Standarder, ord og uttrykk

CD mediet har utviklet seg kraftig siden de første musikk CD-spillerne dukket opp i 1982. Vi har fått en rekke utvidelser og standarder. Her får du en kortfattet forklaring på de mest brukte.

Publisert

ISO-9660 er standarden for det logiske formatet på platen (katalog/filstruktur)

Red book er standarden for musikk-CDer (også kalt CD-DA)

Green book standarden for CD-I plater (det første 'film på CD' formatet), platene er vanligvis merket "Digital Video on CD". Krever at spilleren støtter Extended Architecture (XA).

White book er en nyere standard for film på CD som utvider og erstatter Green book, platene er vanligvis merket "Video CD". Krever at spilleren støtter "Extended Architecture" (XA).

Yellow book beskriver standarden som oftest brukes for CDer med multimedia innhold.

Blue book standarden spesifiserer hvordan en multisession enhanced CD skal være. Vanligvis vil en slik CD være en kombinasjon av Red book (audio) og Yellow book (multimedia). Kalles vanligvis CD EXTRA. Musikk-CDer med dette formatet har artist, tittel etc lagt inn som data på CDen (vanlige Red book CDer har kun musikk).

Orange book er standarden for skrivbare CD-ROM plater.

Begrepet Extended Architecture (XA) er en CD-ROM leser spesifikasjon som kreves av Green Book og White Book CD-ROM plater. Alle nye CD-ROM spillere støtter i dag denne spesifikasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer