Strømlinjeformet bildekontroll

Oversikt, redigering og direkte opplastning til webalbum - vi har sjekket ut beta av Picasa 3

Publisert
Sist oppdatert

Verktøy er kjekt å ha, selv om man ikke direkte lider hvis man mangler dem. Men når man ser hvor smarte de kan være og hvor mye lettere og mer elegant oppgavene kan løses, da blir det fristende. (Vi har f.eks. nylig skaffet oss 30 fastnøkler med innebygd skralle - fantastisk smart!)

I dag er det slik at en person med digitalkamera tar flere bilder enn hele slekta tok tidligere med filmbasert kamera. Da blir det en utfordring å holde oversikt.

Er du så praktisk anlagt at du lager egne mapper på harddisken for hvert bildetema kommer du langt med filbehandleren. Men bildevisningen er ikke mye å skryte av, det blir både for smått og for tregt, når vi snakker om Windows, også i Vista.

I tillegg er det gjerne ting som bør fikses på i mange av bildene, enten det er de evindelige røde øyner eller justeringer av lys/fargebalanse og skarphet.

Lengselen etter en større verktøykasse blir dermed fort påtagelig.

Picasa 3 - nå i beta for folket

De som kjenner gratisprogrammet Picasa fra Google fra før, vet at det tilbyr en glimrende oversikt over bildene dine, sortert etter album, tid de ble lagt inn eller mappestrukturen på disken(e).

Strømlinjeformet bildekontroll


En av de store nyhetene i verson 3 er bildeframviseren, som gjør at du kan se på bildene i en mappe raskt og greit, uten å måtte laste inn selve Picasa. Men du kan velge å redigere bildet du ser på i Picasa ved å høyreklikke på bildet eller kllikke i feltet under bildet.

Strømlinjeformet bildekontroll


Velger du å vise bildet i fullskjerm, tones bakgrunnen ned, og bildet vises uten ramme. Hjulet på musen brukes til å zoome inn og ut. Utrolig lekkert og elegant:

Strømlinjeformet bildekontroll


Redigeringen er svært enkel, med tre hovedgrupper verktøy. Denne delen av programmet er utmerket og dekker det meste av typiske blemmer som gjøres. Nytt er blant annet automatisk ansiktsgjenkjenning og tilhørende røde-øyne-fjerning, retouch-pensel med mer:

Strømlinjeformet bildekontroll
Strømlinjeformet bildekontroll
Strømlinjeformet bildekontroll


Det er Google som tilbyr Picasa, og hva er da mer naturlig enn at de web-baserte delene av programmet blir styrket. Nå kan du laste opp bilder til dine webalbum hos Google, siden kan du redigere og oppdatere uten å måtte laste opp alt på nytt: Du bare oppdaterer bildet. Smart.

Strømlinjeformet bildekontroll


Det er nå blitt mulig å vise og til en viss grad redigere video. Her er vi foreløpig ikke spesielt imponert, visning av video er stort sett elendig. Her går det i rykk og napp med masse artefakter og støy, stort nærmere ubrukelig er det ikke mulig å komme, enten det er tunge AVCHD eller små mpg-filer som kjøres.

Skjermdumper, tekst i bilder og håndtering av bildemapper direkte fra Picasa er også nytt.

Det som er brukbart

Mappe og albumvisningen er glimrende, den nye bildeviseren er også bra, selv om vi stusset litt over at styringen med musknapper og hjul gjør helt andre ting her enn i Picasa - zoomer i stedet for å gå til neste bilde.

Redigeringen er utmerket, og bildeopplastningsdelen er veldig praktisk.

Men beta er beta - det skal gås noen runder før alt er på plass.

Vil du vite mer eller sjekke ut programmet selv finner du alt du trenger her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer