Sony lanserer fotoskriver for den kresne

Sony UP-DP10 er en fotoskriver som bygger på helt andre prinsipper enn en vanlig blekkskriver. Og hvis originalene dine er gode, kan du forvente et minst like godt resultat som det fotobutikken tilbyr.

En artig detalj er at skriveren kan settes på høykant eller ligge flatt på bordet etter eget valg. Foto: tk
En artig detalj er at skriveren kan settes på høykant eller ligge flatt på bordet etter eget valg. Foto: tk Vis mer
Publisert

Den nye skriveren er en sublimeringsskriver (eng. dye sublimation). En sublimeringsskriver bruker grunnfarger på samme måte som en blekkskriver, men fargene er på en fargefilm og føres på papiret på en helt annen måte. Båndet varmes opp og treffer papiret i gassform. Til slutt føres det på et beskyttende lag, over fargene.

Den store forskjellen på sublimeringsskrivere og blekkskrivere er at sublimering gir helt flytende overganger mellom fargene i et bilde (eng. continous tone). På en blekkskriver blir utskriftene gjerne kornete, men på denne skriveren er kornene kun avhengige av kvaliteten på originalbildet. De flytende overgangene klarer skriveren helt uavhengig av oppløsning, så når denne modellen har 300 dpi, så er det mer enn nok til å lage perfekt fotografisk gjengivelse.

Hvis du vil skrive ut sylskarp tekst eller strektegninger, kan du riktignok oppleve oppløsningen som en begrensning, men dette er dog ikke det tiltenkte bruksområdet for denne skriveren.

Sony-skriveren har en del begrensninger som du ikke vil oppleve med en blekkskriver. Den kan bare skrive ut i forholdsvis begrenset format (10 x 15 cm), og du er nødt til å benytte spesialpapir. Det betyr at du f.eks. ikke kan lage et pent julekort på et grovt papir og etterpå skrive på baksiden med penn. Her blir det fotopapir enten du vil eller ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer