Tidligere i år lanserte Google sin Nest Hub-enhet i Norge – en såkalt smartskjerm, som du i hovedsak snakker til. Eller en Google Home-høyttaler med skjerm, som den i praksis er.

Vi har prøvd Google-nyheten
Og selv om Google har en større variant i sitt produktutvalg, Nest Hub Max, er den største varianten foreløpig ikke lansert i Norge. Det er imidlertid Lenovos alternativ, Lenovo smart display.
10" skjerm og webkamera
Mens den minste Nest Hub-enheten har en 7-tommers skjerm, er Lenovos smartskjerm vesentlig større og måler ti tommer over diagonalen. Det er samme størrelse som Googles størstemann. En ting Lenovo scorer bedre på er skjermoppløsning. Der Nest Hub Max har 1280x800 piksler, varter Lenovo opp med full HD-oppløsning (1920x1080).

En ting den dog mangler kontra Nest Hub-enhetene er en sensor som justerer hvitbalansen på skjermen etter fargetemperaturen på lyset i omgivelsene – her justeres kun lysstyrken.
I likhet med Nest Hub Max har også Lenovo smart display innebygd webkamera. Mange vil dessuten finne det betryggende at det fysisk kan blokkeres med en bryter, som da dekker til selve kameraet. Googles variant har også en slik bryter, men ikke med fysisk blokkering.

Lenovo har i tillegg en bryter for å stenge av mikrofonen, samt volumknapper (kan også justeres direkte på skjermen eller med stemmen).
Fiffig design
Lenovo smart display er et friskt pust hva design angår. På forsiden ser den kanskje ikke så spenstig ut, med en høyttalergrill på venstre side av skjermen (eller under den) og relativt tykke rammer, men baksiden er høyst utradisjonell.
Her har Lenovo gått for en bambusaktig overflate som er halvveis «brettet ut» på siden der høyttaleren sitter. Det gjør at den står stødig på benken, og konstruksjonen gjør dessuten at du kan bruke smartskjermen både liggende og stående.

Det gjør imidlertid ikke programvaren – vi hadde forventet at brukergrensesnittet hadde rotert med skjermen, men det gjør det ikke. I praksis ser det ut til at det eneste du kan gjøre i stående modus er å ha videosamtale med andre.
Og det kan du bare gjøre med Google Duo, Googles videochattetjeneste. Den er det ikke så mange som har installert blant mine venner, i hvert fall, og jeg antar at det samme gjelder for deg. Men den er i det minste tilgjengelig både for iOS og Android – så får tiden vise om det etter hvert blir mulig å ringe med mer populære tjenester.

Som en Google-skjerm
I praktisk bruk er det lite som skiller Lenovos smartskjerm fra Googles Nest Hub-produkter. De kjører alle operativsystemet Android Things og har Google Assistent innebygd.
Du kan caste til den og se på YouTube-videoer eller innhold fra Viaplay, men Netflix støttes ikke, noe som også gjelder på Nest Hub. Du kan også spille musikk fra tjenester som Spotify og Google Musikk, eller høre på nettradio fra TuneIn.

Når enheten ikke er i bruk, fungerer den som en digital bilderamme der du kan se bilder fra Google Foto-biblioteket ditt, Facebook eller Flickr. Alternativt kan skjermen vise bilder av kunstverk og den slags fra Google - altså på samme måte som på en Chromecast-enhet.
Prikker du på skjermen får du opp ulike kort, som værmeldingen, spillelistene du spiller mest på Spotify, dagens kalenderavtaler og den slags, men det kan du også be om med stemmen.

Med fingeren kan du også styre andre smarthjem-enheter, sette alarmer og den slags, men i hovedsak er det stemmen som gjelder når du bruker Lenovo smart display.
Fortsatt ikke god nok på norsk
Vi var tidlig ute med å teste smarthøyttaleren Google Home Mini – før den var offisielt lansert i Norge. Den gangen måtte vi snakke engelsk med den, men etter at Googles Home-produkter ble lansert i Norge har de fått støtte for norsk språk.
Men fremdeles er det ikke like elegant å bruke den på norsk som på engelsk. Av og til er det ting vi ikke får til før vi skifter over til engelsk tale, og det er irriterende.
For tiden tester vi for eksempel et overvåkingskamera fra Nest, og jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har prøvd å få bildet fra kameraet opp på skjermen. «Vis meg kameraet på Fryd sitt rom», «Vis meg kameraet» og lignende fungerer ikke. Jeg får heller ikke opp kamerabildet når jeg sveiper ned fra toppen av skjermen og trykker på kamera-knappen - bare en feilmelding om at det ikke er koblet til.

Men sier jeg «show me the camera», får jeg bekreftet, på norsk, at kameraet på Fryd sitt rom vises, og vips, så er bildet der.
Vi hadde håpet at slike ting var litt barnesykdommer da Google lansert i Norge i høst, men må konstatere at den norske versjonen fortatt henger langt bak den engelske etter et halvt år.
Det sagt – dette er ikke noe Lenovo kan klandres for, og et problem vi også støtter på på Google Nest Hub, så er det sagt.
Hvis du lurer på hvordan en slik smartskjerm fungerer i praksis, kan du se en video av Nest Hub her:
Grei nok lyd
Høyttaleren er som nevnt plassert ved siden av skjermen, og den leverer helt kurant lyd. Men det er ikke noe vi ville ha brukt som primærhøyttaler i stua – til det er lyden alt for boksete, med en noe skjærende diskant - i hvert fall når volumet går over halvveis.

På kjøkkenet, derimot, for å ha litt bakgrunnsmusikk til matlagingen eller høre på radio, duger den helt fint.
Ladekabelen som går i på baksiden er for øvrig ikke en USB-C-kabel slik det er på Googles variant, men en egen adapter. Skal du ha den med på hytta, må du med andre ord huske kabelen.
Konklusjon
Hvis du synes syv tommer blir for lite på Google Nest Hub, tilbyr ikke Google den største varianten på 10 tommer her i Norge ennå. Det gjør heldigvis Lenovo, hvis skjerm også kan skilte med høyere oppløsning og fysisk blokkering av webkameraet.
Lenovo har gjort en god jobb med å designe sitt produkt, med en bakside som er høyst utradisjonell, og som gjør at enheten kan brukes både stående og liggende. Da er det selvsagt synd at ikke grensesnittet roteres om du bruker den stående – kun når du videochatter, og det er bare mulig med Google Duo.
Fremdeles sliter vi litt med å gi så voldsomme anbefalinger til den norske Google-assistenten – ikke at det er Lenovos skyld, men det er svakheter her som vi ikke opplever når vi snakker engelsk med den, men trøsten får være at den vil bli bedre med tiden jo flere som bruker den. Lydmessig blir vi heller ikke overbevist av Lenovos smartskjerm.
Testresultat
Lenovo smart display
Stor og skarp skjerm, webkamera gir mulighet for samtaler, står like fint vannrett som loddrett, fysisk stenging av webkameraet
Lite poeng med stående modus siden grensesnittet ikke roteres, Google Assistant på norsk er fortsatt en prøvelse, noe boksete lyd