Sony klar med blå laser i PDD

Neste generasjon optisk lagring er klar, med mye større kapasitet og raskere skriving og lesing. Den har allerede dukket opp hos den norske representanten Optical Storage, men ikke regn med at den dukker opp i nærbutikken med det første. Denne generasjonen er beregnet på proffene.

Publisert
Sist oppdatert

Optisk lagring er for de fleste av oss det samme som CD og DVD, men det finnes også en slektning som brukes praktisk talt bare i profesjonelle miljøer. Vi snakker om MO - Magnet Optisk. Disse diskene ligger i kassetter, og brukes til sikkerhetskopiering arkivering av data. Kapasiteten er på 5.2 GB, men behovet for kapasitet er umettelig for brukerne.

Sony klar med blå laser i PDD


Derfor lanserer Sony nå en ny standard og nye enheter for optisk lagring: Professional Disk DATA.

23 GB: Far til Blu-Ray

Bak dette svært nøkterne navet finner vi imidlertid den samme grunnteknikken som ligger i Blu-ray. Det er en blå laser som skriver og leser, og datatettheten er allerede i første generasjon mange ganger så høy som på dagens skrivbare plater - 23 GB! Skrivehastigheten er heller ikke verst, med en skrivehastighet på 9 MB/sekund og lesehastighet på 11 MB/sekund.

De to neste generasjonene er allerede lagt opp til, med 50 GB kapasitet og 22/MB sekund lesing i 2005 og 100 GB og 43 MB/sekund i 2007.

Den interne enheten BW-F101 er allerede leveringsklar, og eksterne enheter med SCSI og USB-grensesnitt kommer i juli.

Sony klar med blå laser i PDD


Det finnes to typer plater, skrivbare og overskrivbarem, som kommer i henholdsvis blå og grå kassetter.

Bruksområder og priser

Disse enhetene er altså beregnet på profesjonelt bruk til arkivering og sikkerhetskopiering, men teknikken har allerede funnet veien til andre typer Sony-produkter. Det ene er en videooptaker for HDTV som bare selges i Japan, og det andre er i XDCAM - et profesjonelt videokamera hvor dataene lagres på PDD i stedet for tape.

Prisnivået er også profesjonelt. Den interne enheten har en utsalgspris på 2 500 USD pluss avgifter. Du leste riktig ja, to tusen fem hundre amerikanske dollar.

Sony klar med blå laser i PDD


Platene koster ca 45 US dollar pr stk, det er samme pris for både skrivbare og overskrivbare.

Men når kommer Blu-ray?

Forbrukerutgaven basert på samme teknikken ligger fremdeles et stykke fram i tid. Dette henger både sammen med løsning av tekniske utfordringer, og med behovet for denne type lagring ute i markedet.

Det ser ut som om HDTV er det som vil sette fart i Blu-ray, siden DVD +/-R(W) nå kommer med dobbelt kapasitet i løpet av sommeren og tar seg av det som er relatert til DVD-formatet.

Men HDTV krever mye høyere kapasitet, og nye lagringsmedier er en av flere brikker som skal falle på plass før vi kan oppleve at dette slår igjennom. Det må være programmer, filmer, sendinger og opptakere tidligjengelig, først da vil vi se at det begynner å gli slik at volumet gjør at prisene faller og dette markedet virkelig tar av.

Representanten fra Sony anslo at det vil ta bortimot et år før vi ser Blu-ray enheter i salg beregnet på forbrukermarkedet, men da med 50 GB kapasitet.

Men hvilken endelig utforming dette får, med kassett eller ikke, og om brennerne får støtte for andre optiske formater som DVD og CD - det vil framtiden vise.

I mellomtiden får vi glede oss over at banker, forsinkringsselskaper, sykehus, offentlig forvaltning og andre viktige institusjoner får et bedre og raskere format for lagring av data om oss. Og dermed baner vei for at vi kan ta i bruk teknikken til morsommere ting...

[Ugjyldig objekt (debatt)]

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer