Spotify fjerner og legger til

Listen over spor som er fjernet er lang, men 120 000 nye sanger ble lagt til i forrige uke.

En liten endring i innstillingene lar deg se sporene som er fjernet fra spillelistene dine. De er merket med rødt.
En liten endring i innstillingene lar deg se sporene som er fjernet fra spillelistene dine. De er merket med rødt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spotify, streaming-tjenesten som har tatt nettet med storm det siste året, har nå mer enn en million aktive brukere. Disse kan boltre seg i uhorvelige mengder med musikk, men ikke alt er fryd og gammen.

Stadig hender det nemlig at musikk blir fjernet fra arkivet. Uten forvarsel forsvinner musikken ganske enkelt fra spillelistene dine, og du får ingen varsel om og når det skjer.

Opphavsrettigheter, avtaler og krangler

Årsaken til fjerningen er i hovedsak uenigheter knyttet til rettigheter. Selv om Spotify har avtaler med alle de store plateselskapene, begrenser lokale avtaler mellom artister og plateselskaper hva som kan streames fra land til land.

Avtalene tar rett og slett ikke høyde for distribusjon via Internett, der landegrenser som kjent ikke eksisterer, og i følge Spotify vil det ta tid å løse disse flokene. Du kan lese mer om endringene her.

Slik finner du det ut

Så hvordan skal du vite hva som er blitt borte? Her må gjøre en endring i Spotify-innstillingene. Hvis du er Spotify-bruker og har laget spillelister, kan du enkelt se hva som er blitt borte ved å fjerne haken for "Hide unplayable tracks" under Edit - Preferences på menyen.

Sanger som er blitt borte omfatter blant annet verk fra Eagles, Don Henley, Snoop Dogg, Rammstein, Bon Jovi, KLF, Abba, De nye gitarkameratene, The Black Sheeps, Peter Gabriel og Paul Anka.

Kommer mye nytt

Men selv om mye bra er blitt borte, er situasjonen langt fra helsvart. Så sent som fredag i forrige uke meldte Spotify i bloggen sin at de nettopp har lagt til 13 000 nye utgivelser, til sammen rundt 120 000 spor.

Listen over nyheter inneholder blant annet en rekke spor fra Justin Timberlake, John Mayer, Keane, Mika, Nelly Furtado, Bruce Springsteen, Pink og Korn. Den komplette listen over nyheter finner du her.

Spotify er fortsatt i lukket beta-fase. Det betyr at du må enten må inviteres til å bruke tjenesten (gratis, reklamefinansiert), eller betale 99 kroner pr måneden for fri tilgang uten reklameavbrudd.

Mer informasjon på Spotify.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer