Sprout

Med Sprout kan du lage alt fra jukebokser til hele nettsider i Flash - uten å bruke annet enn nettleseren.

Publisert
Sist oppdatert

I de tidlige dagene til Internett var det ikke lett for hvermansen å lage innhold til nettet på egen hånd. Selv om mange kanskje vil si at HTML kun tar noen timer å lære seg, kan det virke uforståelig og vanskelig for enkelte.

Tidligere har vi vist dere lesere hvordan man lager sin egen Google-startside. Startsiden kan ha mange forskjellige bokser med innhold du bestemmer selv. Men selv om du kan velge, er det forbeholdt de med tilstrekkelige kunnskaper å faktisk lage innhold.

(...) band og organisasjoner som trenger en kjapp løsning for å promotere seg selv vil kunne dra nytte av Sprout.

DinSide Data har fått tak i en beta-invitasjon til en ny nettjeneste kalt Sprout.

Veldig enkel Flash

Slik ser arbeidsområdet ut: Til venstre ligger component- og tools-menyen med tegneverktøy, til høyre har man en rekke valg i forhold til gjennomsiktighet og størrelse og nederst kan du legge til sider.
Slik ser arbeidsområdet ut: Til venstre ligger component- og tools-menyen med tegneverktøy, til høyre har man en rekke valg i forhold til gjennomsiktighet og størrelse og nederst kan du legge til sider. Vis mer

Med Sprout kan du veldig enkelt lage en jukeboks eller et slideshow og publisere det på sider som Facebook eller som en egen nettside. Det litt spesielle er at grensesnittet minner veldig mye om Flash-pakken til Adobe, men alt foregår altså i nettleseren.


At det krever litt trening er det ingen tvil om, men band og organisasjoner som trenger en kjapp løsning for å promotere seg selv vil kunne dra nytte av Sprout. Det meste gjøres med dra og slipp - velg hva slags innhold du vil ha, og dra det dit du vil ha det.

For å demonstrere hvor enkelt det er, kan du se hvordan undertegnede lagde en DinSide Data-sprout med RSS-feed, musikk og logo nedenfor.

Først må du opprette et nytt prosjekt. Her kan du velge mellom en rekke forhåndsdefinerte størrelser, med alt fra Youtube-størrelse til maler for Google Adsense, i tillegg til at du kan definere høyde og bredde selv. I prosjektmenyen er det også veldig lett å holde oversikt over andre prosjekter.

Dra, slipp, publiser

Etter at du har opprettet et prosjekt er mye av jobben egentlig gjort. Nå kan du bare dra og slippe elementer inn på siden.

En av de mest nyttige funksjonene er "components"-menyen som ligger til venstre - det er nemlig her musikkavspilleren, bildeviseren og en rekke andre ferdiglagde komponenter ligger. Denne menyen er nok det som er mest interessant for brukere som ikke ønsker å sette seg inn i alle de andre funksjonene, men bare få en jukeboks på beina fortest mulig.

Under Media velger du jukeboks og drar den inn på det hvite feltet. For å legge til musikk må du tykke på "Assets" som ligger oppe til høyre på siden og laste opp musikk der.
Deretter drar du bare musikken over i avspilleren. Enkelt og greit.

Å legge til RSS-feeds er nesten like enkelt. Velg "News Feed" under "General" og dra den inn på det hvite feltet, se under "News Feed"-menyen til høyre på Properties og lim inn URL-en til DinSide Datas RSS-feed.

Når du er ferdig med sprouten er det på tide å publisere den. Da trykker du ganske enkelt på publish (oppe til høyre på siden). Her kan du publisere den til en rekke kanaler; Facebook, iGoogle, Myspace og en hel rekke andre nettsider.

Resultatet av vårt lille sprout-eksperiment kan du se under:


I DinSide Datas Supersprout har vi greid å skvise inn en kalender, logo, RSS-feed og en jukeboks (sangene i jukeboksen tilhører det norske bandet Lamia. Dersom du ønsker å høre mer kan du besøke Lamia.no. Brukt med tillatelse.).

Du kan også kopiere HTML-koden du trenger for å legge Sprouten på din egen nettside, noe som bringer oss over til neste punkt:

Nettsider i flash ... i nettleseren

Ja … til tross for en litt kronglete overskrift har teknologien nå kommet så langt at du faktisk kan lage hele nettsider i flash-format – i nettleseren. Dette kan være mye mer praktisk enn å installere Flash-pakken fra Adobe. Mulighetene er ikke like mange, vel å merke, men for de med behov for en enkel nettside i flash-format er Sprout et flott gratis-alternativ.

I Components-menyen ligger det nemlig en kjekk meny-applikasjon, kalt "Thumbnail Menu". Velg "New" i menyen som ligger helt nederst i bildet, og den nye siden dukker opp i thumbnail-menyen du akkurat la til. Så er det bare å legge til innhold på sidene, og vips - du har en nettside.

Det er også mulig å lage knapper som reagerer på forskjellige hendelser, legge til former av alle slag og sette en rekke valg i forhold til gjennomsiktighet og mye mer. Akkurat som i Flash-pakken fra Adobe - bare mye enklere.

Beta

Som tidligere påpekt, foregår alt dette i nettleseren. Under testingen av Sprout opplevde vi at siden gikk ned for telling, noe som førte til et bittert tap av mye arbeid - husk derfor at lagre-knappen, som du finner øverst til høyre, er din venn.

Noen bugs er det - kalenderen er egentlig helt ubrukelig fordi den ikke fungerer som den skal, to av sangene i jukeboksen vil ikke spilles av og RSS-leseren støtter ikke ÆØÅ. Men dette blir forhåpentligvis fikset før tjenesten går ut av beta. Denne tjenesten har et voldsomt potensiale og vil definitivt bli populær.

For å søke om en beta-konto må du registrere deg på denne siden. Det tok imidlertid ikke mange dagene fra undertegnede registrerte seg, til det lå en invitasjon i innboksen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer