Stue-PC i boks?

Er det en god idé å sette opp en PC i stua, koblet til TV? Visning av bilder, video og kanskje litt nettsurfing, opptak fra TV med TV-kort, mulighetene ser ut til å være mange. Men blir det egentlig bra nok og praktisk nok?

Stue-PC i boks?
Publisert
Sist oppdatert

Nå har vi gjennomført første testrunde i stuePC-prosjektet, basert på Shuttle RefleXion, og det er helt klart at her er det et stykke fram. Da tenker vi både på kvaliteten og det praktiske, og det er mange ledd som må styrkes før vi snakker om en løsning som fungerer til stuebruk.

Selve PCen er det ikke noe feil på, men selve konseptet, som avslører bildekvaliteten ved tilkobling til TV, betjening og støy har vi en del bemerkninger til.

Bildekvalitet

En vanlig TV har store begrensninger når det gjelder hva den egner seg til å vise. Bevegelige bilder uten ørsmå detaljer går greit, men med en gang vi snakker om tekst blir det vanskelig. Mildest talt.

Dermed blir det helt i grenseland å bruke Windows' til å manøvrere, det er svært vanskelig å lese tekst på mapper, filer og menyer. Vi testet både 640x480 og 800x600, og den siste oppløsningen må man nesten ha på grunn av alle rammer og sprosser som finnes i Windows...

Å surfe eller lese mail er også en prøvelse, selv en elendig dataskjerm er nirvana i forhold. Å levere hvit bakgrunn med sort tekst er det en TV gjør aller dårligst, det flimrer, det er elendig oppløsning, det er rett og slett forferdelig grisete.

Hadde vi hatt en plasma eller LCD-TV, eller kanskje en projektor, hadde det selvsagt vært noe annet. Men da snakker vi om utstyr i en helt annen prisklasse.

Å bruke TV-kortet fungerte greit, selv om bildekvaliteten muligens var noe mer ujevn enn tuneren i vår Sony-TV. Dette kan skyldes problemer med Matrox G550-kortet, vi vil teste videre med andre kort.

Betjeningen skjer jo stort sett med fjernkontrollen til kortet, så det var greit nok. Men avspilling av programmer som er tatt opp krever manøvrering i Windows, med mus og lesing av filnavn, og det er som nevnt ikke spesielt trivelig.

Visning av digitale bilder er greit hvis man i en familiesammenkomst bare skal grov-kikke på bilder fra ferien. Det kan sammenlignes med når noen står bak sofaen og ser over skulderen når noen blar i et fotoalbum, man ser om det er et morsomt eller fint bilde eller ikke, men skal man få med seg detaljer kreves det mer.

Film via bredbånd i full skjerm er mildest talt svært varierende. Filmer eller innslag som sendes i 300k er langt fra bra, det fungerer langt bedre i et lite vindu på en dataskjerm. På TV er det lurvete og utflytende.

Betjening

Som nevnt er det vanskelig å se hva som står på skjermen, men det er heller ikke så enkelt å finne en god løsning for å styre peker og skrive inn tekst.

Stue-PC i boks?


Vi hadde til rådighet to trådløse tastatur/mus-kombinasjoner, fra Logitech og Microsoft. Microsoft sin kombinasjon var oppgitt å ha en rekkevidde på ca 90 cm, så det var ikke aktuelt. Logitech sin Cordless Deluxe Desktop Optical viste seg å ikke ha stort lengre rekkevidde i praksis. Det medførte at vi ikke kunne la mottakeren ligge diskret mellom PC og TV, men måtte strekke den fram og opp på stuebordet for å få tilstrekkelig kontakt.

Vi kommer til å teste videre med en mus/tastatur-kombinasjon med Bluetooth, som skal ha større rekkevidde, samt andre mulige kontrollenheter.

Vi kommer da til å forske mer på bruk av MyHTPC, som vi installerte men i denne omgang bare så vidt rakk å sjekke ut.

Støy

Shuttle-PCen er rimelig støysvak, men ikke lydløs. Den lager mer støy enn det vår VHS-maskin lager under avspilling, men vesentlig mindre enn når man spoler en kassett. Ved avpilling av film eller TV-opptak vil vi si at det er uproblematisk, selv når vi har PCen stående oppå TV-benken og et moderat lydnivå. Flytter vi PCen ned i selve benken vil støyen også dempes ytterligere. Ved stille surfing hører man maskinen, men det er som nevnt over det visuelle som er overlegent det mest irriterende.

Tekniske problemer - videre testing

Dette er som nevnt første runde i denne testen. Vi kommer til å utforske dette temaet videre, i første omgang med et annet skjermkort og med andre styreprogrammer enn "vanlig Windows".

Vi opplevde dessuten noe merkelig med Matrox G550. Når vi først slo på PC og TV fungerte det fint - teknisk sett - med farger og det hele. Men etter en 10 minutters tid forsvant fargene! Dette gjaldt uansett hva slags tilkobling vi brukte på TVen: SCART, S-Video eller koaks.

Det hjalp selvsagt ikke med omstart verken av PC eller TV, de måtte hvile en god stund før vi kunne slå på og få farger igjen.

Vi har derfor kastet ut G550, og koblet fra de trådløse tastaturene. I stedet har vi installert et Abit FX5200 med TV-utgang og koblet til Logitech's luksustastatur diNovo. Hvordan dette gikk kan du lese i denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer