Studio 9 på testbenken

Studio fra Pinnacle har nå kommet i versjon 9. Vi har testet de nye finnessene, og konkulsjonen er klar: Her er det noe å hente både for de som vil ha det enklere og for de som vil ha flere muligheter.

Studio 9 på testbenken
Publisert
Sist oppdatert

Versjon 9 indikerer et modent produkt, men Studio har faktisk ikke vært tilgjengelig som frittstående program lenger enn siden versjon 7 som kom i 2001. Før dette var programmet en del av en pakkeløsning, med forskjellige typer maskinvare for digitalisering og overføring av video til PC. Etter at DV og FireWire ble tilstrekkelig utbredt ble det behov for en ren programvareløsning, men Studio selges fremdeles i stor utstrekning sammmen med forskjellige typer kort.

Vi testet Studio 7 i september 2001, og du kan lese testen her. Studio 8 var et stort framskritt, og vi testet det året etter, i september 2002. Denne testen finner du her.

Nå har det en stund siden september 2003, så hva har Pinnacle klart å få til på denne tiden? En hel del, faktisk.

For de som vil ha det enkelt

Selve arbeidsflyten i programmet er ikke endret. Den dreier seg stadig om å hente inn video fra analoge eller digitale kilder. Så er det tid for å redigere klipp, overganger, lyd, titler og menyer for DVD. Til slutt velger du det endelige formatet for distribusjon, og lagrer resultatet som fil, eller brenner på DVD eller annet medium.

Det som er nytt og arbeidsbesparende er den automatiske klippingen og redigeringen som nå tilbys. Pinnacle kaller dette for SmartMovie, og her kan du virkelig spare inn masse tid.

Men det forutsetter at du har et råmateriale som tåler kraftig bearbeiding.

Det dreier seg om å først velge en stemning, i form av rask musikkvideo, langsom og romantisk, gamle dager, vill og gal eller enkel og elegant. Du kan også velge om du vil beholde rekkefølgen i opptakene eller ikke...

SmartMovie før bearbeiding
SmartMovie før bearbeiding Vis mer


Så velger du musikk, som kan være fra dine egne musikkfiler på PCen, fra CD eller fra SmartSound-biblioteket som følger med.

Så er det bare å klikke på Create Smart Movie, og etter kort tid har du en ferdig video i valgt stil.

SmartMovie etter bearbeiding
SmartMovie etter bearbeiding Vis mer


Vi har sett lignende tidligere, i Cinematic og i Roxio WidwoWave Movie Creator.

Forskjellen er at i Studio 9 så går det unna på noen sekunder, de andre programmene brukte mange minutter.

Derfor er det morsommere å prøve forskjellige innstillinger, stokke litt om på utgangspunktet osv, siden det ikke er særlig ventetid.

For de som vil ha flere muligheter

De som heller vil ha eget grep om tingene har fått mange nye muligheter. Det viktigste etter vår mening er at det nå er mulig å jobbe i 16:9 format og med surround-lyd! I tillegg er det støtte for RTFx videoplugins og VST lydplugins.

Du kan nå lage dynamisk surroundlyd
Du kan nå lage dynamisk surroundlyd Vis mer


Vi finner også bildestabilistator, fargekorreksjon, støyfiltrering av både lyd og bilde, hvor du umiddelbart ser resultatet.

Visuelle effekter er nå i form av plugins
Visuelle effekter er nå i form av plugins Vis mer


Vi testet overføring av 16:9 fra DV-kamera direkte til MPEG2, utstrakt bruk av forskjellige filtre og effekter og brenning på DVD+RW. Prisen vi måtte betale var en del rendring, som tok noe tid på vår Celeron 2,4 GHz.

Men resultatet ble meget bra! MPEG2-enkodingen bar ikke spor av striper og firkanter, selv i vrient bildematerieale med linjer og mye bevegelse.

Platen ble også spist uten problemer av vår middels kritiske Samsung DVD-spiller og vist i full bredde på husets nye bredformat TV.

Konklusjon

Vil du ha de enkelt, eller med god kontroll uten at det blir for komplisert - Studio 9 leverer. Vi ville ikke nølt med å oppgradere!

Det følger dessuten med ordentlig brukermanual, som er rikt illustrert med gode forklaringer på det meste.

Oppgraderinger og fullversjoner er på vei ut i butikkene nå. Kontakt din forhandler for priser og leveringstider.

[Ugjyldig objekt (debatt)]Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer