TEST: Lenovo Smart Display

Stor Google-smartskjerm

Google har ikke lansert sin egen i Norge - da er det godt andre kan trå til.

STOR UTGAVE: Google har ikke lansert sin Nest Hub Max her til lands, men Lenovos smartskjerm er like stor. Foto: Pål Joakim Pollen
STOR UTGAVE: Google har ikke lansert sin Nest Hub Max her til lands, men Lenovos smartskjerm er like stor. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år lanserte Google sin Nest Hub-enhet i Norge – en såkalt smartskjerm, som du i hovedsak snakker til. Eller en Google Home-høyttaler med skjerm, som den i praksis er.

Og selv om Google har en større variant i sitt produktutvalg, Nest Hub Max, er den største varianten foreløpig ikke lansert i Norge. Det er imidlertid Lenovos alternativ, Lenovo smart display.

10" skjerm og webkamera

Mens den minste Nest Hub-enheten har en 7-tommers skjerm, er Lenovos smartskjerm vesentlig større og måler ti tommer over diagonalen. Det er samme størrelse som Googles størstemann. En ting Lenovo scorer bedre på er skjermoppløsning. Der Nest Hub Max har 1280x800 piksler, varter Lenovo opp med full HD-oppløsning (1920x1080).

SKARP: Skjermen på Lenovo Smart Hub har full HD-oppløsning, og fordelt på en ti-tommers skjerm gir det meget god skarphet. Foto: Pål Joakim Pollen
SKARP: Skjermen på Lenovo Smart Hub har full HD-oppløsning, og fordelt på en ti-tommers skjerm gir det meget god skarphet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

En ting den dog mangler kontra Nest Hub-enhetene er en sensor som justerer hvitbalansen på skjermen etter fargetemperaturen på lyset i omgivelsene – her justeres kun lysstyrken.

I likhet med Nest Hub Max har også Lenovo smart display innebygd webkamera. Mange vil dessuten finne det betryggende at det fysisk kan blokkeres med en bryter, som da dekker til selve kameraet. Googles variant har også en slik bryter, men ikke med fysisk blokkering.

BLOKKERING: Med en skyvebryter kan webkameraet blokkeres fysisk (rød prikk). Foto: Pål Joakim Pollen
BLOKKERING: Med en skyvebryter kan webkameraet blokkeres fysisk (rød prikk). Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lenovo har i tillegg en bryter for å stenge av mikrofonen, samt volumknapper (kan også justeres direkte på skjermen eller med stemmen).

Fiffig design

Lenovo smart display er et friskt pust hva design angår. På forsiden ser den kanskje ikke så spenstig ut, med en høyttalergrill på venstre side av skjermen (eller under den) og relativt tykke rammer, men baksiden er høyst utradisjonell.

Her har Lenovo gått for en bambusaktig overflate som er halvveis «brettet ut» på siden der høyttaleren sitter. Det gjør at den står stødig på benken, og konstruksjonen gjør dessuten at du kan bruke smartskjermen både liggende og stående.

SNEDIG FORM: Løsningen på baksiden gjør at Lenovo-smartskjermen står støtt både i portrett- og landskapsmodus. Foto: Pål Joakim Pollen
SNEDIG FORM: Løsningen på baksiden gjør at Lenovo-smartskjermen står støtt både i portrett- og landskapsmodus. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det gjør imidlertid ikke programvaren – vi hadde forventet at brukergrensesnittet hadde rotert med skjermen, men det gjør det ikke. I praksis ser det ut til at det eneste du kan gjøre i stående modus er å ha videosamtale med andre.

Og det kan du bare gjøre med Google Duo, Googles videochattetjeneste. Den er det ikke så mange som har installert blant mine venner, i hvert fall, og jeg antar at det samme gjelder for deg. Men den er i det minste tilgjengelig både for iOS og Android – så får tiden vise om det etter hvert blir mulig å ringe med mer populære tjenester.

STÅENDE: Kjekt til videosamtaler, men hvorfor roteres ikke resten av grensesnittet, Google? Foto: Pål Joakim Pollen
STÅENDE: Kjekt til videosamtaler, men hvorfor roteres ikke resten av grensesnittet, Google? Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som en Google-skjerm

I praktisk bruk er det lite som skiller Lenovos smartskjerm fra Googles Nest Hub-produkter. De kjører alle operativsystemet Android Things og har Google Assistent innebygd.

Du kan caste til den og se på YouTube-videoer eller innhold fra Viaplay, men Netflix støttes ikke, noe som også gjelder på Nest Hub. Du kan også spille musikk fra tjenester som Spotify og Google Musikk, eller høre på nettradio fra TuneIn.

BILDERAMME: Det er overraskende koselig å ha en digital bilderamme nå som den kan hente alle bildene fra Google Foto-biblioteket ditt. Foto: Pål Joakim Pollen
BILDERAMME: Det er overraskende koselig å ha en digital bilderamme nå som den kan hente alle bildene fra Google Foto-biblioteket ditt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Når enheten ikke er i bruk, fungerer den som en digital bilderamme der du kan se bilder fra Google Foto-biblioteket ditt, Facebook eller Flickr. Alternativt kan skjermen vise bilder av kunstverk og den slags fra Google - altså på samme måte som på en Chromecast-enhet.

Prikker du på skjermen får du opp ulike kort, som værmeldingen, spillelistene du spiller mest på Spotify, dagens kalenderavtaler og den slags, men det kan du også be om med stemmen.

KORT: Prikker du på skjermen, får du opp kort med værmelding, kalender, hva du spiller og den slags. Foto: Pål Joakim Pollen
KORT: Prikker du på skjermen, får du opp kort med værmelding, kalender, hva du spiller og den slags. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med fingeren kan du også styre andre smarthjem-enheter, sette alarmer og den slags, men i hovedsak er det stemmen som gjelder når du bruker Lenovo smart display.

Fortsatt ikke god nok på norsk

Vi var tidlig ute med å teste smarthøyttaleren Google Home Mini – før den var offisielt lansert i Norge. Den gangen måtte vi snakke engelsk med den, men etter at Googles Home-produkter ble lansert i Norge har de fått støtte for norsk språk.

Men fremdeles er det ikke like elegant å bruke den på norsk som på engelsk. Av og til er det ting vi ikke får til før vi skifter over til engelsk tale, og det er irriterende.

For tiden tester vi for eksempel et overvåkingskamera fra Nest, og jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har prøvd å få bildet fra kameraet opp på skjermen. «Vis meg kameraet på Fryd sitt rom», «Vis meg kameraet» og lignende fungerer ikke. Jeg får heller ikke opp kamerabildet når jeg sveiper ned fra toppen av skjermen og trykker på kamera-knappen - bare en feilmelding om at det ikke er koblet til.

LITT TRØBBEL: Vi får ikke opp kameraet når vi trykker her, og ikke når vi ber om å få se det på norsk. Men snakker vi engelsk, fungerer det brillefint. Foto: Pål Joakim Pollen
LITT TRØBBEL: Vi får ikke opp kameraet når vi trykker her, og ikke når vi ber om å få se det på norsk. Men snakker vi engelsk, fungerer det brillefint. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men sier jeg «show me the camera», får jeg bekreftet, på norsk, at kameraet på Fryd sitt rom vises, og vips, så er bildet der.

Vi hadde håpet at slike ting var litt barnesykdommer da Google lansert i Norge i høst, men må konstatere at den norske versjonen fortatt henger langt bak den engelske etter et halvt år.

Det sagt – dette er ikke noe Lenovo kan klandres for, og et problem vi også støtter på på Google Nest Hub, så er det sagt.

Hvis du lurer på hvordan en slik smartskjerm fungerer i praksis, kan du se en video av Nest Hub her:

Vis mer Vis mer

Grei nok lyd

Høyttaleren er som nevnt plassert ved siden av skjermen, og den leverer helt kurant lyd. Men det er ikke noe vi ville ha brukt som primærhøyttaler i stua – til det er lyden alt for boksete, med en noe skjærende diskant - i hvert fall når volumet går over halvveis.

KNAPPER: Volumet kan justeres med disse knappene, på skjermen eller med stemmen. Skyvebryteren deaktiverer mikrofonen. Foto: Pål Joakim Pollen
KNAPPER: Volumet kan justeres med disse knappene, på skjermen eller med stemmen. Skyvebryteren deaktiverer mikrofonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På kjøkkenet, derimot, for å ha litt bakgrunnsmusikk til matlagingen eller høre på radio, duger den helt fint.

Ladekabelen som går i på baksiden er for øvrig ikke en USB-C-kabel slik det er på Googles variant, men en egen adapter. Skal du ha den med på hytta, må du med andre ord huske kabelen.

Konklusjon

Hvis du synes syv tommer blir for lite på Google Nest Hub, tilbyr ikke Google den største varianten på 10 tommer her i Norge ennå. Det gjør heldigvis Lenovo, hvis skjerm også kan skilte med høyere oppløsning og fysisk blokkering av webkameraet.

Lenovo har gjort en god jobb med å designe sitt produkt, med en bakside som er høyst utradisjonell, og som gjør at enheten kan brukes både stående og liggende. Da er det selvsagt synd at ikke grensesnittet roteres om du bruker den stående – kun når du videochatter, og det er bare mulig med Google Duo.

Fremdeles sliter vi litt med å gi så voldsomme anbefalinger til den norske Google-assistenten – ikke at det er Lenovos skyld, men det er svakheter her som vi ikke opplever når vi snakker engelsk med den, men trøsten får være at den vil bli bedre med tiden jo flere som bruker den. Lydmessig blir vi heller ikke overbevist av Lenovos smartskjerm.

Testresultat

Lenovo smart display

Stor og skarp skjerm, webkamera gir mulighet for samtaler, står like fint vannrett som loddrett, fysisk stenging av webkameraet

Lite poeng med stående modus siden grensesnittet ikke roteres, Google Assistant på norsk er fortsatt en prøvelse, noe boksete lyd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer