SuperSpeed USB 3.0 - hva, når og hvorfor

Raskere, raskere og raskere...

Publisert
Sist oppdatert

Utstyr med USB bruker vi daglig, standarden er tross alt fra 1996. Siden den gang har hastigheten gjort et stort sprang da USB 2.0 kom på banen. Men tiden nærmer seg for en etterfølger - vi snakker om USB 3.0, også kjent som SuperSpeed USB.

Ur-PCen hadde tre forskjellige tilkoblinger for alt som måtte befinne seg utenfor boksen. Det var en egen DIN-kontakt til tastaturet, så hadde vi to serie- og én parallell-port som typisk ble brukt til henholdsvis modem og skrivere. Etter hvert kom musen inn i bildet, den ble koblet til serieporten. Da var portene brukt opp.

Da IBM lanserte sin PS/2-serie kom det to nye kontakter bak på PCen. De var dedikert til tastatur og mus, og de har vært svært seiglivede. De finnes den dag i dag på praktisk talt alle stasjonære PCer, selv om både tastatur og mus leveres oftest i USB-utgaver.

Etter hvert har parallellporten praktisk talt blitt borte på PCer, mens serieporten til en viss grad holder stand. Men det er USB som er den klart dominerende standarden for tilkobling av tilleggsutstyr.

Apple hadde sin egen variant av tilkoblinger, de opererte med ADB - Apple Desktop Bus - for tastatur og mus og serieporter som var langt raskere enn PCens serieporter for skrivere, modem etc. Apple hadde også SCSI til eksterne harddisker i tillegg til de interne. Dermed var det ingen forskjell på ytelsen om du brukte intern eller ekstern disk på en Mac. Dette har aldri har vært standard på PCer før i det aller siste med SATA/eSATA.

Senere gikk Apple over til IDE internt og FireWire eksternt for disker og andre lagringsenheter, mens USB overtok for både ADB og serieportene.

Ny trafikk - nye porter

Nettverksporter ble etter hvert standard på PCer noen år etter tusenårsskiftet, integrert på hovedkortet. Før dette måtte man sette i et tilleggskort. Selv om selve kontakten er spinkel og festekroken/bøylen ryker etter få gangers inn/utkobling så fungerer RJ45 (som kontakten heter) aldeles utmerket. Den er billig, monteres på kabelen med et håndgrep i en spesialtang og er felles for alle hastigheter fra usle 10 Mbit til behagelige Gigabit.

FireWire har vært halvveis inne i varmen på PCene. Mange hovedkort har FireWire integrert, men standarden er likevel ikke helt "hjemme". Nå som USB 2.0 er standard på de nyeste videokameraene og eSATA tar seg av eventuelle eksterne harddisker har ikke FireWire mye å stille opp med.

Fordelen med FireWire er at den håndterer tidskritiske datastrømmer, den ble utviklet for å håndtere mediadata som lyd og bilde. Datapakkene kan tids-stemples og prioriteres slik at data som ikke må håndteres i sanntid må vente til disse har fått sine tids-luker. Et typisk eksempel er lydinnspilling med mange kanaler med et FireWire lyd-interface, hvor dataene også lagres på en FireWire disk, begge koblet i serie på samme bus.

USB fungerer ikke slik, det kreves en HUB hvis mer enn ett apparat skal kobles til en port. USB krever typisk mer prosessorkraft enn FireWire.

Behovet for hastighet

Mens FireWire finnes i to spesifikasjoner på 400 og 800 Mbit teoretisk hastighet , har USB 2.0 et tak på 480 Mbit.

Men nå er vi på vei inn i et teknologiskifte, hvor ingen av disse vil kunne henge med på det som kreves av overføringshastighet.

Selv vanlige kontor- og hjemme-PCer har i dag to eller flere prosessorkjerner, kraftigere maskiner til spill har gjerne flere grafikkprosessorer i tillegg. Dette gjør at det blir mye datatrafikk internt og behovet for raske databus'er har aksellerert.

Vi fikk PCI-Express både for tilkobling av tilleggskort og interne enheter, så kom versjon 2.0 med dobling av hastigheten opp til 5 Gbps. Nå er 3.0 spesifikasjonen underveis med enda høyere hastigeter.

På bærbare kommer ExpressCard, som kombinerer PCI-Express og USB, med en 2.0 standard. Denne vil støtte både den raskere PCI-Express og den nye SuperSpeed USB 3.0.

Men det er en teknologi som nærmer seg slutten, og vil få en ny rolle i framtiden: Vi tenker på harddisker og all lagring på roterende medier.

Flashminne blir stadig raskere og billigere, og i løpet av overskuelig framtid vil denne teknikken overta for harddiskene som annet ledd i lagringskjeden (første ledd er system-minnet i PCen). Harddiskene vil dermed etterhvert bli brukt som arkiv, og erstatte optiske lagringsmedier i enda større grad enn de allerede har gjort (de færreste av oss orker å brenne CDer eller DVDer til backup).

All slags opptaksutstyr bruker nå flashminne, også i profesjonell sammenheng. Derfor må det raskere overføring til når disse datamengdene skal overføres for redigering.

SuperSpeed USB

I fjor høst ble USB 3.0 presentert på Intels utviklerkonferanse, men den endelige spesifikasjonen er ikke ferdig og godkjent av alle parter.

Det som er klart er at overføringshastigheten skal 10-tobles til 4.8 Gbit teoretisk, med en datarate på 300 Mbyte/sekund i praktiske applikasjoner.

SuperSpeed USB 3.0 - hva, når og hvorfor


Når det gjelder kontakter og kabling er det flere mulige løsninger. Det har vært lansert et sett nye kontakttyper som ikke er kompatible med dagens kontakter, men også flere varianter som er kompatible.

En av løsningene opererer med et nytt sett kontakter innenfor de eksisterende på dagens plugger. Disse nye kontaktene vil bare føre USB 3.0 signaler, og bruker 2 nye skjermede ledningspar i tillegg til de "gamle" - med en felles kappe.

En annen løsning baserer seg på optiske fibre som også ender opp i en kontakt som er kompatibel med dagens.

SuperSpeed USB 3.0 - hva, når og hvorfor


Selve SuperSpeed protokollen er ikke knyttet til noen spesiell type kabling, og det er enda tid igjen til at man kan bli enig om praktiske standarder.

SuperSpeed USB 3.0 - hva, når og hvorfor


Spesifikasjonen skal bli klar i løpet av første halvår i 2008, men vi kan neppe vente oss utstyr før det er utviklet brikkesett som håndterer den nye protokollen. Dette skjer sannsynligivs i løpet av 2009, og vi vil kunne se produkter i slutten av perioden, begynnelsen av 2010.

(Da tester vi sikkert den nye 10 TB flashdisken fra Toshiba med aksesstid på 0,5 microsekund og intern overføringshastighet på 20 Gbit, som koster 1 995,- inkl mva. Etter at de tapte kampen mot Blu-Ray bestemte de seg for å ta en grusom hevn. Testen er satt opp til 1 april.)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer