Sony klar med ATRAC3Plus for CD

Med komprimeringssforholdet 1:20 behøver du ikke bekymre deg for at musikken tar slutt før joggeturen er over.

Sony klar med ATRAC3Plus for CD
Publisert
Sist oppdatert

Bærbare CD-spillere som leser brente plater fylt med MP3-filer har vært på markedet lenge allerede, og vi har testet ganske mange av dem etter hvert. Du finner testoversikten her.

Men digitalisert og komprimert musikk er mer enn bare MP3. Selv om det fortsatt er det udiskutabelt mest populære formatet for utveksling av musikk på Internett, har det dukket opp mange formater som både tilbyr bedre lydkvalitet, og bedre komprimering. Du kjenner kanskje til Microsofts WMA-format, men også MP3Pro, Ogg Vorbis og RealAudio og andre har sine tilhengere.

Egne veier

Sony har selvsagt sin egen variant, kalt ATRAC. Dette formatet brukes blant annet i tilårskomne minidiscene, som fortsatt lever i beste velgående (10-års jubileum i år). ATRAC finnes i flere varianter og versjoner, og ATRAC3plus er siste tilskudd i familien. Denne varianten tåler svært høy komprimering uten betydelige kvalitetstap i lydbildet, i følge Sony. En typisk ATRAC3plus-fil har en bitrate på 48 Kbit pr sekund, med lydkvalitet som kan sammenlignes med MP3 med bitrate på 128 Kbit pr sekund.

Det betyr i så fall at en sang på 4 minutter vil oppta 1,4 MB diskplass, noe som igjen skulle tilsvare 486 sanger på én vanlig 700 MB CD, eller 32 timer...

2.000 kroner

Sony klar med ATRAC3Plus for CD


Sony lanserer nå en helt ny walkman-serie som spiller musikk fra brente CDer i ATRAC3plus-formatet. Toppmodellen, D-NE1, er en svært kompakt modell som får en veiledende pris på omtrent 2.000 kroner når den i disse dager dukker opp i butikkene her hjemme. Spilleren leser også MP3-plater og vanlige musikk-CDer.

D-NE1 er pakket inn i aluminium, og har fjernkontroll med display på øretelefonledningen. Displayet har bakgrunnsbelysning og viser ID3-taggen med opplysninger om artist og sang.

Imponerende batterilevetid

Batteriet lades ved å sette spilleren i en liten krybbe.
Batteriet lades ved å sette spilleren i en liten krybbe. Vis mer


I tillegg til den enorme musikkapasiteten, er batterilevetiden mildt sagt imponerende, hvis vi skal feste lit til opplysningene vi har fått fra Sony; hele 150 timer ved avspilling av ATRAC3plus, og 90 timer ved avspilling av vanlige musikk-CDer. Batteriet er dessuten oppladbart, og batterieliminator følger også med.

Spilleren leveres med PC-programvare for å lage dine egne ATRAC3plus-filer fra CD-samlingen din, samt brenning av disse til CDR/CDRW.

Lenker:
DinSide tester MP3-spillere
40 plater på én CD

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer