Hvordan bruke Google Foto?

STOR GUIDE: Tipsene som gir deg svart belte i Google Foto

Her er vår komplette guide.

TAR VARE PÅ ALT: Google Foto kan mer enn bare å ta vare på bildene dine - her er våre beste tips. Foto: Pål Joakim Pollen
TAR VARE PÅ ALT: Google Foto kan mer enn bare å ta vare på bildene dine - her er våre beste tips. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Få nettjenester har imponert oss like mye som Googles bildetjeneste Google Foto, som vi holder som noe av det beste internett har å by på.

For helt uten å bruke ei krone kan Google Foto ta vare på alle bilder og videoer du har fanget, med kontinuerlig sikkerhetskopiering av nye filer, og med svært gode muligheter til å organisere dem, søke i arkivet, dele bilder med andre, redigere dem og vise dem frem.

Å vite at disse minnene ligger trygt bevart dersom man plutselig ikke finner telefonen sin er rett og slett gull verdt.

I denne artikkelen tar vi for oss det meste med Googles bildetjeneste, slik at du kan gå fra hvitt til sort belte innen du kommer til bunnen av artikkelen. For deg som allerede kan det meste, har vi lagt inn noen bonustips underveis på ting vi tror de færreste kunne fra før.

ALT PÅ SAMME STED: Med Google Photo kan du automatisk laste opp bilder og video fra alle dine enheter til ett sted. Foto: Google
ALT PÅ SAMME STED: Med Google Photo kan du automatisk laste opp bilder og video fra alle dine enheter til ett sted. Foto: Google Vis mer

Det grunnleggende

For å bruke Google Foto er du nødt til å ha en Google-konto. Skulle du mangle det, kan du opprette en på denne siden. Denne kontoen fungerer da på tvers av Googles tjenester, som Gmail, Google Drive, Play butikk, YouTube og lignende.

Tjenesten har apper både for iOS og Android (forhåndsinstallert på de fleste Android-telefoner), og er også tilgjengelig i en hvilken som helst nettleser på adressen photos.google.com.

Gratis med noen begrensninger

Om du vil bruke Google Foto uten å betale, må du forholde deg til følgende begrensninger:

  • Bilder du laster opp blir nedskalert til 16 megapiksler dersom de har høyere oppløsning.
  • Videoer du laster opp blir nedskalert til full HD-oppløsning (1920x1080) dersom de er større.
VELG SELV: Om du tåler begrensningen på 16 megapiksler (bilder) og full HD-oppløsning (video), kan du laste opp ubegrenset med bilder til Google Foto. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
VELG SELV: Om du tåler begrensningen på 16 megapiksler (bilder) og full HD-oppløsning (video), kan du laste opp ubegrenset med bilder til Google Foto. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dette er noe vi antar at de fleste fint kan leve med (selv en 4K-TV kan bare vise åtte megapiksler), men om du vil ta vare på filene i sin opprinnelige utgave, er det også mulig.

Da bruker du imidlertid av plassen du har hos Google. Alle brukere får 15 GB uten å betale, men om du vil oppgradere, koster det 17 kroner per måned for 100 gigabyte (GB), eller 89 kroner per måned for 1 TB (1000 GB). Typisk vil du få plass til 200-1000 mobilbilder per gigabyte avhengig av oppløsning og hvor hardt de komprimeres på telefonen.

Dette velger du selv når du starter appen for første gang (eller via innstillingene), der «høy kvalitet» er den første varianten, og «original» er den siste.

Bonustips: Du kan fint endre dette valget senere. Vil du bytte fra «høy kvalitet» til «original», blir alle påfølgende bilder du laster opp liggende urørt fra Googles side, og du kan også «konvertere» originalbilder til høy kvalitet-bilder (altså slik at de ikke teller mot kvoten din) via innstillinger-siden på web:

Ved å trykke på «frigjør lagringsplass»-knappen, kan du gjøre om opplastinger i original størrelse slik at de ikke lenger teller mot kvoten din. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Ved å trykke på «frigjør lagringsplass»-knappen, kan du gjøre om opplastinger i original størrelse slik at de ikke lenger teller mot kvoten din. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Automatisk backup fra telefonen

Et annet spørsmål du får når du starter appen for første gang, er om du vil sikkerhetskopiere og synkronisere. Om du takker ja til dette, vil telefonen automatisk laste opp nye bilder og videoer du tar til Google Foto.

BRUKE MOBILDATA? Du velger selv om opplasting av bilder og video bare skal skje når du er koblet til WiFi, eller om du vil tillate bruk av mobildata. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
BRUKE MOBILDATA? Du velger selv om opplasting av bilder og video bare skal skje når du er koblet til WiFi, eller om du vil tillate bruk av mobildata. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du kan velge om det kun skal skje når du er koblet til WiFi, der du i tillegg kan skille på bilder og video; typisk da at du tillater at bilder lastes opp over mobilnettet, mens videoene kan vente til du er på wifi for å spare litt på datakvoten.

Bilder og video som lastes opp fra en enhet, blir umiddelbart synlig på andre enheter du har koblet til, for eksempel om du har et nettbrett og en mobiltelefon som begge kjører Google Foto.

Om du ikke vil at alle bilder skal lastes opp automatisk, kan du i stedet merke dem du vil laste opp i Google Foto-appen og så velge «sikkerhetskopier nå» fra menyen.

Bonustips: Har du iPhone, er vår erfaring at du er nødt til å åpne Google Foto-appen for å sette i gang sikkerhetskopieringen om den ikke har vært åpnet på en stund. På Android-telefoner går det automatisk, med mindre du bruker strømsparefunksjoner på telefonen som forhindrer Google Foto i å bruke bakgrunnsdata.

Last opp fra PC

På PC kan du laste opp bilder og video manuelt ved å dra dem fra filutforskeren og over til Google Foto i nettleseren, men om du har lyst til å automatisere prosessen, har Google et program både for Windows og MacOS, som lar deg velge hvilke mapper på maskinen som skal overvåkes, der den automatisk laster opp bilder fra disse mappene når det legges til nye.

Med opplaster-programmet kan du velge hvilke mapper på maskinen som skal overvåkes for nye elementer, slik at de kan lastes opp automatisk til Google Foto. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Med opplaster-programmet kan du velge hvilke mapper på maskinen som skal overvåkes for nye elementer, slik at de kan lastes opp automatisk til Google Foto. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

En ting vi ønsker oss der før vi laster opp hele hjemmearkivet, er at Google automatisk oppretter et album per mappe på maskinen, slik at alle bildene fra mappen 2017-11-24 Henriette 4 år blir samlet i et album med samme navn på Foto-tjenesten.

Om du liker en slik struktur, er du nødt til å laste opp hver mappe på den første måten, og så putte innholdet i et album (du blir spurt rett etter opplasting om du vil legge bildene i et album).

Kraftig søk

Så, når du har kommet i gang og lastet opp bilder og video, analyserer Google materialet du har lastet opp. Helt automatisk finner tjenesten ut hva du har har tatt bilde av, og det er nettopp nå Google Foto virkelig begynner å skinne.

For når du er på jakt etter et bilde, er det bare å skrive om det i søkefeltet. Her skal du få noen eksempler:

«strand på kvelden i juni 2016»

«hund i snøen»

«bygninger i Barcelona»

«sjokoladekake»

«blå sko»

Og så videre. Du kan også søke med emojier, for eksempel ei sol, en blomst, et surt ansikt eller lignende.

SØK MED EMOJI: Her har vi bare søkt med en hamburger-emoji. Namnam. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
SØK MED EMOJI: Her har vi bare søkt med en hamburger-emoji. Namnam. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dermed er det ganske enkelt å finne tilbake til bildene fra en gitt anledning om du husker innholdet i dem. Det skal sies at det ikke alltid er slik at alle bilder som tilfredsstiller søket kommer med, og det er heller ikke alltid at alle bilder i søket burde ha vært der.

Bonustips: I søkeresultatet kan du trykke på nedoverpila ved siden av en dato for å vise alle bildene og videoene fra denne datoen.

Kan gjenkjenne ansikter

Og enda mer magisk blir det om du aktiverer ansiktsgjenkjenningen. Da kan du trykke på et ansikt og få opp alle bilder av vedkommende, og selv på min niåring får jeg da opp bilder helt tilbake til da hun satt i vogna med en smokk i munnen.

Denne funksjonen er ikke tilgjengelig i Europa, sannsynligvis på grunn av EUs strenge personvernsregler. Du kan imidlertid skru den på hvis du befinner deg i et land der den er tilgjengelig (for eksempel USA), men for å spare deg for en flybillett, holder det å bruke en VPN-tjeneste slik at Google tror du er i USA.

Relativt nytt er det også at Google Foto kan samle bilder av kjæledyr (hunder og katter), og skille på dem om du har flere.

Gi dem navn

Om du har aktivert den omtalte ansiktsgjenkjenningen, vil du få opp en remse med ansikter når du trykker i søkefeltet:

STOR GUIDE: Tipsene som gir deg svart belte i Google Foto

Trykker du på en av dem, får du se alle bilder av vedkommende, eller så kan du trykke på pila til høyre for å se alle personene Google har identifisert (typisk folk du har mer enn ett bilde av).

Om du da svarer på «hvem er dette?», gir du Google beskjed om hva vedkommende heter. Det gjør at du også kan søke etter dem etterpå, for eksempel «Jørgen i badebasseng» eller «Eva og Rune».

Det hender seg at Google klassifiserer én person som flere. For å samle alle bildene i én bolk, kan du da bare fortelle at person nummer to er en du allerede har identifisert, som her:

Jeg har tydeligvis lagt på meg såpass at Google tror jeg er en annen nå. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Jeg har tydeligvis lagt på meg såpass at Google tror jeg er en annen nå. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dessverre er det ikke mulig å tagge bilder med personer manuelt, så om Google ikke har fanget opp at en du kjenner er med på et bilde, får du ikke gjort noe med det.

Du får midlertid gjort noe dersom en person feilaktig har blitt identifisert i et bilde. Da må du merke det i søkeresultatet på et ansikt, og så velge «fjern resultatene» fra menyknappen øverst til høyre.

Bonustips: Du kan fjerne ansikter fra ansiktsoversikten (for eksempel på folk du ikke kjenner, ekskjærester eller hva det måtte være) ved først å åpne den (høyre pil som omtalt over), og så trykke på menyknappen og velge «vis og skjul ansikter». Om du angrer deg kan du hente dem frem på samme måte senere.

Del med en partner

Mens vi er inne på ansikter – en relativt ny funksjon er at du automatisk kan dele bilder med en partner. Dette valget finner du via menyknappen i selve appen (altså knappen til venstre for søkefeltet) og heter da «Legg til partnerkonto».

STOR GUIDE: Tipsene som gir deg svart belte i Google Foto

Der kan du angi en annen Google-bruker og så velge hvilke bilder du automatisk vil dele med vedkommende (basert på folk i bildet).

Eksempelvis kan du gjøre det slik at alle bilder og videoer du tar av dem i nærmeste familie automatisk deles med ektefellen. Dernest kan du velge om det skal gjelde fra en bestemt dato.

Merk at du kun kan ha én slik partner av gangen.

Organisér bildene i album

Det kan være lettere å finne frem om du organiserer bildene i album. Dette kan du enkelt gjøre ved å merke flere bilder, trykke på pluss-knappen øverst og velge Album.

STOR GUIDE: Tipsene som gir deg svart belte i Google Foto

Dernest kan du gi albumet et navn og sortere rekkefølgen på bildene. Alle album er tilgjengelige via album-visningen fra forsiden.

Ved å trykke på menyknappen når du har et album åpent, kan du velge hvilket bilde som skal være "coverbildet" for albumet; altså det som vises for å representere albumet («angi albumforside»). Det har vi gjort over, i stedet for bare å ha et tilfeldig bilde fra hendelsen som coverbilde.

Bonustips: Har du lastet opp bilder fra PC-en (typisk tatt med noe annet enn mobiltelefon), mangler som regel disse bildene informasjon om hvor de er tatt. Om du legger til bildene i et album, kan du velge «rediger album» og så trykke på stedsmarkøren for å legge til hvor de er tatt:

Gamle bilder uten GPS-informasjon? Du kan legge inn plassering på hele album, men ikke på enkeltbilder. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Gamle bilder uten GPS-informasjon? Du kan legge inn plassering på hele album, men ikke på enkeltbilder. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Da vil bildene også dukke opp om du angir stedsnavnet i et søk. På mitt eksempel over la jeg inn bilder fra en tur til Gøteborg for seks år siden, og de dukker nå også opp om jeg søker etter Sverige.

Et bonustips i samme sjanger: Du kan endre tidspunktet for når en gruppe bilder er tatt – kjekt hvis bildene er tatt med et kamera hvis datoinnstilling var 1/1/1970, for eksempel (guilty as charged).

Merk flere bilder og velg «endre dato og klokkeslett» fra menyen. Dernest kan du velge om de alle skal få samme tidsstempel, eller om du vil forskyve tiden slik at du prikker inn riktig tidspunkt på det første bildet, og så blir de andre oppdatert relativt til det.

Her har vi klart å finne frem til tidspunktet der det første bildet i gruppen ble tatt, selv om datostempelet var feil i EXIF-informasjonen. Resten får da justerte tidspunkter relativt til det første bildet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Her har vi klart å finne frem til tidspunktet der det første bildet i gruppen ble tatt, selv om datostempelet var feil i EXIF-informasjonen. Resten får da justerte tidspunkter relativt til det første bildet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Delte album

Du kan fint dele alle bilder i et album med andre ved å bruke delingsfunksjonen i appen (det samme gjelder enkeltbilder eller når du merker flere).

Delingsfunksjonen lar deg dele utvalget med enkeltpersoner, eller så kan du generere ei lenke som kan deles hvor enn du vil, der alle som kjenner lenka kan se bildene. Dersom mottakeren bruker Google Foto, kan man legge til bilder delt med seg i sitt eget bibliotek.

Men et delt album er noe annet. Det fungerer litt på samme måte som Spotifys «collaborative»-spillelister, altså der alle du deler albumet med kan legge til bilder i det samme albumet. Du kan merke et utvalg bilder/videoer, trykke pluss-knappen og velge «delt album» for å opprette ett.

Kjekk funksjon når du er på tur med venner slik at alle får gleden av bildene de andre tok, altså.

Den smarte assistenten

En fiffig funksjon er assistenten, som også er tilgjengelig som et eget valg fra forsiden.

Den jobber rett og slett bak scenen og serverer deg artige ting i ny og ne, i form av «kort». Det kan være at den gir deg en automatisk generert kollasje når du har tatt flere bilder av samme person, en animasjon med bilder som ligner på hverandre, en video med høydepunktene fra i fjor, en stilisert utgave av et bilde du har tatt eller et tilbakeblikk på denne datoen for fem år siden.

AUTOMATISK: Etter en tur på Tusenfryd på Halloween der vi tok litt bilder og video, lagde Googles assistent automatisk et album fra turen etterpå. Foto: Pål Joakim Pollen
AUTOMATISK: Etter en tur på Tusenfryd på Halloween der vi tok litt bilder og video, lagde Googles assistent automatisk et album fra turen etterpå. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Akkurat når det gjelder sistnevnte, kan det være verdt å merke seg at Google prøver å unngå tilbakeblikk med bilder av personer du har valgt å skjule (omtalt over), slik at du slipper å få strandbildet med eksen i fleisen.

Spesielt etter ferieturer liker vi den godt. Som regel får du et kort dagen etter at du har kommet hjem, der Google har samlet høydepunktene fra ferieturen, med kart over hvor du reiste og den slags.

Den kan også komme med tips til funksjoner du ikke har prøvd ut ennå - selv oppdaget jeg partner-funksjonen via et slikt kort forleden dag.

PS! Om du startet med blanke ark og lastet opp noen tusen bilder, blir det nok en god del av disse kort-varslene i starten.

Enkel redigering

Google Foto kan også brukes til enkel bilderedigering. Når du har et bilde åpent, kan du trykke på redigeringsknappen. Derfra kan du rotere og beskjære, legge på filtre (Instagram-style) og også justere ting som kontrast, lys og fargemetning, fremheve blåfarger, hudfarger, legge på vignettering (mørkere i kantene) og mer til.

Både på web og direkte i Google Foto-appen kan du gjøre enkel redigering av bildene.
Både på web og direkte i Google Foto-appen kan du gjøre enkel redigering av bildene. Vis mer

Bildet kan du så lagre som en kopi av originalen ved å trykke på menyknappen, eller «overskrive» originalen med lagreknappen. «Overskrive» med anførselstegn fordi endringene kan angres senere om du vil tilbake til originalfila.

Bonustips: Når du har gjort endringene slik at du er fornøyd, kan du via menyknappen velge å kopiere dem. Dernest kan du åpne et annet bilde fra samme situasjon og lime inn endringene der, så slipper du å dra i de samme spakene på nytt.

På mobilen

Noen tips når du bruker Foto-appen på mobiltelefon:

Klyp for å zoome – vil du se flere eller færre bilder av gangen, kan du gjøre en klypebevegelse med to fingre for å vise flere og motsatt klypebevegelse (fingrene fra hverandre) for å se færre (og større) bilder. Det er fire trinn i alt.

STOR GUIDE: Tipsene som gir deg svart belte i Google Foto

Spol kjapt tilbake: Om du har veldig mange bilder i Google Foto, trenger du ikke å sveipe og sveipe nedover på skjermen om du skal tilbake til 2011. Når du har begynt å skrolle, tar du tak i pilene til høyre og drar nedover til aktuell måned og år.

Merk flere i en sleng: Holder du fingeren inne på et miniatyrbilde, merker du bildet. Du kan da prikke på flere bilder for å merke flere i slengen, men om du skal markere mange på rad, kan du holde fingeren nede på det første bildet og så dra fingeren over de andre bildene; tilsvarende når du merker flere elementer med en PC-mus.

Sikkerhetskopier flere mapper (Android) - Om du har på sikkerhetskopiering på Android, laster den som standard opp alle bilder i kameramappen. Men på mange telefoner havner skjermbilder i en egen mappe, og enkelte apper kan også bruke egne mapper på telefonen. Via «Enhetsmapper»-valget på hovedmenyen kan du merke de mappene du vil synkronisere med Google Foto.

Få mer ledig plass - Om du begynner å gå tom for ledig plass telefonen, kan du enkelt slette alle bilder og videoer som allerede har blitt sikkerhetskopiert til Googles nettsky.

STOR GUIDE: Tipsene som gir deg svart belte i Google Foto

Dette gjør du via hovedmenyen (til venstre for søkefeltet), under «frigjør plass».

De fjernes da fra telefonen din, men er fortsatt tilgjengelig i Google Foto-appen. Du må da typisk ha nettilgang for å se dem.

Du kan laste dem ned til telefonen igjen senere ved å trykke på menyknappen og velge «last ned».

Legg ting i arkivet

Som teknologijournalist blir det en god del skjermdumper i Google Foto, og disse pleier jeg å legge i arkivet. De blir da ikke slettet, men vises ikke når du skroller igjennom den vanlige strømmen av bilder i Foto-appen.

Bilder i arkivet blir fortsatt med i eventuelle album de er lagt til og i søkeresultatet, men vises da ikke når du ser på alle bildene.

Det kan være kjekt til andre typer bilder også. Du finner arkivmuligheten under menyknappen når du har merket bilder både på web og i appen.

Vis det på TV

Om du har en Chromecast koblet til TV-en, kan du enkelt sende bilder og video fra Google Foto til TV via cast-ikonet som dukker opp om du er koblet til det samme trådløse nettverket.

Du kan vise enkeltbilder/videoer og sveipe deg videre. Alternativt kan du starte en lysbildefremvisning av elementer du har merket, eller av hele album. Dette fungerer både på Android og iOS.

Via Google Home-appen, som du bruker til å administrere en Chromecast, kan du under «bakteppeinnstillinger» velge at Chromecasten skal vise bilder fra et gitt Google Foto-album når den ikke brukes aktivt.

Dermed kan du for eksempel opprette et delt album med resten av familien og la alle putte bilder i albumet, som så vises på TV.

Bonustips: Chromecasten kan gjerne stå i TV-en hos besteforeldre, hvis du trenger et smart gavetips.

Slette bilder

Selv om du skulle bruke Google Foto med ubegrenset lagringsplass, kan det være at du vil slette enkelte bilder. Det gjør du ved å merke dem og trykke på søppelkasseikonet.

De fjernes da fra tjenesten, og dermed da fra alle enheter du har koblet til den samme kontoen.

Bonustips: Skulle du slette noe ved en feil, har du heldigvis 60 dager på deg hvis du angrer. Alle slettede bilder er tilgjengelig via papirkurv i hovedmenyen slik at du kan hente dem frem igjen, men om du vil fremskynde den endelige slettingen, kan du velge «tøm papirkurv» og så blir de borte for godt.

Last ned bilder

Alle bilder du har lagret i Google Foto kan også lastes ned; for eksempel om du ønsker å ha nok en sikkerhetskopi hjemme, eller bare vil ha et utvalg tilgjengelig offline.

Du kan laste ned ett element og trykke på last ned, eller merke flere og velge last ned på menyknappen. Dette lar seg også gjøre i albumvisning, der du får en zipfil med alle bilder og videoer i det aktuelle albumet.

Bonustips: Du kan også laste ned absolutt alt du har lagret på Google Foto via Googles Takeout-tjeneste. Her kan du for øvrig laste ned all e-post fra Gmail, kalendre, bokmerker og alt annet du har lagret hos Google.

Andre Google-tjenester

Til slutt – et par tips til hvordan du kan bruke Google Foto sammen med andre Google-tjenester:

HENT FRA FOTO: Du kan importere bilder og video til YouTube direkte fra Google-kontoen din. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
HENT FRA FOTO: Du kan importere bilder og video til YouTube direkte fra Google-kontoen din. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Youtube: Her kan du importere videoer og bilder direkte fra Google Foto, så slipper du å laste dem opp en gang til. Når du trykker på opplastingsikonet, vises det en boks som vist over.

Google Disk: Dersom du allerede bruker Google Disk, kan du integrere den i Google Foto slik at bilder og videoer du har lagret der vises i Foto-biblioteket. Dette gjør du via innstillingene på Google Foto (bryter merket Google Disk).

Vice versa kan du vise en Google Foto-mappe i Google Disk. Det aktiverer du via innstillingene på Google Disk, under bilder og Google Foto-bryteren.

Mappen inneholder da en undermappe for hvert år, som igjen inneholder en undermappe for hver måned.

Photoscan: Googles Photoscan-app lar deg bruke mobilkameraet til å skanne gamle papirbilder. Disse kan også automatisk lastes opp til Google Foto-biblioteket.

Husk trikset med å justere datoen om du vet når bildet er tatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer