Lossless-lyd på Spotify

Spotify planlegger hifi-versjon

Flere brukere har fått invitasjon allerede.

OMSIDER HIFI: Det siste døgnet har en rekke Spotify-brukere fått invitasjon til å prøve lossless-utgaven av Spotify. Foto: Spotify
OMSIDER HIFI: Det siste døgnet har en rekke Spotify-brukere fått invitasjon til å prøve lossless-utgaven av Spotify. Foto: Spotify Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har i mange år vært spekulert i om Spotify ville følge etter opprinnelig norske Tidal (tidligere Wimp) med lyd i CD-kvalitet.

Nå ser det ut som om ryktene har fått kjøtt på beinet.

Det seriøse amerikanske teknologinettstedet The Verge skriver at de sitter på en rekke kilder som bekrefter at Spotify kommer med et slikt tilbud.

Koster opptil 84 kroner mer

I tillegg har flere Spotify-brukere postet meldinger både på Twitter og Reddit der de forteller at de har fått invitasjoner fra Spotify om å bli pilotkunder.

Hifi-lyden koster ifølge meldingene vekselvis 5 og 10 dollar (42 og 84 norske kroner) på toppen av standardtilknytningen, som i Norge koster 99 kroner.

Spotify prøver med andre ord ut to ulike priser på pilotkundene, trolig for å få vite hvor mye folk er villige til å betale for påstått bedre lyd.

Ifølge nederlandske Muziekstreamen.com er den europeiske prisen henholdsvis fem og ti euro (mellom 44 og 88 kroner).

Tidals Hifi-abonnement koster til sammenligning 199 kroner i måneden - det dobbelte av standardabonnementet med samme lydkvalitet som Spotify har i dag.

TILBUDET: Du får til og med vinylplate med på kjøpet...Foto: Dmitry Kovalenko‏/Twitter
TILBUDET: Du får til og med vinylplate med på kjøpet...Foto: Dmitry Kovalenko‏/Twitter Vis mer

Var «mer enn godt nok» før

Spotify-representanter har tidligere uttalt at deres nåværende lyd (320 kilobit per sekund i OGG-formatet) er mer enn godt nok for de fleste, og at vanlige folk trolig ikke kan høre forskjell på dette og full CD-kvalitet.

Men i 2014 ga Spotify-sjefen Daniel Ek et intervju til det amerikanske musikkbransjebladet Billboard der han antydet at CD-kvalitet sto på agendaen.

Apples overgang til Lightning-plugg for hodetelefoner som kan ifølge The Verge ha vært en medvirkende årsak årsaken til at Spotify nå har endret mening.

BEDRE: Hodetelefoner med digital kobling  mot Apples Lightning-utgang skal ha medvirket til at Spotify har endret mening om lyd. Foto: Tore Neset
BEDRE: Hodetelefoner med digital kobling  mot Apples Lightning-utgang skal ha medvirket til at Spotify har endret mening om lyd. Foto: Tore Neset Vis mer

Noen mener at det skal være lettere å høre forskjell med mobil om du bruker hodetelefoner med innebygget DAC enn om du hører via en tradisjonell, analog hodetelefonutgang.

Flere som har det allerede

Det er for øvrig ikke bare Tidal som tilbyr hifi-lyd. Også de to franske musikkstrømmerne Deezer og Qobuz har dette.

Det har i tillegg gått rykter i mange år om at Apple planlegger å tilby et tapsløst lydformat.

Men så langt verken strømmer eller selger Apple musikk i bedre kvalitet enn 256 Kbps i AAC-format.

Det er foreløpig ikke klart om eller når tilbudet vil bli tilbudt alle abonnentene. En talsperson for Spotify kommenterer meldingene slik:

- Vi tester alltid nye produkter og tilbud, men vi har ingen nyheter å dele med dere akkurat nå.

LES OGSÅ:
Tilpass Spotify-spillelisten med enkle grep
Endelig kan Sonos-eiere bruke «ordentlig» Spotify
Slik får familieabonnent på Spotify


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer