Spennende fra Panasonic og Olympus

Vi har sett nærmere på det nye micro FourThirds-systemet.

Hot or not? Vi får ikke helt bestemt oss. Foto: Pål Joakim Olsen
Hot or not? Vi får ikke helt bestemt oss. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Köln/DinSide) Trenger speilreflekskameraene egentlig speilet?

Dette var det noen som tenkte for noen år siden, og da startet arbeidet med den nye micro FourThirds-standarden.

Det er selvsagt en selvmotsigende tanke, for uten speilet kan ikke kameraet kalles et speilreflekskamera. De nye micro FourThirds-kameraene er systemkameraer med utskiftbar optikk, hvis vi skal være helt korrekte og slippe sure kommentarer under artikkelen.

Vi viet en time av Photokinabesøket til å møte sjefen i Olympus' R&D-avdeling, Yasuo Asakura, som velvillig plapret i vei på japansk mens hans tolk, Shoji Kawamura, heldigvis gjorde det forståelig.

Se bildene fra Photokina

Olympus' sjef for R&D, Yasuo Asakura viser frem deres fremtidige micro FourThirds-modell. Foto: Pål Joakim Olsen
Olympus' sjef for R&D, Yasuo Asakura viser frem deres fremtidige micro FourThirds-modell. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


FourThirds-systemet er et "heldigitalt" system (objektivene er laget for en digital bildebrikke), og systemet er fullformat (skjønt med mindre bildesensor enn andre fullformatkameraer). Med andre ord brukes hele glasset i objektivene, i motsetning til de typiske APS-C-kameraene der den ytterste delen av glasset ikke brukes. Styrken er blant annet bedre skarphet i hjørnene og mindre vignettering enn tilsvarende objektiver fra konkurrentene.

Når speilet så fjernes fra kamerahuset, kan huset lages enda mer kompakt enn før. Den nye standarden har derfor fått redusert avstanden mellom objektivfatningen og bildebrikken med 50%. Samtidig er diameteren på objektivfatningen redusert med 6mm.

Kombinert gjør dette at både kamerahus og objektiver kan lages mindre i størrelse. Bildebrikken er imidlertid den samme som før, og derfor bevares den samme bildekvaliteten. Med en spesiell adapter kan også vanlige FourThirds-objektiver benyttes med de nye kameraene.

Olympus' representanter så ikke for seg at nye brukere ville kjøpe dette adapteret og gamle objektiver, men for eksisterende FourThirds-brukere er det sikkert velkomment.

Ulik design

Panasonic og Olympus har valgt å designe kameraene helt forskjellig fra hverandre. Mens Panasonic lager sine kameraer svært lik dagens speilreflekskameraer (bare mindre), har Olympus kjørt på med en retrolinje som umiddelbart fikk oss til å tenke "hva i huleste".

Se bare på mockupen vi fikk fikle med:

En mockup av Olympus' første micro FourThirds-kamera. Foto: Pål Joakim Olsen
En mockup av Olympus' første micro FourThirds-kamera. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Det blir spennende å se om kjøpermassen faller for dette designet (vi tviler på at oransje blir den eneste tilgjengelige fargen).

Tas objektivet fra kamerahuset får det til nød plass på innerlomma, og R&D-sjefen antydet at den kommende modellen også ville få mulighet for filmopptak. Planlagt slippdato er sommeren neste år, og Olympus ser også for seg å slippe et par nye objektiver i samme slengen.

Vi spurte om hvordan de ville løse bildestabiliseringen, siden Olympus har hatt for tradisjon å plassere denne på bildebrikken, mens de nye objektivene fra Panasonic har optisk stabilisering, men her hellet Hr. Asakura mot brikkestabilisering, selv om dette ikke var helt avklart ennå. Uansett vil det ikke være noe problem å bruke objektivene om hverandre, siden stabilisatoren i huset da blir deaktivert.

Panasonic Lumix DMC-G1

Vi skrev om dette kameraet da det ble annonsert for bare et par uker siden, og på Photokina fikk vi muligheten til å teste det litt. Den lille krabaten har flere imponerende sider - den har både flippbar skjerm (svært velkomment ved filming), og den elektroniske søkeren var overraskende god. Faktisk var den svært mye bedre enn noen annen elektronisk søker vi har sett til nå.

Panasonics nye systemkamera, Lumix DMC-G1. Foto: Pål Joakim Olsen
Panasonics nye systemkamera, Lumix DMC-G1. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Oppløsningen på den elektroniske søkeren er på 1,4 megapiksler, og skjermen opererer med 60 bilder i sekundet. Annet enn litt fargeslep ved panorering er den svært stor og fin, og det imponerer oss at CIPA-tallet for batterikapasiteten er på hele 850 bilder.

Vi filmet også kameraet en liten runde i glassmonteren og jazzet det opp litt:


Micro FourThirds

Hot or not? (Avsluttet)
Hot(69%)
What?(16%)
Not(14%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Så gjenstår det å se, da, om markedet har lyst på systemkameraer som er vesentlig mindre enn dagens speilreflekskameraer; uten at det går ut over bildekvaliteten.

Nytt E-kamera rett rundt hjørnet

Vi fikk også se en mockup av Olympus' neste speilreflekskamera, som plasserer seg mellom E-3 og E-520 (inne til test). Det arver blant annet den fabelaktige autofokusen fra storebror E-3, flippbar skjerm og mer til, og den eneste forskjellen blir i praksis at E-3 er tettet mot støv og regn. Modellbetegnelsen blir tosifret, men Olympus har ennå ikke bestemt seg for hva modellen skal hete, selv om E-30 og E-50 vil være to hete kandidater.

Kameraet er forventet klart i januar 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer