Stelle pent med batteriene?

Hvordan skal batterier til bærbare behandles?

Stelle pent med batteriene?
Publisert
Sist oppdatert

Batterier for bærbare har gjennomgått en enorm utvikling siden de først dukket opp på 80-tallet. Fra å være store og tunge med liten kapasitet og varierende ytelse, har vi fått batterier som er lette, varer lenge og har forutsigbar oppførsel.

Farvel til nikkel

Oppladbare batterier har tidligere vært basert på nikkel og cadmium (NiCad) og senere på nikkel-metall hydrid (NiMH). I dag brukes bare Litium-baserte batterityper på bærbare.

Litium er det letteste av alle metaller, har størst elektrokjemisk potensiale og har størst energitetthet i forhold til vekt.

Men litium er et ustabilt metall, og det har tatt tid før det har blitt trygt å bruke. Sony var først ute med litium-ion batterier i 1991, siden har mange andre produsenter kommet til.

Fordeler med litium-ion

Litium-ion batterier krever liten oppmerksomhet fra brukeren. Dette skyldes at selve kjemien er stabil og forutsigbar og at det er beskyttet av spesielle kretser. Disse beskytter mot for høye spenninger under lading og mot for lave spenninger under utladning (= bruk).

I motsetning til NiCad er det ingen minne-effekt som gjorde at man ikke kunne lade batteriene fullt, uten å lade dem helt ut først, og så lade på nytt, lade helt ut osv. flere ganger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer