Studentenes beste verktøy

Nettet bugner over av gratis hjelpemidler.

Publisert
Sist oppdatert

Skoleåret er så vidt i gang, og de fleste studenter har nå kommet seg på plass på hybelen, deltatt på et par forelesninger og svidd av noen tusenlapper på nye bøker.

Men - har du tenkt på studieteknikken? De fleste nøyer seg med notatblokker og kludrer i vei forelesningnotater. Innleveringer skrives i Word, lagres på brukerområdet på skolens tjener og tas med hjem via minneplugg.

Og hva med gruppearbeidet? E-post, e-post og e-post. 17 e-poster for å avtale neste møte, en god slump e-poster for å fortelle at enkelte dokumenter er oppdatert, arbeidsfordeling, hvem har siste versjon av kravspesifikasjonen ... det går med unødvendig mye tid.

I denne artikkelen skal vi se på nettjenestene som gjør det lettere å være student.

>> Les også: Ferdig utdannet - hva nå?

Generelle tips

Vår anbefaling er å ha det meste lagret på nett. Dette gjør at du får tilgang på dine data hvor enn du måtte befinne deg; enten det er hjemme på hybelen, på datasalen på skolen, på biblioteket nede i byen eller via mobiltelefonen.

Du bør også vurdere sterkt å kjøpe en bærbar PC, nå som de fleste skoler og universiteter har muligheter for å komme seg på nett med egen maskin. Vi kommer i nær fremtid med en testrunde på bærbare PC-er til max 7.000 kroner, som bør være et godt prisnivå for en studentlommebok.

Google Calendar

Det er mange tidspunkter å notere som student, enten det er forelesninger, gruppemøter, konserter eller andre aktiviteter. Google Calendar er i så måte en briljant nettløsning.

Ikke bare kan du legge inn dine egne avtaler - du kan også legge til venners kalendre (det de ønsker å dele med deg, selvsagt), slik at det er lettere å finne tidspunkter der det passer med et møte etc. Du kan definere flere kalendere - eksempelvis kan du lage en kalender med forelesninger som gjentas hver uke, og som dukker opp med egen fargekode i oversikten.

Mer kraftfullt blir det når du også kan abonnere på andre kalendere. Er du for eksempel student i Trondheim, kan du legge til kalenderen for Studentersamfundet, og vips, så er avtaleboka di også fylt med alt som skjer på Samfundet - kjekt når noen spør om du har noen planer neste fredag.

URL: http://www.google.com/calendar/

Studentenes beste verktøy


Twitter

Hvorfor bruke SMS for å fortelle resten av gruppa at du er forsinket når du kan bruke Twitter? Med Twitter kan du sende korte beskjeder (opp til 140 tegn) både fra PC og mobil; perfekt som erstatning når SMS eller e-post strengt tatt ikke er nødvendig.

Du kan opprette en gruppe med prosjektgruppa på http://grouptweet.com/, og alle direktebeskjeder til gruppebrukeren sendes da ut til resten av gruppa. I tillegg er det mye annet smart du kan bruke Twitter til, noe vi har skrevet utfyllende om i disse artiklene:

Twitter - nettets nye superhit?
Avansert bruk av Twitter

Twitter er kanskje ikke for alle, men brukt rett er vi ikke i tvil om at det er et verktøy som kan gjøre studenthverdagen lettere.

Du finner Twitter her: http://www.twitter.com

EverNote

Evernote samler alle notatene dine på ett sted og er ikke begrenset kun til tekst. For eksempel kan du ta bilde av en konseptskisse med mobilkameraet og laste opp til Evernote, så ligger det klart når du setter deg foran PCen på ettermiddagen fordi du har satt opp kontoen din på de maskinene du pleier å bruke. Alle objektene er dessuten tilgjengelige på web.

Evernote samler alle dine notater på ett sted.
Evernote samler alle dine notater på ett sted. Vis mer


Nettjenesten har også innebygget tekstgjenkjenning, som gjør at du (med litt flaks) kan ta bilde av foreleserens notater fra lerretet og få det omsatt til søkbar tekst i Evernote.

Evernote finnes i en gratisversjon, begrenset til 40MB med data pr måned, men du kan også betale for å få mer plass.

Vi har skrevet om Evernote tidligere. Den artikkelen finner du her.

URL: http://www.evernote.com

Zoho / Google Docs

For det første er Office-pakken ganske dyr, og for det andre må du da hanskes med problematikken der du må drasse på filer via en minneplugg.

Både Zoho og Google Docs gir deg kontorapplikasjoner på nett; både for regneark, dokumenter og presentasjoner. En fordel er også at du kan dele dokumenter med andre, og invitere andre til å gjøre endringer på dokumentet, der endringer tas vare på via revisjonshistorikk, slik at du lett kan gå tilbake og se endringer som er gjort.

Zoho har også en rekke ekstra applikasjoner, for eksempel Zoho Meeting, som lar gruppa ha nettmøter, eller Zoho Projects, for å styre prosjekter.

URL: http://zoho.com/
URL: http://docs.google.com

Filemail

Et problem mange møter når semesteret nærmer seg slutten, er at enkelte prosjektdokumenter har vokst seg såpass store at de blir for store for å sende på e-post.

Det finnes flere nettjenester som lar deg sende store filer til andre. En av dem er norske Filemail, som lar deg sende opp til 2GB pr dag gratis med 20 nedlastinger pr fil ($3 i måneden gir deg 10GB, 100 nedlastinger og passordbeskyttelse på filene). Alt du trenger å gjøre er å bla frem filen og laste opp. Når det er gjort får du en nedlastingslenke du kan sende til de andre.

URL: http://www.filemail.com

Send store filer gratis.
Send store filer gratis. Vis mer


Dropbox

Litt i samme gate er Dropbox, som gir deg 2GB gratis lagringsplass. Dropbox dukker elegant opp som en egen harddisk enten du bruker Windows eller OSX, og du kan kopiere filer fritt frem og tilbake.

Løsningen har også støtte for deling med andre, og alle filene er dessuten tilgjengelige via webgrensesnittet. Dropbox er foreløpig i betastadiet, så sørg for å registrere deg allerede nå. Forhåpentligvis får du en invitasjon i løpet av et par uker.

Vil du vite mer om Dropbox og se hvordan det fungerer, peker vi deg til vår artikkel.

URL: http://getdropbox.com/

Delicious

Denne nettjenesten har nylig byttet navn, fra det mer kryptiske del.icio.us. Her har du en utmerket tjeneste for å ha bokmerkene dine på nett. Disse er organisert med tagger, som gjør det lett å finne frem, og du kan også tipse medstudenter om gode bokmerker.

Du finner alt du trenger å vite i denne artikkelen.

URL: http://delicious.com

LogMeIn

Du gjør deg selv en stor tjeneste hvis du setter opp LogMeIn på PC-en du har hjemme på hybelen. Med LogMeIn kan du da logge deg på maskinen hvor enn du måtte sitte, slik at du kan kopiere fila du glemte å ta med eller finne bokmerket du satt fordi du ikke fulgte rådet i forrige punkt.

Studentenes beste verktøy


Vi har skrevet om hvordan LogMeIn fungerer i denne artikkelen.

URL: http://www.logmein.com

Simplify Media

Kanskje er du, som jeg, glad i å høre på musikk mens du jobber. Med Simplify Media kan du spille av musikken du har hjemme rett over nett, enten du sitter på Windows, Mac, PC eller til og med iPhone.

Simplify Media kan koble seg opp både mot iTunes, Winamp og Rhythmbox, og du kan også dele musikkbiblioteket ditt med resten av dine studiekompiser.

URL: http://www.simplifymedia.com/

>> Les også: Deezer spiller "alt" gratis

Studentenes beste verktøyNing

Med Ning kan du lage ditt eget sosiale nettverk; veldig smart nå som til og med moren din er på Facebook. Du styrer det meste selv, inkludert hvem som skal ha tilgang, og mulighetene er stort sett de samme som Facebook tilbyr i "grunnpakka", enten du vil dele forelesningnotater eller bildene fra vorspielet på fredag.

http://www.ning.com/

Doodle

Når passer det å møtes? Det kan være vanskelig å få til et tidspunkt som passer for alle, men Doodle lar deg sette opp mulige alternativer, og så legger alle inn når det passer. Smart.

http://doodle.ch

Bookfinder

Hvis det er ditt første år som student, ble du sikkert ganske sjokkert over at skolebøkene var SÅ dyre. Men - du kan gjøre et kupp om du bruker Bookfinder, som har oversikten både over nye og brukte bøker. Bare se på følgende eksempel, som en norsk studentbokhandel tar over 700 kroner for (prisen er inkludert frakt til Norge!):

Studentenes beste verktøy


URL: http://www.bookfinder.com/

Ottobib

Og mens vi er inne på bøker - hos OttoBib kan du taste inn ISBN-numre for å få boktittel og forfattere ut i fulltekstformat; aldeles glimrende når du skriver så svetten spruter dagen før levering og plutselig kommer på at du må lage en liste over kildene du har brukt. Se så fint:

Studentenes beste verktøy


URL: http://ottobib.com/

Mathway

Strever du med matteleksene? I så fall er Mathway et glimrende hjelpemiddel når du står fullstendig fast og ikke vil bry resten av kollektivet for sjuende gang på en time.

Les mer om det i denne artikkelen.

URL: http://www.mathway.com/

Quizlet

Dette er en veldig smart måte å lære ting på, som en erstatning til små lapper. Du legger inn det du er nødt til å lære, og ved ulike quiz-tilnærminger lærer du stoffet bedre.

En fordel er at du også kan plage dine medstudenter med quizene du har laget, og er man flere om å bidra, kan man hjelpe hverandre til å bli godt rustet når eksamen nærmer seg. Communityet lager dessuten en drøss av nye quizer hver eneste dag, for eksempel denne, for deg som trenger en oppfriskning på geometrifronten.

URL: http://quizlet.com/

>> Les også: De 25 beste nettjenestene

Meebo

Universitetene har litt forskjellig praksis med tanke på hva du får lov til å installere av programmer. Hvis du mangler muligheten for å bruke en lynmeldingsklient, er Meebo din reddende engel. Her kan du logge på de fleste kjente lynmeldingstjenester (MSN, ICQ, Yahoo! Live messenger, Google talk etc.) og bruke dem direkte i nettleseren.

URL: http://www.meebo.com/

Oppdatert - hvordan kunne vi glemme:

Wikipedia

Nettleksikonet der alle kan bidra. Husk dog at ikke all informasjonen nødvendigvis er 100% korrekt, og at det er litt småtvilsomt å dra inn som kilde, siden du tross alt kan ha lagt inn informasjonen selv.

URL: http://wikipedia.org

Har du andre godbiter? Del dem med andre i debatten under.

Tips en medstudent om denne artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer