Stor test av kameraer med kraftig zoom

DinSide Data har gjort en stor test av digitale kompaktkameraer med kraftig zoom for TV2 Hjelper deg. Her får du alle detaljene!

Publisert
Sist oppdatert

Ultrazoom-klassen blir mer og mer populær, og nesten alle de store kameraprodusentene har, eller er i ferd med å lansere kompakte digitalkameraer med svært kraftig zoomobjektiv. Her snakker vi om kameraer som kan zoome mye, helt til 12x på enkelte modeller. Dette er svært nyttige verktøy for alle med øye for detaljer - langt unna, enten det er på safari eller på fotballkamp.

Fra venstre: Nikon Coolpix 4800, Konica Minolta DiMAGE Z3, Panasonic LUMIX DMC-FZ3, Olympus Camedia C-770 UZ, Canon Powershot S1-iS, Fujifilm Finepix S5500.
Fra venstre: Nikon Coolpix 4800, Konica Minolta DiMAGE Z3, Panasonic LUMIX DMC-FZ3, Olympus Camedia C-770 UZ, Canon Powershot S1-iS, Fujifilm Finepix S5500. Vis merDet er kanskje ikke så rart at disse kameraene er blitt enormt populære. For det første er størrelsen på vei nedover, kameraene er ofte funksjonsrike, og prisene behøver ikke skremme noen. Dessuten er egenskapene på nærfotografering så gode at de beste matcher "vanlige" kameraer, viser våre tester.

Her er lenker til alle seks testomtalene:

[Canon Powershot S1-iS] [Fujifilm Finepix S5500]
[Konica Minolta DiMAGE Z3] [Nikon Coolpix 4800]
[Olympus Camedia C-770 UZ] [Panasonic LUMIX DMC-FZ3]

Her kan du sammenligne kameraene:

Detaljert oversikt og sammenligning av tekniske data
Sammenligne ytelse
Sammenligne LCD
Sammenligne fokusegenskaper
Sammenligne bildekvalitet
Bildeeksempler
Best i test

Bildestabilisator?

Når du zoomer til så mye som 12x, øker sjansene for at bildet blir uskarpt, rett og slett fordi det er vanskelig å holde kameraet rolig. Derfor er mange kameraer i denne klassen utstyrt med en bildestabilisator, som til en viss grad utligner disse utilsiktede bevegelsene. Men dersom lysforholdene i tillegg er dårlige, trenger du som regel å sette kameraet på et stødig underlag, aller helst et stativ.

Effekten av 12x optisk zoom er enorm. Her har vi brukt Panasonic LUMIX DMC-FZ3 på full vidvinkel (til venstre), og full tele (til høyre).
Effekten av 12x optisk zoom er enorm. Her har vi brukt Panasonic LUMIX DMC-FZ3 på full vidvinkel (til venstre), og full tele (til høyre). Vis merOptisk eller digital zoom?

Man kommer ikke utenom et stort objektiv dersom man ønsker kraftig og god optisk zoom
Man kommer ikke utenom et stort objektiv dersom man ønsker kraftig og god optisk zoom Vis mer


La deg ikke lure av lovnader om 36x zoom på kompakte kameramodeller. I alle tilfellene er det her snakk om digital zoom, eller en kombinasjon av optisk og digital zoom. Mens optisk zoom sørger for flere detaljer og skarpe bilder, vil digital zoom kun forstørre pikslene i et utsnitt. Resultatet blir ingen flere detaljer, og ofte uskarpe/pikselerte bilder.

Denne typen forstørrelse kan du dessuten gjøre på PCen i etterkant. Det eneste som taler til den digitale zoomens fordel, er at komprimering til JPG-formatet skjer etter at bildet er tatt. Å forstørre et JPG-bilde i bildeprogrammet vil nemlig også forsterke skader forårsaket av JPG-komprimeringen.

Kameraer med kraftig optisk zoom har som regel et stort objektiv, med linseelementer som sørger for god lysgjennomtrenging, samt skarpe forstørrelser gjennom hele zoomområdet.

Først ut: Canon Powershot S1-iS

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer