Sony Vegas Studio oppgradert

Videoredigering er krevende, men nye versjoner gjør det lettere.

Publisert
Sist oppdatert

Videoredigering krever mer av PCen enn noen andre oppgaver, derfor er det velkomment at nye programversjoner tar for seg dette.

Sony Vegas Studio Platinum Edition 8.0 ble kåret til vinner i vår test av videoredigeringsprogrammer i fjor. Allerede da var det det mest effektive programmet når det gjaldt håndtering av HD-video, spesielt i AVCHD som er det formatet som seiler opp som enerådende i overskuelig framtid.

Likevel var det merkbart tyngre å redigere AVCHD enn vanlig DV/DVD (SD) video.

Nå har versjon 9 kommet, og vi har lastet ned en prøveversjon og sammenlignet med den forrige versjonen.

Påtagelig bedre

Det er ingen store forandringer å spore når man åpner den nye versjonen. Men så snart man går i gang med et nytt prosjekt dukker det opp en ny og mer strømlinjet veiviser ("Wizard"). Her velger du format (de forskjellige bildefrekvensene henger igjen fra PAL/NTSC, men avspilling av begge håndteres som regel problemfritt av både spillere og skjermer), Output og lydformat (stereo eller surround) og kan så gå i gang med redigeringen.

Selve redigeringen, håndteringen av filer og forhåndsvisningen er nå påtagelig mer behagelig enn tidligere. Det nærmer seg faktisk opplevelsen fra DV-redigering på en moderne, kraftig PC, hvor det ikke er noen "motstand" uansett hva man gjør.

Forhåndsvisning kan gjøres i fullskjerm, på ekstra skjerm eller på monitor koblet til FireWire (typisk en TV koblet til den analoge videoutgangen fra DV-kameraet). For HD video er en skjerm med oppløsning på 1920 x 1200 optimal, vi testet på vår PC med Q6600 prosessor og 2 stk 24" skjermer med denne oppløsningen. Forhåndsvisning i fullformat er stilig!

Også overganger gjøres "i farta", i motsetning til Pinacle Studio 12, hvor du må vente på at alle typer overganger rendres, fra enkel kryssfading til de mest avanserte 3D-sprell. Vegas Studio er her helt overlegen.

Sony Vegas Studio oppgradert


Andre forbedringer

Innlesing av data gjøres nå direkte fra minnekortlesere og kameraer, både de er flashbaserte eller diskbaserte. Tidligere måtte man først overføre data med programmet som fulgte med kameraet, og alle formater var ikke like spiselige. Nå fant vi ingen problemer med forskjellige AVCHD-dialekter fra Canon/Panasonic/Sony.

Programmet støtter også 1920x1080 AVCHD, som de nyeste kameraene tar opp i (tidligere var det 1440x1080 som ble strukket til 1920x1080)

MJPEG i AVI fra kompaktkameraer er også støttet.

Du kan nå rendre til fil for å se resultatet, og her støttes nå smart rendring i MPEG-2, slik at bare overganger og effekter må rendres. Tidsbesparende. For andre formater, som AVCHD er det dessverre ikke slik.

Blu-ray brenning

Du kan nå brenne Blu-ray plater ente på BD-R, BD-RE eller i Blu-ray format på brennbare DVD-plater. De sistnevnte kan spilles av på de fleste Blu-ray-spillere (på noen spillere, som PS3, må du manøvrere til filmappen for å spille av videofilen).

Sony Vegas Studio oppgradert


Du kan også laste opp video direkte til YouTube.

Verdt å oppgradere?

Har du allerede Vegas Studio Platinum koster det litt over 50 dollar å oppgradere. Vi synes det er verdt pengene.

Mer info og nedlasting av 30-dagers prøveversjon finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer