Sony Walkman NWZ-S730F

En storebror til ett av de få produktene som har oppnådd terningkast 6 hos oss er straks i butikkene. Overbeviser den like stort som fjorårets favoritt?

Publisert
Sist oppdatert
Øretelefoner med støyreduksjon som fungerer koster vanligvis mer enn hele pakka her med både spiller og øreplugger. Lover Sony mer enn de klarer å holde? Nei, det gjør de ikke.


Sony NWZ-S610 ble kronet med en sekser på terningen da vi testet spilleren for ett år siden. En slik utmerkelse gis svært sjelden, og kom som et resultat av at Sony hadde laget en spiller som var sterk på nær sagt alle områder: Den var liten og lekker, kjapp brukervennlig, funksjonsrik og bød på super lydkvalitet.

Og viktig for mange: Den krevde ikke noen spesiell programvare, og man kunne enkelt overføre musikk til og fra på Windows-, Mac- og Linux-maskiner.

Enda bedre lyd

Nå er en ny generasjon S-spillere straks her, og DinSide Data er blant de aller første i verden som har fått låne et testeksemplar av den mest avanserte av nyhetene heter S730, og kommer i alle regnbuens farger.

Sony Walkman NWZ-S730F


S-serien er blitt tynnere, plasten er byttet ut med metall, den har fått større skjerm, noen nye funksjoner, og S730 byr på enda bedre lyd enn sine forgjengere, takket være en smart innretning som vi straks kommer tilbake til.

Først en kjapp titt på noen viktige tekniske data:

Ikke noe å si på tykkelsen. S730F er bare 7,5 mm tynn.
Ikke noe å si på tykkelsen. S730F er bare 7,5 mm tynn. Vis mer
Minijacken har en liten "vorte" innerst, sannsynligvis knyttet til støydempingen. Det er imidlertid nok til at ørepluggene ikke kan brukes med andre spillere.
Minijacken har en liten "vorte" innerst, sannsynligvis knyttet til støydempingen. Det er imidlertid nok til at ørepluggene ikke kan brukes med andre spillere. Vis mer
Ørepluggene har "michelin"-fasong. Det følger med silikontrakter i forskjellige størrelser, slik at de passer dine øreganger.
Ørepluggene har "michelin"-fasong. Det følger med silikontrakter i forskjellige størrelser, slik at de passer dine øreganger. Vis mer

  • Sony NWZ-S730
  • Musikk-, bilde- og videospiller (tar de fleste aktuelle formater som MP3, WMA, WMV, JPG, AAC (ukryptert), H.264, AVC, Mpeg4)
  • 2-tommers skjerm, 320x240 pikslers oppløsning
  • Inntil 16 GB minne
  • 40 timers batterilevetid (MP3-avspilling)
  • 7,5 mm tynn
  • In-ear øreplugger med aktiv støyreduksjon

Så hva er det som er mest oppsiktsvekkende her? Naturligvis siste punkt. Aktiv støyreduksjon kan enklest forklares med at ekstern støy analyseres elektronisk gjennom en mikrofon, og så sendes det ut motsignaler som har til hensikt å nøytralisere denne støyen. denne illustrasjonen viser hvordan.

Øretelefoner med støyreduksjon som fungerer koster vanligvis mer enn hele pakka her med både spiller og øreplugger. Lover Sony mer enn de klarer å holde? Nei, det gjør de ikke.

Nesten farlig stille

For det første er det nok en gang meget solid lyd Sony byr på i de medfølgende pluggene. In-ear-traktene i seg selv isolerer dessuten mye av støyen ute rent fysisk, takket være at silikonen former seg etter og tetter øregangen. Den aktive støyreduksjonen, som aktiveres ved hjelp av en bryter på selve spilleren, senker støynivået merkbart enda noen hakk.

Sitter du for eksempel på en buss eller andre steder der dype frekvenser romler i bakgrunnen, kan du være sikker på at de blir mer eller mindre helt borte - og du behøver av den grunn ikke skru musikken særlig høyt. Effekten er faktisk forbløffende god.

Det er imidlertid et par ulemper knyttet til den aktive støyreduksjonen. Den første er at teknologien kun fungerer i kombinasjon spiller og øreplugger. Skulle du ønske å bruke andre øretelefoner (ikke alle liker in-ear) mister du effekten. Ørepluggene som følger med kan dessuten ikke kobles til andre spillere, takket være en liten forhøyning innerst på minijack-pluggen.

Vår sist "innvending" er mer en advarser. Du blir i praksis døv for ting som skjer rundt deg når du bruker disse pluggene. Noen ganger er det naturligvis både ønskelig og helt glimrende, men andre ganger kan det være livsfarlig - for eksempel i trafikken.

Vi avslutter lyddelen av anmeldelsen med å understreke at spilleren har en rekke menyvalg som har til formål å forbedre lytteopplevelsen ytterligere, men sjansen for at du synes grunninnstillingene gir godt resultat innen de fleste genrer og kompresjonsrater, er stor.

Automatiske spillelister

Funksjonsmessig har S730 fått en del nyheter som ikke var på plass i S610. En av dem er en SonyEricsson-kjenning, "SenseMe". Musikken analyseres automatisk når den kopieres til spilleren, og kategoriseres under "Relax", "Energic", "Acoustic" og en rekke andre kategorier.

Så hvis du er i ute etter musikk i forbindelse en avslappende stund i sofaen, er det bare å velge "Relax" og trykke Play. Resten går av seg selv. Metoden kan ses på som en form for automatiske spillelister, og fungerte brukbart på vårt testutvalg.

Mange innfallsvinkler

Spilleren har også fått et eget menyvalg for podcaster. Menyene er for øvrig som tidligere, men har fått flere farger, og kan livliggjøres med forskjellige bakgrunner. Det viktigste er uansett at menyene er logisk bygd opp, responsen er umiddelbar, og du har flere innfallsvinkler til musikksamlingen din enn på de aller fleste andre spillere.

Hvor mange er det vel ikke som har en musikksamling der albumene er sortert i mapper, men der taggingen er feilaktig og mangelfull? På Sony NWZ-S730F er det bare å velge "Folders" som innfallsvinkel, og så kan du bla deg gjennom samlingen som i filbehandleren, og avspille innholdet direkte.

Dessverre har ikke Sony funnet rom for norsk menyspråk ennå. Faktisk glimrer alle de nordiske språkene med sitt fravær, noe de nærmest er alene om i 2008.

Skjermen er som nevnt blitt litt større siden sist, har upåklagelig skarphet, fargegjengivelse og innsyn, men formatet er fortsatt 4:3. Med en så liten skjerm som denne blir det imidlertid sjelden den blir benyttet til stort annet enn korte videoklipp, men vi forventer å se mange 16:9-skjermer på spillere i tiden som kommer.

Overføring av innhold kan du gjøre på mange forskjellige måter. For det første støttes spilleren av Windows Media Player, WinAmp, Mediamonkey og andre populære medieprogrammer. For det andre kan du alltids bruke Utforsker eller andre filbehandlere. Det er bare å dra og slippe innholdet til Music, Pictures og Videos-mappene. Resten går av seg selv.

Ikke alt er blitt bedre

Så langt har vi bare omtalt egenskaper og nyheter som er like bra, eller har gjort spilleren bedre enn S630. Dessverre er ikke alt blitt bedre. En av egenskapene ved S610 som imponerte oss var radioen. Mottakeren var nemlig usedvanlig sterk. Det er mulig miniatyriseringen har gjort det nødvendig å sette inn en annen mottaker i S730F, den som sitter i vårt testeksemplar er uansett merkbart svakere, med tilhørende forstyrrelser i utkantstrøk.

Den neste innvendingen er imidlertid større, og er knyttet til overføringshastighet. S630 var relativt kjapp, med 3-4 MB skrivehastighet i sekundet. På S730 er overføringshastigheten halvert. Det er noe å tenke på hvis du er av dem som endrer innhold på spilleren i tide og utide, slik undertegnede har for vane å gjøre.

Oppsummering

Sony Walkman NWZ-S730F


Så hva sitter vi igjen med til slutt? Jo, den lille og potente spilleren leverer varene så det holder på lyd-, funksjons- og betjeningssiden. Spesielt på lydområdet var Sony nærmest i en klasse for seg for ett år siden.

Konkurransen har nå definitivt hardnet til, blant annet takket være X-Fi-modellen fra Creative, og sekseren på terningen henger derfor enda høyere nå - og akkurat littegranne for høyt for S730F. Men en solid femmer og anbefalt produkt-stempel er helt på sin plass.

S730F ventes i butikkene her hjemme i slutten av september.

[Ugjyldig objekt (OPPSUMB)]

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer