Sony WH-1000XM5 lansert:

– Største forbedring til nå

Nå lover Sony at det skal bli mer tyst i ørene enn noen gang.

NY TOPPMODELL: WH-1000XM5 tar over showet for WH-1000XM4, men lar forgjengeren leve videre. Foto: Pål Joakim Pollen
NY TOPPMODELL: WH-1000XM5 tar over showet for WH-1000XM4, men lar forgjengeren leve videre. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Sony har akkurat trukket sløret av en ny modell i deres berømte 1000X-serie. Dette blir den femte modellen i serien og har derfor «M5» til slutt i produktnavnet.

Helt siden de lanserte det første paret i 2016, MDR-1000X, har Sony fått svært mye skryt, både av oss på DinSide og fra andre, for å tilby hodetelefoner med markedsledende støydemping og svært gode egenskaper ellers.

Annet enn en femmer på terningen til WH-1000XM2, har de tre andre modellene fått full pott på DinSides terning.

BEHAGELIGE: Med ganske lav vekt og myke øreputer er Sony WH-1000XM5 noe vi definitivt tåler å ha på lenge. Foto: Pål Joakim Pollen
BEHAGELIGE: Med ganske lav vekt og myke øreputer er Sony WH-1000XM5 noe vi definitivt tåler å ha på lenge. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Erstatter ikke WH-1000XM4

Det er snart to år siden Sony lanserte WH-1000XM4, men den modellen vil, ifølge representanten vi snakket med i forkant av lanseringen, fortsette å eksistere side om side med den nye toppmodellen.

Samtidig kunne Sonys utsendte informere om at forskjellen i støydemping fra M4 til M5 var den største til nå. Det lover godt for deg som liker å ha det stille når du hører musikk. Eller om du ikke hører musikk.

Vi har mottatt WH-1000XM5 til test, men er ikke riktig klare til å gi vår dom ennå, blant annet siden støtten i appen kom så seint som på tirsdag.

Sony WH-1000XM5 har fått et mer elegant design enn tidligere. Det går fortsatt i plast, men ting som at justeringen av hodebøylen skjer trinnløst hever kvalitetsinntrykket. Foto: Pål Joakim Pollen
Sony WH-1000XM5 har fått et mer elegant design enn tidligere. Det går fortsatt i plast, men ting som at justeringen av hodebøylen skjer trinnløst hever kvalitetsinntrykket. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Elegant

Det vi imidlertid kan fastslå, er at WH-1000XM5 har fått en ny og mer eksklusiv design i våre øyne. Blant annet skjer justeringen av hodebøylen trinnløst, de har fått nye, myke puter og oppleves svært behagelig på ørene. Vekten er også slanket noe - fra 254 til 248 gram. Men det føles faktisk som om de er slanket mer enn det.

Etuiet som følger med har blitt ganske minimalistisk. Det kan dessuten klemmes sammen når hodetelefonene er i bruk, slik at det tar mindre plass i veska.

Hodetelefonene er for øvrig tilgjengelig i beige (vår testmodell) og sort. Med i etuiet får du også ladekabel og vanlig lydkabel (3,5 mm).

Hodetelefonene kan dog ikke brettes sammen slik du har kunnet gjøre på tidligere modeller, så her får du bare vridd klokkene 90 grader før de plasseres i etuiet.

Du får ikke brettet sammen hodetelefonene mer enn dette. Her ser du også hvor stor justering du kan gjøre med tanke på hodebøylen. Foto: Pål Joakim Pollen
Du får ikke brettet sammen hodetelefonene mer enn dette. Her ser du også hvor stor justering du kan gjøre med tanke på hodebøylen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mye er likt

Fremdeles er det mye som er likt. Du finner de samme knappene her som på forgjengeren, men gledelig er det at Sony nå har kuttet bort stemmen som sier "ambient sound", "noice cancelling" og så videre når du bytter mellom disse modiene.

Fremdeles kan du justere volum, hoppe mellom sanger og lignende ved å stryke fingeren på den høyre øreklokka, eller legge håndflaten inntil for å dempe musikken og høre omgivelsene. Om du vil aktivere den, finner du også her «speak to chat»-funksjonen, som automatisk demper musikken og slipper inn omgivelseslyd om du begynner å prate. Selv slo vi av den på forgjengeren siden det ødela for hjemmekontor-synginga.

Foruten å støtte Google assistent og da kunne lese opp varslene du får inn på Android-telefonen, kan du nå også bare si «Hey Google» om du vil snakke med stemmeassistenten, i stedet for å trykke på en knapp.

TO KNAPPER: Du finner bare to knapper på høyre øreklokke. Justering av volum og lignende gjøres via sveipebevegelser på den rette flaten. Foto: Pål Joakim Pollen
TO KNAPPER: Du finner bare to knapper på høyre øreklokke. Justering av volum og lignende gjøres via sveipebevegelser på den rette flaten. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kraftig forbedret støyreduksjon

Det var lite å utsette på støyreduksjonen i WH-1000XM4, men i presentasjonen var Sony klare på at dette var den største forbedringen mellom to etterfølgende modeller til nå. Forbedringen skal gjelde særlig på middels og høye frekvenser, som trafikkbråk og stemmer.

Sony har doblet antall mikrofoner på utsiden fra 4 til 8 for å gjøre støyreduksjonen bedre, og den personlige tilpasningen, som du tidligere kunne starte ved å holde en knapp inne, gjøres nå automatisk og kontinuerlig.

Mikrofonene skal dessuten være strukturert hensiktsmessig med tanke på å redusere vindstøy, ifølge Sony.

Også på handsfree lover Sony forbedringer - to stråleformende mikrofoner på M4 har blitt til fire denne gangen, kombinert med kunstig intelligens for å skille stemmen din fra omgivelsene.

Høyttalerelementene på innsiden er også endret - og faktisk mindre enn før. Ned fra 40 mm til 30 mm, der de nye driverne er spesialdesignet for hodetelefonene. Her loves det forbedringer i diskanten og forbedret signal/støy-forhold, blant annet ved bruk av gull i konstruksjonen.

30 timer, lynrask hurtiglading

Ryktene ville ha det til 40, men fremdeles er det 30 timers batteritid som gjelder for WH-1000XM5, som uansett må sies å være tilstrekkelig for de fleste av oss.

Særlig når de kommer med en knallgod hurtiglading: Om du bruker en USB PD-lader (Power delivery), vil tre minutter i laderen utgjøre tre timer med musikk på øret. Fem timer har du etter ti minutter.

Sony WH-1000XM5 lanseres i slutten av mai med en veiledende pris på 5000 kroner, altså 2000 kroner over det M4-modellen ligger på i mange nettbutikker om dagen.

DinSide kommer tilbake med test i overskuelig fremtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer