Bose Home Speaker 500

Stor lyd fra liten høyttaler

Det er mye å like ved den nye Bose-høyttaleren, men foreløpig mangler en vesentlig funksjon i Norge.

STOR LITEN HØYTTALER: Bose Home Speaker 500 er ikke særlig stor, men byr på stor lyd. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STOR LITEN HØYTTALER: Bose Home Speaker 500 er ikke særlig stor, men byr på stor lyd. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bose er blant produsentene av lydutstyr som har en svært stor og trofast tilhengerskare, også her til lands. Høyttalerne deres byr ofte på et imponerende fyldig lydbilde, til tross for kompakte størrelser. Produktene er, både lydmessig, funksjonsmessig og designmessig, lette å like - for folk flest.

Spesielt Soundtouch-serien, med sine seks hurtigknapper på toppen, skiller seg funksjonsmessig positivt ut i forhold til mange av konkurrentene.

Knappene programmeres gjennom en brukervennlig app på mobilen, og kan starte alt fra nettradiostasjoner til spillelister på Spotify. Dermed kan høyttalerne brukes frittstående, så snart knappene er programmert og de er tilkoblet internett.

I tillegg kan man koble lydkilder til høyttalerne via Bluetooth, eller via aux-inngangen på baksiden. Artist og spornavn, eventuelt radiostasjon, vises i displayet i front.

Bedre display og støtte for stemmestyring

Og hvorfor messer vi så mye om Soundtouch-serien, når vi denne gang har testet et produkt utenfor serien? Jo, fordi Home Speaker 500 har arvet de samme knappene - og kan brukes på samme måte. Display har den også, men det er bedre - og viser blant annet platecoveret.

BEDRE DISPLAY: Mens skjermen på Soundtouch 20 (t.v.) kun viser tekst, kan skjermen på Home Speaker 500 vise platecoveret i tillegg. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BEDRE DISPLAY: Mens skjermen på Soundtouch 20 (t.v.) kun viser tekst, kan skjermen på Home Speaker 500 vise platecoveret i tillegg. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det er imidlertid mer ved Home Speaker: Det er en stemmeaktivert smarthøyttaler. Det betyr at en innebygd mikrofon reagerer på stemmen din, og kan utføre forskjellige oppgaver du ber den om - enten det er snakk om å spille musikk fra en spesiell artist eller fortelle deg hvordan været blir de neste dagene.

Foreløpig stengt

Men - og det er et stort men: Home Speaker 500 benytter Amazons stemmestyring Alexa. Amazons stemmestyring Alexa, en løsning som ikke er lansert i Norge ennå.

Det er heller ingen mulighet til å svitsje til engelsk, her ligger det nemlig inne en regionsperre som gjør at du i skrivende stund må klare deg uten denne funksjonaliteten.

Så får det være en liten trøst at Bose også har annonsert støtte for Google Assistant senere i år, en løsning som alt er tilgjengelig i Norge - på norsk.

Kan knapt bli enklere

Nok om det - tilbake til selve høyttaleren, som er temmelig kompakt med sine 17 x 11 x 20 cm, bare litt større enn minstemann i Soundtouch-familien (Soundtouch 10), og vesentlig mindre enn mellomstore Soundtouch 20.

KOMPAKT: Høyttaleren er ikke stor, men veier mye og byr på mye lyd. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KOMPAKT: Høyttaleren er ikke stor, men veier mye og byr på mye lyd. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Den har mange av de samme betjeningsorganene på toppen, inkludert de seks allerede omtalte knappene, i tillegg til justering av lyd, aktivering av stemmestyring, valg av kilde og play/pause-knapp. Merk at med knapper mener vi her berøringsfølsomme felter.

SMART: Tallene 1-6 representerer hver sin forhåndsprogrammerte spilleliste eller radiostasjon. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SMART: Tallene 1-6 representerer hver sin forhåndsprogrammerte spilleliste eller radiostasjon. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Oppkobling via trådløst nett er superenkelt. Stå ved siden av høyttaleren, start appen Bose Music, trykk på +-tegnet og vent på at den blir oppdaget. Hele oppsettet tar bare et par minutter, litt lenger tid dersom det har kommet en programvareoppdatering som må installeres før du kan ta høyttaleren i bruk.

1-2-3: Følg veiviseren og angi et navn. Oppsettet er enkelt og krever ingen teknisk kompetanse. (Skjermdumper)
1-2-3: Følg veiviseren og angi et navn. Oppsettet er enkelt og krever ingen teknisk kompetanse. (Skjermdumper) Vis mer

Deretter er det bare å velge hva du ønsker av musikk (Spotify+Deezer) eller nettradio (TuneIn). Her kunne vi ønsket oss litt flere tjenester, men det er også ting som kan komme til etter hvert. Forhåndsprogrammering av knapper gjøres også enkelt via appen.

SPOTIFY CONNECT: Spotify-appen på Android/iOS byr på mer funksjonalitet enn Bose-appen, og kan enkelt erstatte denne. (Skjermdump)
SPOTIFY CONNECT: Spotify-appen på Android/iOS byr på mer funksjonalitet enn Bose-appen, og kan enkelt erstatte denne. (Skjermdump) Vis mer

Høyttaleren støtter imidlertid Spotify Connect. Det betyr at du kan strømme og styre musikken via den vanlige Spotify-appen på telefonen, nettbrettet eller PC-en for den saks skyld - så lenge de er knyttet til samme trådløse nett.

Bose Home Speaker 500 har også støtte for multirom-oppsett, og skal også få støtte for Apples lydløsning Airplay 2 senere i år. Sistnevnte åpner blant annet for å inkludere denne høyttaleren i et multirom-oppsett sammen med andre Airplay 2-kompatible høyttalere fra andre produsenter. Det er en stor pluss for deg som ikke ønsker å gifte deg med én produsent.

Sørger for «bred» lyd

Høyttaleren veier mer enn man skulle tro, 2,15 kg for å være nøyaktig. Den har dessuten to høyttalerelementer som peker i hver sin retning, og som sørger for at lyden oppleves som «bred». Plasserer du høyttaleren i en bokhylle med sidevegger, kan dette slå både heldig og uheldig ut, avhengig av materiale, avstand og lydstyrke - for å nevne noe.

MULTIROM: Via appen kan du koble flere høyttalere sammen i en gruppe, spille samme innhold på dem og justere lyden individuelt.
MULTIROM: Via appen kan du koble flere høyttalere sammen i en gruppe, spille samme innhold på dem og justere lyden individuelt. Vis mer

I vårt tilfelle lot vi den stå på en skjenk med god avstand fra sideveggene, noe som virker mest «riktig». Sammenlignet med den nevnte Soundtouch 20, oppleves lyden som litt mer åpen - vokalen og instrumenter i det øvre registeret kommer ofte bedre fram, i tillegg er bassen noe kraftigere. Dessuten har man denne følelsen av «bred lyd», som gjør at opplevelsen ikke like fort blir påvirket negativt av at du flytter deg rundt i rommet.

Det er samtidig viktig å poengtere at selv om lyden fyller rommet godt, er ikke stereoeffekten på langt nær like god som med to høyttalere som er plassert et godt stykke fra hverandre. Du får heller ikke den behaglige «luften» mellom instrumentene som du kan få fra et høykvalitets lydanlegg, men dette duger mer enn nok for folk flest - med gjennomsnittlig sans for god lyd.

Sammenlignet med andre høyttalere i samme størrelsesklasse, er dette blant de bedre vi har testet. Spesielt fornøyde er vi dersom vi holder lydnivået under 3/4 av maks, som er så høyt at det ikke er behagelig samtidig å føre en normal samtale i en liten stue.

Konklusjon

Er du ute etter en kompakt høyttaler som kan fylle en mellomstor stue med fin lyd med god fylde, er dette et bra valg. Det største ankepunktet vårt er egentlig prisen, for 5.000 kroner er ganske stivt. Til denne prisen kan du finne mye bra, ikke minst Boses egen Soundtouch 30 og Sonos Play:5, som etter vår mening har litt mer trøkk å by på. Et annet ankepunkt er at du i skrivende stund ikke kan bruke stemmestyringen og smartfunksjonaliteten, men det skal altså komme på plass om ikke så altfor lenge.

Flere høyttalertester

Terningkast 4: Gis til produkter som svarer til forventningene i en gitt kategori og prisklasse. Les mer her

Testresultat

Bose Home Speaker 500

"Bred" og god lyd med bra diskant og bass, svært enkel å sette opp og bruke, smarte hurtigknapper på toppen, bra og kompakt design.

Støtter litt få musikktjenester, høy pris, foreløpig ikke støtte for stemmestyrt smartfunksjonalitet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer