Strømming – hva er lov og ikke?

Lovlig å piratstrømme, men ikke fra Popcorn Time, mener ekspert.

LOVLIG, ULOVLIG: Å strømme fra tjenester som Popcorn Time er ikke lov, fordi du deler innholdet videre via torrenter, skriver Jan Sandtrø. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
LOVLIG, ULOVLIG: Å strømme fra tjenester som Popcorn Time er ikke lov, fordi du deler innholdet videre via torrenter, skriver Jan Sandtrø. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

Av: Jan Sandtrøadvokat, spesialisert på teknologirett

(dette er et utdrag fra et innlegg på teknologirett.com, du finner hele posten her)

Deling, nedlasting og streaming av materiale som er gjort tilgjengelig ulovlig («piratkopier»), er veldig omdiskutert og det er sterke meninger på flere fronter.

Men reglene om lovligheten av å gjøre åndsverk tilgjengelig for allmennheten, som det kalles i åndsverksloven (som også kalles «fildeling»), er ikke så enkle, og det er en del forvirring og feil i forståelsen av hva som er lov og ikke.

Forvirringen blir ikke mindre av at det stadig kommer nye tekniske løsninger, som hevdes å være lovlige. Her er et forsøk på klargjøring.

LES OGSÅ: «Det er ikke forbudt å høre på piratplater, se piratkopier av film eller lese piratkopierte bøker»

Strømming lov, deling ulovlig

Kort fortalt:

  • Å dele eller gjøre tilgjengelig ulovlig materiale (som en ulovlig kopiert film) er ulovlig og straffbart og kan medføre erstatningskrav.
  • Å medvirke (dvs. å bidra til) at ulovlig materiale gjøres tilgjengelig, som å dele linker, er ulovlig og straffbart som om man skulle ha delt det ulovlige materialet selv.
  • Å laste ned ulovlig materiale, selv til privat bruk, er også ulovlig, dersom man laster ned fra et sted hvor det man laster ned er gjort tilgjengelig ulovlig. Dette er straffbart om andre laster ned fra deg når du laster ned.
  • Å streame fra et nettsted eller tjeneste som benytter torrent-teknologi eller lignende er ulovlig, siden man deler til andre samtidig som man laster ned. Dette er straffbart om andre laster ned fra deg når du streamer.
  • Å streame fra et nettsted eller tjeneste som ikke benytter torrent-teknologi eller lignende, som er en «ren streaming» er lovlig, men vil bli endret med ny åndsverkslov.
  • Strafferammen for det som er ulovlig over, er bøter eller fengsel i 3 måneder, eller i spesielt alvorlige tilfelle, bøter eller fengsel i 3 år.
  • Dommer på ulovlig fildeling og nedlasting har vært bøter på mellom kr 4.000 og 10.000, og fengselsstraff på mellom 45 og 90 dager (eller samfunnstjeneste om vilkårene har vært tilstede), samt erstatning på kr 120.000 (som var fildeling).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer