Stopp virus og hackere

Har du et litt bevisst forhold til internettbruk, bør du egentlig ikke en gang tenke på å spare hva det koster å kjøpe en ”sikkerhetspakke” til maskinen din. Norton Internet Security 2003 er en slik totalpakke som i teorien kan beskytte de fleste nettbrukere mot forskjellige typer angrep.

Stopp virus og hackere
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av en eneste dag sendes det mellom 100 og 200 meldinger med virus til min epostadresse. Enkelte særdeles dårlige dager mottar jeg over tusen virus-meldinger, men takket være DinSides IT-avdeling, utmerkede skanningsrutiner av alle innkommende eposter og generell forsiktighet, har jeg heldigvis vært forskånet fra at mine PCer er blitt infisert. På den annen side har jeg kastet bort mye tid på å hjelpe andre, ettersom både familie og venner har hatt til dels kraftige infeksjoner. Og hver eneste gang har jeg gitt vedkommende som har fått hjelp beskjed om at jeg aldri mer kom til å bruke tid på dem, dersom de ikke umiddelbart installerte et skikkelig antivirusprogram.

Alle har – etter altså først å ha kastet bort mye tid på å rydde opp – gått til anskaffelse av Normans eller Nortons antivirus. Én stakkar gadd ikke å betale, lastet ned Norton Antivirus med Kazaa, hvoretter store deler av harddisken ble slettet. Antivirusprogrammet var nemlig infisert...

Som nordmann er det ikke vanskelig å være varm tilhenger av Normans utmerkede programmer. Men det finnes jo altså konkurrenter fra det store utland, og Norton Antivirus er en av de mest kjente av disse. I Internet Security 2003 får du både et bra antivirusprogram, brannvegg, spam-kontroll og en rekke andre ting. Produsenten – Symantec – ønsker å lage en totalpakke, og de er sant å si kommet ganske langt.

Enkelt å komme i gang

Allerede ved installasjon viser NIS seg fra sin beste side. Mens oppsett av brannvegger ofte er litt vel komplisert, stiller dette programmet noen enkle spørsmål som så brukes til å sette det hele opp på riktige måten. Personal Firewall sørger så for at uvedkommende ikke kan komme inn på din PC, mens programmer du ”stoler på”, som nettleser og epost-program, får bruke nettet fritt.

Det er enkelt å sette opp hvilke programmer som skal få lov til å koble seg opp, når det hele installeres oppdager brannveggen hva du har liggende på PCen din, slik at de "lovlige" programmene fungerer riktig. I tillegg finnes det en egen knapp som stopper all nettrafikk, både inn og ut av PCen din, dersom du noen gang skulle ønske å arbeide 100 prosent sikkert, uten fare for at noen skal snike seg inn ”bakveien”.

I alle fall fungerer brannveggen her slik at det er relativt vanskelig for uvedkommende å komme seg inn i PCen din, og den har noe som kalles "Alert Assistent" som hjelper brukerne å gjøre de rette valgene når man (muligens) blir angrepet. Security Monitor gir deg forøvrig en oversikt over hvordan sikkerhetstiltakene på PCen din egentlig er satt opp.

Privatlivets fred

NIS 2003 har også en funksjon som heter Privacy Control, og som jeg skulle ønske langt flere brukere hadde installert på maskinene sine. Denne gjør nemlig at det ikke sendes ting fra PCen din -- gjennom epost, vedlegg i Office eller Messenger -- uten at du vet om det. Spam Alert har som hovedoppgave å hindre at du får for mye søppelpost, men har dessverre en litt begrenset effekt. (Å lage slike programmer som virkelig fjerner all dritten, er dessverre nesten umulig, foreløpig i hvert fall.)

Ellers har NIS 2003 fått en meget bra funksjon for "foreldrekontroll", som gjør at husets yngre sjeler nok må slite en del for å komme seg inn på nettsteder vi foreldre ikke liker de bruker. Parental Control kan også blokkere tilgang til nyhetsgrupper, hvilket kan være meget nyttig...

Stopp virus

Norton Antivirus er et godt antivirusprogram, som nå også kan hindre viruser i Microsoft Messenger og AOL Instant Messenger. NAV gjør jobben, ganske enkelt, og passer på både inn- og utgående eposter og takket være ny funksjonalitet kan den hindre virus som ennå ikke er særlig utbredt.

Norton Internet Security 2003 gjør jobben, ganske enkelt. Man kan være litt uheldig med oppsettet, og få masse beskjeder om at det sendes og mottas data "ulovlig", men enkle oppsett gjør at man kommer forbi dette. For øvrig er det nesten vanskelig å tro at noen i det hele tatt tør å bruke PCen mot Internett, det være seg www eller epost -- uten å ha installert denne pakken eller en av konkurrentene.

Norton Internet Security 2003 koster 500 kroner, og er nok så definitivt verdt pengene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer