Salg av fysiske medier øker igjen

Sterk vekst i salg av Blu-ray

Så langt i år er veksten på 27 prosent i forhold til i fjor, ifølge Norsk videogramforening.

VOKSER: Det selges fortsatt mye film på DVD og Blu-ray. Sistnevnte har hatt en økning på 27 prosent siden i fjor. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VOKSER: Det selges fortsatt mye film på DVD og Blu-ray. Sistnevnte har hatt en økning på 27 prosent siden i fjor. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinylplatene selger bedre enn på flere tiår, Nokia 3310 er gjenopplivet, Nintendo opplever ekstrem etterspørsel etter sine retro-konsoller og nå kommer også nyheten om at salget av filmer på fysiske medier er i sterk vekst.

Det er nemlig solgt 150.000 flere enheter på Blu-ray første halvår 2017 sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Videomagasinet.

Det tilsvarer en vekst på hele 27 prosent.

Ifølge Willy Johansen i Norsk Videogramforening, som representerer 60-70 prosent av totalmarkedet, er salget av DVD-er stabilt, mens Blu-ray altså øker kraftig. Han anslår totalmarkedet for fysiske medier til å være 45 prosent DVD og 55 prosent Blu-ray nå.

Lite 4K foreløpig

I fjor dukket de første UHD Blu-ray-spillerne og filmene opp i markedet. Dette er materiale med fire ganger høyere oppløsning enn Blu-ray, også omtalt som 4K-oppløsning. Ifølge Johansen er det solgt rundt 10.000 slike titler så langt i år.

Han tror det er potensiale for å selge enda mer, både av vanlig Blu-ray og UHD Blu-ray, og foreningen jobber nå med løsninger for presentasjon og ideer for nye salgskanaler, uttaler han til Videomagasinet.

Vinylplatens renessanse

Men det er ikke bare film på fysiske medier som opplever vekst. Salget av LP/vinylplater har steget jevnt hvert år siden 2011, og fyller stadig større gulvarealer i butikker som selger musikk og film.

INGEN CD Å SE: Platebutikkene domineres nå fullstendig av LP-plater. Foto: Bjørn Eirik Loftås
INGEN CD Å SE: Platebutikkene domineres nå fullstendig av LP-plater. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

I fjor ble det solgt hele 15.000 platespillere i Norge, ifølge tall fra Elektronikkbransjen. Samme statistikk viser at det bare ble solgt 1.000 CD-spillere totalt.

Elektronikkbransjen legger fram salgstallene for første halvår 2017 den 24. august.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer