Store fordeler med ekstern blits

Hvis du vil ha fine bilder også når du bruker blits, bør den være av den eksterne typen. Av: Skjalg Bøhmer Vold

Forskjellene på å bruke ekstern blits og den innebygde blitsen i kameraet, er ofte store. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Forskjellene på å bruke ekstern blits og den innebygde blitsen i kameraet, er ofte store. Foto: Skjalg Bøhmer Vold Vis mer

Du har sikkert merket at bildene du tar med speilreflekskameraets innebygde blits ofte gir et ganske grelt lys. Det ser bra ut i søkeren, men når du trykker på knappen får folk røde øyne og blank hud.

Fotografi handler om å fange lys, og investerer du i en ekstern blits til speilreflekskameraet ditt kan du med litt trening gjøre dette på en bedre måte. Sørg for at du får tak i en blits hvor du kan styre retningen på lyset. De fleste modeller er konstruert på denne måten, men det er ikke alltid mulig på de billigste.

Les også: Nå må kameraprodusentene våkne

Send lyset i taket

Når du er innendørs vil du stort sett få et bedre resultat om du bruker tak eller vegger til å reflektere lyset istedenfor å rette blitsen direkte mot det du skal ta bilde av. Det reflekterte lyset vil være jevnere og mykere. Skygger vil heller ikke bli like fremtredende. Kameraet vil stort sett kunne regne seg frem til hvor mye lys blitsen skal bidra med, så du trenger ikke kunne mye om foto for å få det til.

Nyere blitser har såkalt TTL teknologi. Det vil si at den får data om avstand til objektet og eksponering av kameraet. Hvis du vil gjøre det litt mer avansert kan du bruke manuelle innstillinger slik at du får akkurat det lyset du ønsker deg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer