Stor test av nettmusikkbutikker

I samarbeid med TV2 hjelper deg har vi sett på musikkbutikker på nett. Hvor bør du kjøpe musikk? Hva finnes av gratisalternativer? Vi har testet og byr dessuten på video fra alle nettbutikkene!

Publisert
Sist oppdatert

MP3-spillere er stadig en populær investering, og i 2006 lå det rekordmange av dem under norske juletrær. I følge salgsstatistikken ble det solgt 585.000 MP3-spillere i 2006, mot bare 40.000 i 2003, og bare 1.500 i 2001. Samtidig ser vi MP3-funksjonalitet på stadig flere mobiltelefoner, og bærbar PC har nesten blitt allemannseie.

Nettbutikkene som selger musikk blomstrer derfor som aldri før, og konkurransen tilspisser seg. Hvor bør du så kjøpe musikk? Vi har testet syv av de mest populære tjenestene tilgjengelige for oss nordmenn:

 • iTunes Music Store
 • MSN Music
 • CDON.com
 • Prefueled.com
 • Musikkonline.no
 • QXL Musikkbutikk
 • SOL Musikkdownload
Følgende er vurdert:

 • Sangutvalg/Musikkvalitet (35%)
 • Pris (25%)
 • Brukervennlighet (20%)
 • DRM-beskyttelse (10%)
 • Betalingsløsning (10%)
Litt mer i detalj:

Sangutvalg - Her har vi sammenfattet en karakter basert på antall sanger det faktisk er mulig å kjøpe og utvalget av låter sammenlignet med populære lister som VG-lista topp 20 og A-lista hos Petre. I tillegg har vi sett på tilgjengeligheten for album fra topp 40-lista, blant de mest populære norske albumene de siste ti åra og blant en god håndfull klassikere i forskjellige sjangre. Musikkvalitet er vurdert i forhold til format og bitrate.Pris - Priskarakteren er basert på pris pr sang, pr album og eventuelt for en abonnementstjeneste - kort og godt det totale prisinntrykket.Brukervennlighet - Hvor lett er programvaren/nettsidene å bruke? Er søkefunksjonen bra? Er det mulig å forhåndslytte på sanger før du kjøper dem? Er musikkbiblioteket kryssreferert slik at du for eksempel kan klikke på en artist og se alt denne artisten har gitt ut?DRM-beskyttelse - Her har vi gitt en karakter basert på hvor streng nettjenesten er i forhold til DRM. Optimalt sett er filene DRM-frie, som betyr at du fritt kan brenne dem ut på en CD til å ha i bilen, kopiere dem til MP3-spilleren din etc.Betalingsløsning - Hvilke korttyper aksepteres, og aksepteres eventuelt andre betalingsmuligheter som bankoverføring eller betaling via mobiltelefon? Krever prosessen mange klikk, og hvordan blir sangene tilgjengeliggjort?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer