Spiller seg syke på tv-spill

Det kan gå på helsa løs når ivrige fedre møter sine håpefulle til duell i TV-spill.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jeg har sett tilfeller der fedre har hatt så store smerter at de ikke har vært i stand til å kjøre bil eller gå på jobb.


Virtuelle spill innbyr til naturlige og realistiske opplevelser. Og det er sportsvariantene av disse som har gått til hodet på britiske familiefedre, enten de svinger seg med falske tennisracketer og golfkøller, eller tar en liksomtur i bowlinghallen.

Spillerne dukker, svaier og slår etter beste evne, for å sette ut motstanderen. Ofte med verkende skuldre, nakke og rygg som resultat.

Nå slår britiske ryggeksperter alarm og hevder utrente voksne undervurderer de fysiske ferdighetene som kreves for å kunne spille disse spillene.

Les også: Kjører villmann etter videospill

Bør varme opp først
- Jeg har sett tilfeller der fedre har hatt så store smerter at de ikke har vært i stand til å kjøre bil eller gå på jobb etter å ha spilt disse spillene, sier osteopat Martin Davies til avisen Daily Mail.

Spesielt nybegynnere har ifølge Davies en tendens til å feilvurdere hvor store bevegelser de trenger å gjøre når de spiller, og veiver dermed armene ut av kontroll. Han oppfordrer voksne som vil prøve seg, til å varme opp før de går i gang.

Les også: Ned i vekt med dataspill

- Øk nivået gradvis
Davis får støtte av naprapat Odd J. Iversen fra Bergen. Han har behandlet pasienter for smerter som følge av mer tradisjonelle, stillesittende TV-spill, hvor bevegelsene fort blir veldig statiske. Men Iversen er slett ikke overrasket over at fedre nå pådrar seg skader etter å ha tatt for hardt i.

- Vi menn har jo en tendens til å skulle begynne på topp, i motsetning til kvinner som kanskje går litt mer forsiktig frem. Ikke start på et for høyt nivå, men øk gradvis, råder han.

Iversen mener man må ta utgangspunkt i sin egen grunnform hvis man skal spille fysisk krevende spill hvor fleksibiliteten er helt avgjørende.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Det beste er å starte med det vi er laget for å gjøre, nemlig å gå. Skap bevegelsen før du skaper styrken. I dagens samfunn lever vi veldig statisk, og fleksibiliteten i muskler og ledd bedres gjennom bevegelser og ved å tøye, sier han.

Les også: Dataspillere sunnere enn sitt rykte

- Selger bra
- Vi har ingen god oversikt over hvem som kjøper de bestemte produktene, men sportskonsollene selger bra her til lands, sier kunderådgiver ved nettbutikken til Spaceworld, Helene Kobbe, og legger til:

- Man er ofte i mer bevegelse når man spiller disse spillene, sammenlignet med andre spill, og ved enkelte spill bruker man gjerne hele kroppen.

Les også: Videospill kan være terapi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer