Strengere EU-krav

Nå er det enda strengere krav til strømforbruk på nye TV-er.

EU-KRAV: Energiskalaen for TV-er og PC-er er ytterligere innskjerpet. Foto: Shutterstock/NTB
EU-KRAV: Energiskalaen for TV-er og PC-er er ytterligere innskjerpet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På vårparten i 2021 innførte EU et nytt regelverk for energimerking av hvitevarer, TV-er og andre elektroniske produkter. Tanken bak de nye energietikettene var å gi bedre forbrukerinformasjon med ny skala og nytt utseende. Samtidig ble kravene skjerpet.

Kun to år seinere er kravene for TV-er enda strengere, og 1. mars ble de innført her til lands.

Strengere

I 2021 ble det slutt på merkingen med A+, A++ og A+++. I stedet ble energiskalaen endret til A-G der A er den mest energieffektive. I praksis innebar det at produkter som før var merket med A++ eller liknende nå ligger noe lavere på skalaen.

A-G er for øvrig standard for alle energietiketter i EU fra 2021 og inkluderer blant annet hvitevarer og lyskilder i tillegg til TV-er og skjermer.

En kjapp titt innom norske nettbutikker viser at TV-er stort sett har energimerket F eller G. Det betyr ikke at de ikke er mindre energieffektive enn de var, bare at kravene er blitt strengere.

Faktisk er de nye kravene såpass skjerpet at det har vært usikkerhet om de heftige, men ikke spesielt strømgjerrige 8K-TV-ene vil «overleve» med de strenge kravene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer