PlayStation Plus:

Store endringer

Her er det du trenger å vite om hva som skjer med PlayStation Plus om en måned.

BLIR NY: 23. juni endrer Sony på sin PlayStation Plus-tjeneste. Foto: Shutterstock / NTB
BLIR NY: 23. juni endrer Sony på sin PlayStation Plus-tjeneste. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten 50 millioner PlayStation-eiere abonnerer også på PlayStation Plus. Tjenesten lar deg spille mot andre over nettet, lar deg lagre spill i nettskyen og gir deg rabatter i spillbutikken, samt et par-tre gratis spill hver måned.

Tidligere i år varslet Sony at de ville slå sammen PlayStation Plus-tjenesten med sin PlayStation Now-tjeneste, en slags «Netflix for spill».

Når den nye PlayStation Plus-tjenesten lanseres, vil PlayStation Now altså bli innlemmet og legges ned som en frittstående tjeneste.

Når lanseres nye PlayStation Plus?

Den nye tjenesten ble lansert i Asia (bortsett fra Japan) mandag, og Sony sikter seg ut 23. juni som lanseringsdag her i Europa. I mellomtida slippes den i Japan 2. juni og Amerika 13. juni.

Essential, Extra og Premium

Den nye tjenesten er delt opp i tre nivåer:

Essential: Tilsvarer den eksisterende PlayStation Plus-tjenesten. Om du fortsatt har gjenværende tid av PlayStation Plus-abonnementet ditt i dag, vil du fortsette med Essential-utgaven.

Extra: Her får du de samme fordelene som i Essential, men i tillegg får du tilgang på å laste ned og spille inntil 400 PS4- og PS5-spill (se lenger ned).

Premium: Alle fordelene fra de to andre, og i tillegg tilgang på en rekke spill fra eldre konsoller (PS3 og bakover), enten som nedlasting eller via strømming fra nettskyen (strømming gjelder også PS4-spill). Man får også tidsbegrenset tilgang til nye stortitler, slik at man kan prøve før man eventuelt kjøper, og da følger progresjon og trofeer med. Om du har gjenværende måneder av et PlayStation Now-abonnement, vil de konverteres til nye PlayStation Plus Premium.

Slik presenterer Sony forskjellene mellom essential, extra og premium-abonnementene. Merk at Deluxe ikke er tilgjengelig i Norge, siden vi er blant landene der premium er tilgjengelig. Foto: Sony
Slik presenterer Sony forskjellene mellom essential, extra og premium-abonnementene. Merk at Deluxe ikke er tilgjengelig i Norge, siden vi er blant landene der premium er tilgjengelig. Foto: Sony Vis mer

Du får altså tilgang til en katalog med PS4- og PS5-spill om du går for det nye Extra-abonnementet. Der Sony bytter ut månedens gratisspill første tirsdag i hver måned (gjelder alle tre nivåene), vil denne spillkatalogen oppdateres i midten av hver måned.

Under ser du et utvalg av hvilke spill som skal være tilgjengelige fra start (den totale katalogen er på opptil 400 spill). Vi har uthevet spillene som har mer enn 80 poeng hos Metacritic, altså som jevnt over har fått meget gode anmeldelser verden over:

Vil du se eksempler på spill du kan spille med et Premium-abonnement finner du et utvalg i et blogginnlegg hos Sony.

Pris på PlayStation Plus-abonnementene

Essential får samme priser som eksisterende Plus-abonnement, altså 85 kroner for én måned, 240 for tre og 580 kroner for 12 måneder.

Extra koster 135 (1 måned), 380 (3 måneder) og 970 kroner (12 måneder). Altså 390 kroner ekstra i året for fritt å kunne spille blant annet PS4- og PS5-spillene i boksen over.

Premium-abonnementet koster 165 (1 måned), 460 (3 måneder) og 1170 kroner (12 måneder). Altså ytterligere 200 kroner i året over Extra for å få tilgang til prøveversjoner av spill, samt en stor katalog med spill fra eldre konsoller, som kan lastes ned eller strømmes på direkten.

PS! Strømming av eldre spill kan du også gjøre på en Windows-PC. Maskinkravene her er ganske lave, og nettlinja di må være minst 5 Mbps for 720p-strømming og 15 Mbps for 1080p-strømming.

Må man ha nettilgang når man spiller?

Om du har lastet ned spill som følger med i Extra/Premium-pakkene kan du spille dem uten å ha nettilgang, men maksimalt i sju dager før du igjen må koble til PSN, slik at abonnementet ditt blir validert.

Kan man oppgradere eksisterende PlayStation plus-abonnement?

Svært mange vil nok være i en situasjon der de har x antall måneder igjen på et PS Plus-abonnement (som konverteres til Essential), men er lystne på å oppgradere til Extra eller Premium.

Det skal være fullt mulig, ifølge Sony. Man betaler da mellomlegget på prisen for de gjenværende månedene av PS Plus opp til nivået man ønsker.

Så vidt vi har forstått det riktig vil det fungere slik: Om du for eksempel har seks måneder igjen på et årsabonnement og vil oppgradere til Extra, vil du betale 195 kroner ekstra ((970-580) * 6 / 12) for de seks månedene. Men vi har ikke fått noe klart svar fra Sony om det er slik det fungerer, eller om du da må betale 6 * prisdifferansen per måned, som i så fall blir 300 kroner i vårt eksempel. La oss derfor oppdatere dette avsnittet om vi får svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer