Sony og Panasonic satser på platelagring

Utvikler nytt plateformat med høy kapasitet, kalt Archival Disc.

Ifølge Sony og Panasonic er optiske plater bedre egnet enn harddisker til å bevare data for ettertiden. Derfor utvikler de Archival Disc-formatet. Foto: DinSide
Ifølge Sony og Panasonic er optiske plater bedre egnet enn harddisker til å bevare data for ettertiden. Derfor utvikler de Archival Disc-formatet. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du trodde kanskje at tiden for optisk lagring var et tilbakelagt stadium? Vel, da må du tro om igjen. Sony og Panasonic jobber nå med et nytt platemedium med en kapasitet som er seks ganger høyere enn dagens Blu-ray-plater (rundt 300 GB), og det er bare starten, skriver amerikanske Computerworld.

Formålet er ikke distribusjon av operativsystemer, filmer, programmer eller lignende, men arkivering av data. Derfor har også det nye formatet fått navnet Archival Disc.

Platene skal ha samme størrelse som CD/DVD/Blu-ray, og fortsatt være lesbare etter minimum femti år, hevdes det.

Les også: Enkel backup i elegant og lommevennlig format

Harddisker ikke sikre nok

Selskapene fremhever at behovet for arkivering av store datamengder har eksplodert, og fortsatt vil øke kraftig i årene som kommer. Samtidig er dagens harddisker og flashlagring ikke pålitelig nok når det gjelder levetid, hevder de.

Ved å øke kapasiteten såpass mye, håper de på ny å gjøre optisk lagring til den foretrukne løsningen i årene som kommer.

For hvis det går som Sony og Panasonic vil kan Archival Disc etter hvert også komme med kapasiteter på 500 og 1000 GB.

Ikke myntet på deg og meg

Det er imidlertid ikke privatmarkedet de vil henvende seg til med det nye formatet, men til bedrifter og organisasjoner med behov for å bevare data for ettertiden.

Platene er ventet på markedet i løpet av 2015.

Her er verdens romsligste minnepinne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer