Sony WH-1000XM5 | TEST

Stillere enn noen gang

Men prisen for en forholdsvis beskjeden oppgradering er i overkant.

TYST: Sony WH-1000XM5 leverer strålende på støydemping, men koster deretter. Foto: Pål Joakim Pollen
TYST: Sony WH-1000XM5 leverer strålende på støydemping, men koster deretter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Helt siden Sony lanserte hodetelefonene MDR-1000X i 2016 har vi vært imponerte over hvordan Sony fra «intet» plutselig var enda bedre enn Bose på støydemping, som hadde ledet an dette markedet i en årrekke.

Senere kom oppfølgerne i WH-1000XM2, WH-1000XM3, WH-1000XM4 og nå WH-1000XM5.

Ikke like catchy produktnavn som Apple sine, kanskje, men om vi sier at WH står for «wireless headphones» og M for «mark» (utgave) er det i hvert fall et system å spore her. WF, som Sony bruker på sine ørepropper, står angivelig for «wireless free».

Ny design

Nok Sony-sjargong. Der de foregående hodetelefonene i 1000X-serien har hatt noenlunde lik design, har Sony gjort den femte utgaven noe mer elegant enn tidligere.

SØSKEN: WH-1000XM5 til venstre og forgjengeren, WH-1000XM4, til høyre. Foto: Pål Joakim Pollen
SØSKEN: WH-1000XM5 til venstre og forgjengeren, WH-1000XM4, til høyre. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fortsatt er det plast det går i utvendig, men hengselet ned mot klokkene er endret, og hodebøylen kan nå justeres trinnløst, som gir en høyere kvalitetsfølelse enn når det foregår hakk for hakk. Det er også nå kun festet på toppen av klokkene og ikke på hver side, som gir et mer minimalistisk inntrykk.

Ulempen med den nye designen er at man ikke lenger kan brette hodetelefonene sammen, som har vært mulig på tidligere modeller i serien. Klokkene kan riktignok vris 90 grader.

Både hodebøylen og øreputene er trukket i syntetisk lær og fylt med såkalt memory foam, som på de fleste andre hodetelefoner. Vi er meget godt fornøyde med komforten på disse Sony-hodetelefonene, som klemmer passe hardt (noe løsere enn M4) og føles myke mot ørene og hodet. Å ha dem på seg flere timer av gangen har vi opplevd som helt uproblematisk.

Etuiet som følger med kan klemmes sammen når hodetelefonene ikke ligger oppi, men er nokså stort, og du kan heller ikke brette sammen hodetelefonene mer enn dette. Foto: Pål Joakim Pollen
Etuiet som følger med kan klemmes sammen når hodetelefonene ikke ligger oppi, men er nokså stort, og du kan heller ikke brette sammen hodetelefonene mer enn dette. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med i esken får du et etui i et slags nylonstoff som kan klemmes sammen når det ikke er i bruk, slik at det opptar mindre plass i veska, men det fremstår litt «billig» sammenlignet med tidligere modeller.

Bak et lokk på innsiden finner du også lydkabel og en kort strømkabel, men ikke «flyseteovergang», som blant annet Bose har lagt ved på noen av sine modeller. Det er nok uansett ikke et savn i 2022, der mange heller ser film på nettbrettet snarere enn på flyets skjermer når de er på langtur.

Du kan fortsatt bruke støydemping om du hører med kabel, og det er også mulig å bruke dem helt passivt, som tradisjonelle, kablede hodetelefoner.

LUKE: Bak denne luka finner du lade- og lydkabel. Foto: Pål Joakim Pollen
LUKE: Bak denne luka finner du lade- og lydkabel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

To knapper

I likhet med forgjengeren M4, finner du få knapper på WH-1000XM5. Det er kun to av dem på venstre klokke, der den ene brukes til å slå dem av og på, og den andre til å bytte mellom støydemping og gjennomslipp av lyd. Sistnevnte kan også foregå automatisk der hodetelefonene etter hvert vil lære seg hva du bruker hvor, slik at støydempinga automatisk slås på på kjøpesenteret, mens lyden slippes igjennom på hjemmekontoret, for eksempel.

Fortsatt er det sveipebevegelser på høyre klokke som gjelder når du skal endre volum eller bytte mellom sanger, og det fungerer som før - frem og tilbake (i synsretningen) for å bytte mellom sanger og opp og ned for å justere volumet.

TO KNAPPER: Styring av musikken og volumet gjør du via berøringsfølsommer på den høyre klokka. Foto: Pål Joakim Pollen
TO KNAPPER: Styring av musikken og volumet gjør du via berøringsfølsommer på den høyre klokka. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Legger du håndflaten over, dempes musikken mens du hører lyd utenfra. Det er en funksjon Sony har hatt på alle fem 1000X-modeller, og som definitivt kan være kjekk, men vi skulle gjerne ha sett en mulighet i appen for å gjøre det slik at man heller berørte én gang for å slå den på og en for å slå av.

For det ser jo litt corny ut å føre en samtale med hånda kontinuerlig mot øret. Riktignok finnes en «speak to chat»-funksjon her som automatisk demper musikken når du begynner å prate, men da ryker brått hjemmekontor-karaoken.

Musikken pauses automatisk når du tar av deg hodetelefonene, takket være en sensor på innsiden av øreklokka. Denne var synlig på forgjengeren, men er nå gjemt bak tekstilet. Her ser det også ut til at Sony raskere enn før klarer å merke at du tar dem av og på, og det går bare noen tideler før musikken er i gang igjen.

Hodetelefonene bærer dog ingen IP-sertifisering og bør i utgangspunktet derfor ikke brukes i regnvær.

Sonys app byr på gode justeringsmuligheter for lyden og tilpasninger av betjeningen. Foto: Pål Joakim Pollen
Sonys app byr på gode justeringsmuligheter for lyden og tilpasninger av betjeningen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Solid batteritid

Selv om ryktene i forkant tilsa at WH-1000XM5 ville få 40 timers batteritid, har Sony nøyd seg med 30 timer – som på forgjengeren. Det er uansett mer enn nok, spør du oss, og holder både til lange flyturer og flere dager med kontorarbeid.

Og når du plutselig får varsel om at du går tom, er det imponerende hurtiglading på Sonys hodetelefoner: Etter tre minutter i en USB PD-lader (power delivery) kan du kose deg med tre timer musikk. Spanderer du på deg sju minutter til med kabelen plugget i, får du ytterligere to timer med øreunderholdning.

Svært god støydemping

Som nevnt innledningsvis har Sony vært på topp hva gjelder støydemping på alle sine 1000X-modeller til nå. Denne gangen har japanerne valgt å legge mer vekt på mer høyfrekvent støy og må sies å ha lykkes. Det blir litt stillere enn før.

Men «litt» er nøkkelordet her, for når vi bytter frem og tilbake mellom WH-1000XM4, WH-1000XM5 og Airpods Max er forskjellene som regel svært små. I et trafikkstøymiljø, med bilmotorer, tuting, folk og så videre, merker vi at XM5 holder bittelitt mer unna enn de to andre. Det blir også utrolig stille på øret med jevn sus - enda litt bedre enn de to andre.

NY VRI: Sony har finpolert designet på WH-1000XM5, som nå er hengslet bare ett sted. Foto: Pål Joakim Pollen
NY VRI: Sony har finpolert designet på WH-1000XM5, som nå er hengslet bare ett sted. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men kanskje er det nå slik at teknologien med mikrofoner på utsiden og generering av «motsatte» lydbølger på innsiden har begynt å nærme seg metningspunktet for hva man kan få til av stillhet, og om du i tillegg spiller musikk, selv på lavt volum, vil ikke omgivelsene føles sjenerende på noen av de nevnte modellene.

På WH-1000XM5 slipper du nå å kalibrere støydempinga, slik du har kunnet gjøre på tidligere modeller for å optimalisere den, for eksempel om du noen ganger bruker briller og andre ikke - nå skjer det automatisk og kontinuerlig.

Når det gjelder å slippe inn lyd utenfra, såkalt «ambient»-modus, holder vi fremdeles en knapp på Airpods Max, som da gjengir den eksterne lyden med svært høy troverdighet - nesten som om du ikke har på deg hodetelefonene. Sonyene er også gode nok til at du kan føre en samtale med dem på, men ikke helt på Apple-nivå der.

Som vi har nevnt ved flere anledninger i det siste, er det faktisk en funksjon vi har begynt å sette vel så mye pris på som det å isolere seg fra omverdenen. Det å kunne ha på lav musikk og allikevel høre at det banker på døra eller ropes «nå er det lunsj!» på hjemmekontoret synes vi er gull verdt.

Meget god handsfree-ytelse

Med en rekke nye mikrofoner og bruk av kunstig intelligens, hevder Sony at M5-utgaven skal være godt forbedret på handsfree med tanke på å skille stemmen din fra omgivelsene, og det kan vi skrive under på.

Under kan du høre 2x3 lydklipp fra de tre nevnte hodetelefonene. Først i stille omgivelser, og deretter med en god porsjon støy i bakgrunnen. Lyden er renest på Airpods Max når det er stille, men vi høres lettest av motparten når vi bruker WH-1000XM5.

Sony WH-1000XM5, stille omgivelser
Sony WH-1000XM4, stille omgivelser
Apple Airpods Max, stille omgivelser
Sony WH-1000XM5, støyfulle omgivelser
Sony WH-1000XM4, støyfulle omgivelser
Apple Airpods Max, støyfulle omgivelser

Når det gjelder å høre vår egen stemme mens vi prater, synes vi fortsatt det finnes produkter som gjengir vår egen stemme mer naturlig, som nevnte Airpods Max og Jabra Elite 85h.

Svært likandes lyd

Høyttalerelementene på innsiden er byttet ut denne gangen, og fremdeles serverer Sony et lydbilde som er lett å like og høre på over lang tid. Den litt varme klangen der nedre mellomtone og bass er skrudd et hakk opp, som har blitt ganske typisk for de fleste produsenter.

Det låter krispt og detaljert, og selv med fysisk mindre elementer enn tidligere, evner WH-1000XM5 å by på dyp bass. Med appen kan du dra litt i equalizerspakene for å tilpasse lydbildet etter egen smak, for eksempel ved å løfte mellomtonen litt, men standardinnstillingene er helt fine til generell bruk, spør du oss.

Hva gjelder codecer støttes både AAC og LDAC, men ikke AptX. AAC er det som brukes på iPhone, mens LDAC kan gi inntil 990 kbps overføringsrate fra en Android-telefon. Da må du imidlertid belage deg på at telefonen bør ligge på bordet og ikke i lomma for å holde forbindelsen stabil, men du kan gå noe ned på bitraten for å få en mer stabil forbindelse.

En ulempe ved å bruke LDAC er at du da ikke får brukt multipoint, altså der du er koblet til to enheter samtidig. Det fungerer fint om du bruker AAC.

Sony WH-1000XM5 får DinSides anbefalt-stempel. Foto: Pål Joakim Pollen
Sony WH-1000XM5 får DinSides anbefalt-stempel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Konklusjon

Igjen leverer Sony et knallsolid par med hodetelefoner i WH-1000XM5.

Kontra forgjengeren har de fått enda litt bedre lyd, enda litt bedre støydemping og bedre mikrofonkvalitet på handsfreesamtaler. Muligheten for hurtiglading (3 minutter = 3 timer) er også en kjærkommen nyvinning. De er mer komfortable å ha på seg, synes vi, men det er nå mer en smakssak.

Men det er også mye som er likt - batteritiden, navigasjonen, materialbruk, funksjonalitet … oppraderingene synes forholdsvis små denne gangen, men prisøkningen er den største til nå.

For med en drøye 50 prosent høyere prislapp, synes vi du betaler litt for mye for 1000XM5. Prisen er 4990 kroner, og forgjengeren ligger typisk på 3290 kroner i de fleste butikker. Disse to skal leve ved siden av hverandre.

Vi hadde definitivt valgt WH-1000XM5 over forgjengeren, men et såpass markant prishopp er ikke en ubetydelig ekstrapris.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer