gav de omsider etter for presset, og nye Walkman-modeller kunne nå spille av MP3-filer direkte, uten behov for tidkrevende konvertering til ATRAC. I 2010 ble det endelig også slutt på DRM, og det markerte slutten på en kamp selskapet hadde kjørt mot piratkopiering i nesten ti år, og som hadde marginalisert markedsandelene til den en gang så dominante aktøren.

Lever fortsatt

Walkman-navnet levde imidlertid videre, først og fremst i Sony Ericsson-mobiltelefoner, men Sony fortsatte samtidig å produsere noen meget bra Walkman-spillere.

Nå skriver vi 2015, og de færreste bryr seg om musikkfiler lenger. Det finnes imidlertid enkelte som synes at kvaliteten du får fra streamingtjenestene er under pari, og det er disse Sony nå frir til.

Høyoppløst lyd

Under årets IFA-messe i Berlin viste de fram de siste tilskuddene i Walkman-familien, som har fått de fengende navnene NW-A25HN, NW-A27HN og NW-ZX100HN. Ifølge Sony byr de på det ultimate innen lydkvalitet, med støtte for Hi-Res Audio og formater som FLAC, DSD, WAV, ALAC og AIFF.

NYE WALKMANS: Fra venstre: NW-ZX100HN, NW-A25HN og NW-A27HN.
NYE WALKMANS: Fra venstre: NW-ZX100HN, NW-A25HN og NW-A27HN. Vis mer


Enkelt forklart byr Hi-Res Audio for en lydkvalitet som overgår CD-lyd, og med rett utstyr (og ører) hevder mange audiofile at kvalitetsforskjellen er markant. Det finnes flere musikkbutikker på nett som lar deg kjøpe musikken i disse formatene.

Lydfilene tar imidlertid betydelig mer plass enn typiske MP3-filer, så da kommer det godt med at toppmodellen NW-ZX100HN har hele 128GB flashminne. De to andre har kun 16 og 64GB flashminne, men alle tre har heldigvis støtte for microSD-minnekort på inntil 256GB.

NW-A25HN fra siden. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
NW-A25HN fra siden. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Oppskalerer MP3

Vanlige MP3-filer støttes imidlertid også, og Sony hevder at spillerne kan «oppskalere» lyden i disse slik at de låter mye bedre enn hvis du spiller dem av på standard MP3-spillere.

De medfølgende ørepluggene skal være i stand til å gjengi de ekstra detaljene i den høyoppløste musikken, og byr også på digital støykansellering. Batteritiden på toppmodellen er oppgitt til 45 timer ved avspilling av Hi-Res-lydfiler.

Alle spillerne kommer i butikkene i løpet av oktober, og vil koste veiledende 279,99, 399,99 og 699,99 euro. Vi har foreløpig ikke fått norske priser.

Flere ferske saker fra IFA 2015

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer