Spionerer nettet på deg?

Slik finner du ut om uønskede øyne snoker.

BLIR DU SPIONERT PÅ? Det er nærmest umulig å vite om du er infisert med spionvare, som også kan gjøre at webkameraet ditt spionerer på deg. Foto: ALL OVER PRESS
BLIR DU SPIONERT PÅ? Det er nærmest umulig å vite om du er infisert med spionvare, som også kan gjøre at webkameraet ditt spionerer på deg. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettbrett, mobiltelefoner såvel som nye TV-er og bærbare PC-ser har alle innebygde kameraer for videosamtaler over Skype, og andre lignende programmer.

Overvåkes du?

Faren med slike kameraer på bærbare og stasjonære maskiner, spesielt de som ikke har et på-lys, er imidlertid at de kan misbrukes om maskinen din inneholder spionvare.

Da vil hackeren kunne se hva du driver med og ta opp lyd om kameraet har innebygget mikrofon, uten at du er klar over det.

Ikke lev i uvisshet

Heldigvis finnes det en enkel måte å finne ut hvilket program som nyttegjør seg av kameraet, slik at du i samme slengen kan oppdage farlig spionvare om maskinen er infisert.

For å finne ut dette kan du bruke programmet Process Explorer, som viser alle kjørende programmer på maskinen.

Når det lille, men hendige programmet er lastet ned og installert må du finne ut hva kameraet ditt heter. Det trenger nemlig ikke å være det samme som står på esken.

Slik finner du riktig kamera-navn

Først må du starte enhetsbehandlingen i Windows. Det kan du gjøre ved først å trykke på Windows-knappen + R (kjør), for deretter å skrive inn mmc devmgmt.msc.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer