Xbox Series X

Støtter tusenvis av spill fra dag én

Inntil 120 bilder per sekund i enkelte eldre spill og automatisk HDR-støtte.

XBOX SERIES X: Den nye Xbox-konsollen vil ha støtte for spill fra Xbox, Xbox 360 og Xbox One. Foto: Xbox Game Studios
XBOX SERIES X: Den nye Xbox-konsollen vil ha støtte for spill fra Xbox, Xbox 360 og Xbox One. Foto: Xbox Game Studios Vis mer
Publisert

Tiden der du ikke fikk spille de gamle spillene når du kjøpte en ny konsoll, er omsider over. Eller, det vil i hvert fall gjelde for kommende Xbox Series X, og hvis Microsoft leverer som de lover.

Selskapet annonserer denne uka at Xbox Series X ikke bare kan spille samtlige Xbox One-spill – det finnes over 2000 – i tillegg til mange titler fra den originale Xboxen og over 500 fra Xbox 360 – de skal også kjøre bedre på den nye konsollen uten at spillutviklerne trenger å gjøre foreta seg noe.

KOMMER SNART: Xbox Series X. Foto: Microsoft
KOMMER SNART: Xbox Series X. Foto: Microsoft Vis mer

Dobling i bildefrekvensen

I et blogginnlegg på Xbox Wire deler Jason Ronald, Director of Program Management for Xbox Series X, mer informasjon om Microsofts støtte for bakoverkompatibilitet.

Blant annet forteller han at alle de gamle spillene dine vil kjøre på sitt beste og det de originalt var designet for. Flere spill vil også kjøre bedre med høyere og mer stabile bildefrekvenser, maksimal oppløsning og visuell kvalitet. I enkelte tilfeller kan du også oppleve en dobling i bildefrekvensen fra 30 til 60 og fra 60 til 120 bilder per sekund.

– Bakoverkompatible spill vil også oppleve en betydelig reduksjon i lastetider takket være den raske ytelsen til vår spesiallagde NVMe SSD som driver Xbox Velocity Architecture, skriver Ronald.

En annen ting er at avdelingen Xbox Advanced Technology Group har utviklet en løsning som automatisk legger til HDR-støtte i spill, som ifølge Ronald ikke vil påvirke spillytelsen i negativ grad. Og mest imponerende av alt er at det også skal fungere på Xbox- og Xbox 360-spill, som ble lansert i henholdsvis 2002 og 2006 og lenge før det var snakk om HDR.

– Det handler om å bevare arven

Bakoverkompatible spill vil også dra nytte av Xbox Series X-nyheten Quick Resume, som lagrer når som helst i et spill slik at du kan hoppe inn direkte der du slapp. I videoen under kan du se en demonstrasjon av Quick Resume.

– Alle disse egenskapene skjer på plattformnivå og er ikke avhengig av noe ekstra arbeid for spillutviklerne, skriver Ronald, som legger til at alt dette handler om å bevare arven for tilhengerne deres som har vært med siden begynnelsen.

– Vi gjør det mulig for en helt ny generasjon med spillere å spille og nyte tidløse spill samtidig som vi respekterer og ærer deres skapere.

Hva med PlayStation 5?

Konkurrenten Sony har fortalt at PlayStation 5 vil spille PlayStation 4-spillene, men de har ikke avslørt i detalj om hvordan det vil fungere.

For eksempel om PS4-spillene vil utnytte den ekstra kraften i maskinvaren i PS5, og i så fall hvordan og på hvilken måte spillerne vil dra nytte av det. Vi vet heller ikke om PS5 vil ha støtte for PS1-, PS2- og PS3-spill.

Så det gjenstår å se.

Sony har forresten bekreftet at de skal avholde en PlayStation 5-arrangement torsdag 4. juni, så kanskje vi får vite mer om dette da.

Konsollspillerne går utvilsomt en spennende høst i møte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer