Styr datamaskinen med tankene

Den neste datarevolusjonen kan bli at datamaskinene flytter bort fra skrivebordet og inn i oss. Dette er ikke science fiction. Gjennombruddet kom da forskere ved Emory University i USA lyktes i å operere inn kontrollenheten til en datamaskin i hjernen på en sterkt funksjonshemmet mann.

Styr datamaskinen med tankene
Publisert

Ulike forskningsprosjekter i USA, både ved universiteter og ved Xerox Palo Alto Research Center, konsentrerer seg om mikroskopisk datateknologi. Hvordan skal man kunne produsere mikroskopiske datasystemer? Hvordan skal datateknologi kunne integreres med menneskets kropp? Hvordan kan DNA brukes for å bygge mekanismer som både er mikroskopiske og som kan fungere sammen med organiske funksjoner?

Glassrør i hjernen

Roy Bakay, forsker ved Emory University i Georgia, USA, har klart å operere inn to små glassrør i hjernen til en 53 år gammel mann som var helt ufør og ute av stand til å snakke.

Glassrørene ble dekket av stoffer fra mannens egne hjernenerver. Mannens egne hjerneceller ble plassert i hvert av glassrørene. Cellene, som fortsatt fungerer som en del av hjernen til mannen, sender ut signaler som glassrørene fanger opp. Glassrørene er i stand til å sende signalene videre til en datamaskin utenfor mannens egen kropp.

Mannen er under trening. Etter de første ukene klarte han å sende ut enkle signaler slik som opp, ned, høyre og venstre. Nylig ble det rapportert at mannen på denne måten klarte å bevege en markør, slik at han kan velge bokstaver, og skrive fulle setninger direkte på skjermen. Og alt styres med tankene hans.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer