TEST: Xiaomi MI TV 4S 55"

Stor TV på lavbudsjett

Xiaomi er kjent for å gi deg mye for pengene. Mi TV 4S er en for eksempel en 55-tommer TV til under 5000 kroner. Men hvor god er den egentlig? Vi har testet.

MYE BRA: TV-en kan blant annet skilte med god innsynsvinkel og full Google-pakke. Video: Bjørn Eirik Loftås, Dinside.no Vis mer
Publisert

Det er ikke så ofte vi tester skikkelig billige TV-er. Som regel kjører vi samletester på TV-er til rundt 10.000 kroner, og tar også gjerne inn noen spydspisser fra de store produsentene også, for å se hvordan teknologien stadig løftes til nye høyder.

For mange er ikke dette så interessant. De ønsker seg en TV med stort bilde til lavest mulig pris. Bilde- og lydkvalitet er kanskje ikke så viktig når TV-en stort sett brukes til nyhetssendinger og barne-TV?

Under 5000 kroner for 55 tommer

Men er det mulig å få en TV som også er ålreit med hensyn til kvalitet og funksjoner, selv om man har et stramt budsjett? Ta for eksempel dagens testprodukt, modellen Mi TV 4S fra kinesiske Xiaomi. Denne LED-bakbelyste LCD-TV-en får du til 4990 kroner hos Multicom, og den er dermed blant de aller rimeligste 55-tommerne på markedet.

ELEGANT: 55 tommer til 4990 kroner er ikke hverdagskost. Designmessig er det ikke mye å utsette på den. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ELEGANT: 55 tommer til 4990 kroner er ikke hverdagskost. Designmessig er det ikke mye å utsette på den. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Billigst er den derimot ikke. TCL har en modell som fås til 3990 kroner hos Elkjøp. Den har imidlertid vært på markedet siden 2018, og det er vanlig at TV-er i denne prisklassen er enkle modeller som har vært på markedet en stund.

Det som skiller MI TV 4S fra de fleste, er at den er utstyrt med fullblods smartTV-funksjonalitet, nærmere bestemt Android TV fra Google. Det kan være et stort pluss for mange. Mer om det siden.

Ganske elegant forfra

TV-en har en design som absolutt passer inn i år 2020. Skjermen er omkranset av en smal, sølvfarget metallramme, omtrent 1 centimeter på tre av sidene, litt høyere nederst. I midten nederst ser vi MI-logoen.

Baksiden er i sin helhet av sort plast, og der ser vi også at rammen er skrudd fast med skruer. Det ser litt «Petter Smart» ut, men er uansett ikke noe man ser uten å gå bak TV-en.

SKRUER: Rammen er festet med skruer på baksiden. Det er ikke ofte vi ser. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SKRUER: Rammen er festet med skruer på baksiden. Det er ikke ofte vi ser. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Godt med tilkoblinger

Bak sitter et ganske rikt utvalg av tilkoblinger, noe som ikke alltid har vært selvsagt på rimelige TV-er. Men her får du tre HDMI-innganger (hvorav én er merket ARC og kan dermed sende lyd fra TV-en til lydplanke), tre USB-porter, kortspalte til den digitale mottakeren (DVB-T/C/S), optisk lydutgang (TOSLINK) og hodetelefonutgang. Det bør dekke de fleste behov.

Alle tilkoblingene går parallelt med baksiden og sammen med VESA-festet er det en smal sak å få hengt den på veggen med et egnet stativ. Porter og tilkoblinger kunne imidlertid med fordel vært merket bedre, for eksempel med sort tekst på hvit bakgrunn. Her er symboler og tekst bare preget i plasten.

TV-en står støtt og bredbent - det er nesten en meter mellom føttene. Hver fot er festet med to skruer og monteres lekende lett.

BREDBENT: Du trenger et borde på minst en meter for å få plass til TV-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BREDBENT: Du trenger et borde på minst en meter for å få plass til TV-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Fullblods smart-TV

Du må skru på TV-en ved hjelp av knappen under MI-logoen første gang. Årsaken? Fjernkontrollen er ikke paret med TV-en ved leveransen. Det skyldes at den ikke bruker infrarødt lys, men radiosignaler via Bluetooth. Ved å plassere fjernkontrollen nær TV-en og holde inne to knapper noen sekunder, oppnås kontakt. Deretter kan du peke i hvilken som helst retning når du skal operere TV-en.

Fjernkontrollen har et temmelig moderne uttrykk med relativt få knapper og direkteknapper for Netflix og Amazon Prime, begge har et godt fotfeste i Norge. Og så har den også innebygd mikrofon, og ved hjelp av Google Assistent-knappen øverst til høyre, kan du gi stemmeinstrukser - på norsk - til TV-en.

SMART FJERNKONTROLL: Og du trenger ikke peke den mot TV-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SMART FJERNKONTROLL: Og du trenger ikke peke den mot TV-en. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Chromecast og app-bonanza

Du kan for eksempel starte apper, skifte kanal, styre enheter som er tilkoblet og stille spørsmål om det meste mellom himmel og jord. TV-en har dessuten innebygd Chromecast, som gjør det enkelt å speile innhold og styre medieavspilling fra mobiler og PC-er. Se eksempler i videoen øverst.

Dette, sammen med det kanskje mest rikholdige utvalget av apper tilgjengelig, er etter vår mening de største argumentene for denne TV-en. NRK, TV2 Sumo, Dplay, CMore, Facebook Watch, Spotify, Plex, Kodi, VLC, Altibox, YouTube, Tidal, Deezer, TuneIn - du finner dem alle på en TV med Android TV. De fleste ser ut til å fungere helt fint. Vi har testet mange TV-er med raskere respons, men forsinkelser blir neppe et ankepunkt for den som velger denne TV-en.

Det vi ikke er så begeistret for, er at knappen som tar deg til startskjermen, eller Home, ikke er godt merket. Isteden har du en annen knapp merket MI - som tar deg til en meny Xiaomi selv har laget - og som ikke fungerer optimalt i Norge. Denne kan heldigvis deaktiveres.

ALTERNATIV: PatchWall er Xiaomis alternative startmeny. Den kan du bare deaktivere, siden den ikke vil fungere særlig bra i Norge. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ALTERNATIV: PatchWall er Xiaomis alternative startmeny. Den kan du bare deaktivere, siden den ikke vil fungere særlig bra i Norge. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Slett ikke verst bilde

Når det gjelder bildekvaliteten, gir vi absolutt godkjent. Det er få eller ingen wow-faktorer, men det er heller ikke noen aspekter som får oss til å tenke at dette nødvendigvis er en svært rimelig TV.

4K: Når videomaterialet er godt, kan du få flott bilde på denne TV-en. Foto: BJørn Eirik Loftås
4K: Når videomaterialet er godt, kan du få flott bilde på denne TV-en. Foto: BJørn Eirik Loftås Vis mer

Den har et 4K 50 Hz IPS-panel, støtter HDR10-standarden og det gjøres noen triks for å få bevegelser til å flyte best mulig. Flyten går dessverre litt på bekostning av skarpheten, det merker du for eksempel på rask rulletekst, der teksten gjerne blir litt ullen. Denne «motion flow»-effekten kan du regulere eller skru helt av, og ærlig talt er det mange som foretrekker sistnevnte - selv på dyre TV-er med 100 Hz-paneler.

Lysstyrken avtar litt mot hjørnene, noe du ser lettest på ensfargede, heldekkende farger.

MØRKT: I hjørnene avtar lysstyrken noe. Det ser voldsomt ut her, men i praksis er det ikke så synlig. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MØRKT: I hjørnene avtar lysstyrken noe. Det ser voldsomt ut her, men i praksis er det ikke så synlig. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Sortnivået er egentlig upåklagelig, vi har sett mange LCD-TV-er som for eksempel har hatt vesentlig mer «blødming» rundt objekter i høykontrastområder. Trolig kan vi takke IPS-panelet fra LG Display.

Dette har en annen god egenskap: Innsyn fra sidene er bedre enn på mange andre, også dyrere LCD-TV-er vi har testet. Både farger og kontrast holder seg veldig bra, selv fra skrått hold. I videoen øverst vil du se dette med tydelighet.

BRA SORTNIVÅ: Det er heller ikke veldig mye synlig blødming rundt lysende objekter på sort bakgrunn. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BRA SORTNIVÅ: Det er heller ikke veldig mye synlig blødming rundt lysende objekter på sort bakgrunn. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Noen artefakter

Vi testet TV-en samtidig med denne OLED-TV-en fra LG - som er like stor, men koster fire ganger så mye. Det blir selvfølgelig veldig urettferdig å sammenligne direkte, men en av tingene som kan være verdt å nevne, er at dyrere TV-er gjerne er utstyrt med kraftigere bildeprosessor som kan forbedre opplevelsen - på direkten. Dette er gjerne spesielt merkbart der kvaliteten i utgangspunktet ikke er den beste.

Vi så i enkelte sammenhenger at artefakter var tydeligere på Xiaomi-TV-en enn på LG-en, for eksempel blokker av piksler i hardt komprimert videomateriale.

Og så var det lyden, da. Den imponerer nok de færreste. For all del, den duger til vanlig TV-titting, nyheter og barne-TV, men blir altfor spe til musikk og film. Hadde produsenten fått inn et par høyttalere med litt bass, hadde opplevelsen vært langt bedre. Koble til lydplanke eller høyttalere hvis du ønsker lyd som er mer enn bare «lyd».

Konklusjon

Hva sitter vi så igjen med av inntrykk etter testen? Jo, her får du en TV med god funksjonalitet, med bra design og med et bilde som vi tror de aller fleste vanlige TV-tittere vil være fornøyd med.

4990 kroner er så rimelig at vi gir denne TV-en vårt Godt kjøp-stempel i august 2020.
4990 kroner er så rimelig at vi gir denne TV-en vårt Godt kjøp-stempel i august 2020. Vis mer

Vi har sett dyrere TV-er som har gitt oss langt dårligere opplevelser, for å si det slik - spesielt om man går noen år tilbake. Her får du det du kan forvente til prisen, og vel så det.

Som nevnt innledningsvis er det ikke den billigste TV-en på markedet, så sjekk gjerne ut tester og brukererfaringer fra modeller som TCL 55DP600, LG 55UM7050 og Samsung UE55RU7305 før du slår til. Plusser og minuser på Xiaomi finner du under.

Er du på utkikk etter noe større og mer avansert? Da bør du sjekke ut de andre TV-testene våre.

Testresultat

Xiaomi MI TV 4S 55

Bra design med smal metallramme rundt skjermen, Fullblods smart-TV-pakke, Google Assistant, Chromecast, bra med tilkoblingsmuligheter, gode innsynsvinkler, fjernkontroll som ikke er retningsfølsom, lav pris

50Hz-panel gir ikke alltid den beste bildeflyten, svak lydkvalitet, baksiden har et litt billig preg, tilkoblingene burde vært tydeligere merket, hjem-knappen på fjernkontrollen burde hatt et tydelig symbol

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer