Spionerer nettet på deg?

Slik finner du ut om uønskede øyne snoker.

BLIR DU SPIONERT PÅ? Det er nærmest umulig å vite om du er infisert med spionvare, som også kan gjøre at webkameraet ditt spionerer på deg. Foto: ALL OVER PRESS
BLIR DU SPIONERT PÅ? Det er nærmest umulig å vite om du er infisert med spionvare, som også kan gjøre at webkameraet ditt spionerer på deg. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettbrett, mobiltelefoner såvel som nye TV-er og bærbare PC-ser har alle innebygde kameraer for videosamtaler over Skype, og andre lignende programmer.

Overvåkes du?

Faren med slike kameraer på bærbare og stasjonære maskiner, spesielt de som ikke har et på-lys, er imidlertid at de kan misbrukes om maskinen din inneholder spionvare.

Da vil hackeren kunne se hva du driver med og ta opp lyd om kameraet har innebygget mikrofon, uten at du er klar over det.

Ikke lev i uvisshet

Heldigvis finnes det en enkel måte å finne ut hvilket program som nyttegjør seg av kameraet, slik at du i samme slengen kan oppdage farlig spionvare om maskinen er infisert.

For å finne ut dette kan du bruke programmet Process Explorer, som viser alle kjørende programmer på maskinen.

Når det lille, men hendige programmet er lastet ned og installert må du finne ut hva kameraet ditt heter. Det trenger nemlig ikke å være det samme som står på esken.

Slik finner du riktig kamera-navn

Først må du starte enhetsbehandlingen i Windows. Det kan du gjøre ved først å trykke på Windows-knappen + R (kjør), for deretter å skrive inn mmc devmgmt.msc.

Trolig vil du finne kameraet ditt under «bildeenheter».

Dobbelklikk på kameranavnet og kopier navnet under Detaljer-fanen ved å høyreklikke – slik:

HER FINNER DU NAVNET PÅ NETTKAMERAET: Når du har hentet ut navnet, søker du ved hjelp av gratisprogrammet «Process Explorer». Foto: TROND BIE
HER FINNER DU NAVNET PÅ NETTKAMERAET: Når du har hentet ut navnet, søker du ved hjelp av gratisprogrammet «Process Explorer». Foto: TROND BIE Vis mer


Ser alle programmene som bruker kameraet

Start så opp «Process Explorer», trykk ctrl+f og lim inn navnet fra utklippstavlen.

Vips, så får du servert en liste over alle programmer som bruker kameraet akkurat nå.

SER ALT: «Process Explorer» har full oversikt over alle programmer som kjører i Windows, og hvilke programmer som nyttegjør seg av nett-kameraet ditt. Foto: TROND BIE
SER ALT: «Process Explorer» har full oversikt over alle programmer som kjører i Windows, og hvilke programmer som nyttegjør seg av nett-kameraet ditt. Foto: TROND BIE Vis mer


«Drep» programmet

Er det programmer du kjenner til, er alt som det skal, om ikke må du nappe ut kameraet fra maskinen (om mulig), koble maskinen fra Internett og stoppe programmet som misbruker kameraet.

Det er enkel å stoppe et uønsket program fra å kjøre ved hjelp av Process Explorer. Høyreklikk på ønsket program og trykk «Kill Process».

AVSLUTT ET PROGRAM: Så enkelt er det å avslutte et program som kjørere i Windows. Foto: TROND BIE
AVSLUTT ET PROGRAM: Så enkelt er det å avslutte et program som kjørere i Windows. Foto: TROND BIE Vis mer


Til slutt bør du bruke et antivirusprogram for å fjerne uhumskhetene.

Kilde: Redmond Pie

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer