STOR TEST: iPod-anlegg

Trenger du et anlegg til iPod eller annen MP3-spiller? Vi har testet 10 forskjellige varianter.

Publisert
Sist oppdatert

I gamle dager hadde man radio i stua, og man lyttet på radio. Noen ganger andektig, andre ganger ivrig engasjert og noen ganger irritert. Men radio var et viktig informasjonsrør ut i den store verden. Det var - og het - en "mottaker", og hele familien tok samlet i mot det som ble sendt.

Videreutvikling av teknologien ga oss perioden med stereoanlegg og platespiller i stua og etter hvert kassetter og Walkman. Da ble lydopplevelse en privat affære, og MP3-fenomenet med små spillere i alle mulige varianter har styrket dette enda flere hakk.

Men det er situasjoner hvor man gjerne vil dele musikkopplevelsen med andre, eller slippe å sitte med øreplugger/hodetelefoner. Hva slags høyttaleranlegg skal man da velge?

Mange alternativer

Det finnes uhorvelig mange typer musikkanlegg, og alle kan kobles til en MP3-spiller bare man har den rette overgangskabelen.

I denne testen har vi sammelignet anlegg beregnet på iPod i praktisk talt alle utgaver, men de aller fleste kan også brukes med andre MP3-spillere. Forskjellen er at du bare setter iPoden opp i dokken, mens andre MP3-spillere må kobles til med passende kabler.

Kontakten i dokken gir iPoden strøm, henter lydsignalet og kobler til USB hvis høyttaleranlegget er koblet til PC/Mac. Noen har også videoutgang, slik at du kan se video på en skjerm koblet til anlegget (en del PC-skjermer har inngang for video).

Anleggene er delt inn i tre prisgrupper:

De små: 600 - 800 kroner
De mellomstore: 1200 - 1800 kroner
De store: 2400 - 3000 kroner

Det er en viss sammenheng mellom størrelse og pris, derfor er de mest portable anleggene også de rimeligste.

I mellomklassen finner vi både portable og stasjonære anlegg, noen har også radio.

I den dyreste klassen finner vi den kraftigste lyden og flest finesser, her er også størrelsen i en helt annen liga enn de rimeligste.

At et høyttaleralegg må ha en viss størrelse for å gi en overbevisende bassgjengivelse er ikke til å komme forbi. Likevel kan det være påtagelige forskjeller mellom anlegg i noenlunde samme størrelse. Her spiller komponentvalg og konstruksjon inn, noe som gir et bedre, men ofte noe dyrere produkt.

>>Les videre: De minste og rimeligste: 600 - 800 kroner

>> Les også: De mellomstore anleggene
>> Les også: De største anleggene

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer