SuperSpeed USB 3.0 - hva, når og hvorfor

Raskere, raskere og raskere...

Publisert
Sist oppdatert

Utstyr med USB bruker vi daglig, standarden er tross alt fra 1996. Siden den gang har hastigheten gjort et stort sprang da USB 2.0 kom på banen. Men tiden nærmer seg for en etterfølger - vi snakker om USB 3.0, også kjent som SuperSpeed USB.

Ur-PCen hadde tre forskjellige tilkoblinger for alt som måtte befinne seg utenfor boksen. Det var en egen DIN-kontakt til tastaturet, så hadde vi to serie- og én parallell-port som typisk ble brukt til henholdsvis modem og skrivere. Etter hvert kom musen inn i bildet, den ble koblet til serieporten. Da var portene brukt opp.

Da IBM lanserte sin PS/2-serie kom det to nye kontakter bak på PCen. De var dedikert til tastatur og mus, og de har vært svært seiglivede. De finnes den dag i dag på praktisk talt alle stasjonære PCer, selv om både tastatur og mus leveres oftest i USB-utgaver.

Etter hvert har parallellporten praktisk talt blitt borte på PCer, mens serieporten til en viss grad holder stand. Men det er USB som er den klart dominerende standarden for tilkobling av tilleggsutstyr.

Apple hadde sin egen variant av tilkoblinger, de opererte med ADB - Apple Desktop Bus - for tastatur og mus og serieporter som var langt raskere enn PCens serieporter for skrivere, modem etc. Apple hadde også SCSI til eksterne harddisker i tillegg til de interne. Dermed var det ingen forskjell på ytelsen om du brukte intern eller ekstern disk på en Mac. Dette har aldri har vært standard på PCer før i det aller siste med SATA/eSATA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer