Stor endring

For europeiske iPhone-brukere kan det bli færre sperrer.

APPLE: EUs Digital Markets Act kan tvinge Apple til å åpne opp flere av sine tjenester. Foto: Kirsti Østvang
APPLE: EUs Digital Markets Act kan tvinge Apple til å åpne opp flere av sine tjenester. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple har fått massiv kritikk fra selskaper som Spotify og Epic Games som i lang tid har langet ut mot selskapet den såkalte «Apple-skatten» der iPhone-produsenten tar 15-30 prosent av kaka for transaksjoner i App Store.

Epic Games har fjernet spillet «Fortnite» fra iOS, mens strømmeplattformer som Xbox Games Pass bare er tilgjengelig gjennom nettleseren på Apples mobile enheter.

Også europeiske myndigheter har rettet søkelyset mot det som er et av verdens største selskap, og EU jobber nå med å innføre Digital Markets Act (DMA) som skal sørge for et åpent digitalt marked. Det skal skje i 2024.

Må åpne opp

DMA innebærer at Apple ikke bare må tillate alternative appbutikker på iPhone og iPad, men også at brukerne kan installere apper fra nettleseren.

Ifølge Bloomberg planlegger Apple å åpne for dette, som betyr at det om få år kan være egne appbutikker fra Epic Games, Microsoft med flere å finne på iPhone og iPad.

Dog blir det ikke helt uten Apples påvirkning. Ifølge Bloomberg ønsker selskapet å kunne verifisere eksterne apper av sikkerhetshensyn og potensielt ta betalt i form av et lite gebyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.