Sony lanserer nytt videoformat

Steget fra analog til digital video kan synes vanskelig og dyrt for mange videoentusiaster. Nå lanserer Sony Digital 8, som gir deg det beste fra to verdener. Du kan fremdeles benytte dine gamle 8-mm-opptak, men du kan også spille inn digital video med alle fordelene det medfører.

Sony lanserer nytt videoformat
Publisert

Det nye formatet kalles Digital 8, og opptakene gjøres på helt standard 8-mm eller Hi8-bånd. Disse båndene er mye billigere enn båndene som er spesiallaget for det nye DV-formatet som brukes i rene digitale videokameraer. Siden digitale video-opptak registrerer mye mer informasjon enn analoge, er hastigheten på båndet øket til ca. det dobbelte. F.eks. vil et 120 minutters bånd gi plass til 60 minutter digitalt opptak.

I løpet av våren vil Sony lansere en hel serie kameraer som er bygget over dette prinsippet, og prislappen for de fleste av modellene vil havne under 10.000 kroner. Det betyr at Hi8-standarden vil få en så sterk konkurrent at den på sikt antagelig vil forsvinne helt.

Mye bedre bildevalitet

Hovedfordelen med digital video er bedre bildekvalitet, og mulighet for å redigere og kopiere helt uten generasjonstap i kvaliteten. Mens et Hi8-opptak maksimalt klarer 400 linjer, klarer Digitalformatet opp til 500 linjer med informasjon. Forskjellen til VHS og VHS-C er enda større. Dette formatet klarer bare maksimalt 240 linjer.

En annen fordel med digitale opptak, er at kvaliteten ikke forringes over tid på samme måte som analoge bånd. Med digital video er det enten på eller av, og det betyr at hvis båndet virker i det hele tatt, da er kvaliteten akkurat like god som den var på opptakstidspunktet. Disse løftene om varighet er det viktig å ta med en klype salt. Hvem husker ikke lovnadene om at CD-plater var så seiglivede at du kunne bruke den til talerken. Realiteten er at CD-plater tåler like lite fingermerker som LP-plater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.