Sperre mot billige brennbare DVD plater?

DVD-brennere er det siste som alle skal ha, og en av de mest populære modellene kommer fra Nec. Men den er kritisk til hva slags media den blir fôret med, og noen påstår at Nec har lagt inn en sperre.

Sperre mot billige brennbare DVD plater?
Publisert
Sist oppdatert

Siden det fremdeles er uavklart hvilket av de to formatene for brennbar DVD som vil overleve i det lange løp, er det mange som vurderer en kombi-brenner som støtter begge formater. Her har man hittil kunnet velge mellom to produsenter - Sony og Nec - og Nec er klart den billigste løsningen.

De som velger den billigste brenneren vil naturlig nok også gjerne kunne bruke de billigste platene. Men her har det buttet for en del. Det viser seg at Nec-brenneren ikke godtar alle slags plater, noen blir rett og slett nektet allerede ved inngangen, og blir avvist som "illegal media".

Spesielt gjelder dette disse merkene:

  • Princo

  • Leaddata

  • Prodisc

  • BeAll

  • Bulkpaq

  • Datawrite (1x)

  • Datasafe (1x)

Sperre eller kvalitetssikring?

Når vi tester DVD-brennere bruker vi alltid anerkjente plater av høy kvalitet og har ikke tatt hensyn til prisleie. Dette gjør vi for å være på den sikre siden, vi regner med at det er kvalitetskontroll i alle ledd som er grunnen til at disse platene ikke selges billig.

For mange brukere er det derimot verd risikoen å bruke rimelige plater. Selv om 2 -3 av 100 plater skulle vise seg å inneholde feil, eller til og med være ubrukelige, så lønner det seg prismessig. For en hobbybruker som har mer tid enn penger til rådighet er dette et klart bedre valg totalt sett.

Men dette går altså ikke med Nec 1300-brenneren. Om dette skyldes markedspolitiske vurderinger, eller om det ligger en utvidet kvalitetskontroll "i felten" til grunn, skal vi ikke uttale oss skråsikkert om.

Løsning?

Nec er etter sigende i ferd med å endre standpunkt, og er i ferd med å lansere en ny firmware for brenneren, som brukerne kan laste ned og oppdatere selv. Denne versjonen, 1.06, var faktisk tilgjengelig en kort periode, men forsvant igjen fra Nec's nettsted.

Men det finnes allerede en uoffisiell firmwareversjon - et hack - som fjerner kontrollrutinen som sjekker hva slags platefabrikat som ligger i brenneren.

Velger du å installere denne firmwaren bryter du selvsagt garantibestemmelsene, og vi oppfordrer ikke noen til å gjøre dette.

Vi har ikke selv testet denne firmwaren, og kan ikke på noen måte gå god for at den fungerer slik det blir påstått.

Er du likevel villig til å ta sjansen, finner du lenken til nettstedet med den uoffisielle versjonen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer