Surf sikkert med VPN

...og se videoklipp du egentlig ikke får lov til å se.

Med VPN kan du surfe trygt, selv om du måtte befinne deg i et ukryptert nettverk. Foto: Colourbox.com
Med VPN kan du surfe trygt, selv om du måtte befinne deg i et ukryptert nettverk. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et par siden ble nettleserutvidelsen Firesheep sluppet løs, som gjorde det såre enkelt å spionere på andre i et åpent trådløst nettverk og "ta over" sesjoner på Facebook, Twitter m.fl.

Derfor anbefalte vi deg også ikke å surfe på åpne, trådløse nettverk, og hvis du ikke har noen annen mulighet må du i hvert fall være påpasselig med å bruke SSL-kryptering, dvs. at adressefeltet ditt starter med https:// og ikke http://.

Artikler om Firesheep:

  • Ikke surf på åpne, trådløse nett
  • I går ble 100.000 hackere født
  • Har noen tatt kontoen din?

Det finnes imidlertid en annen løsning for sikker surfing i et åpent trådløst nett; VPN (Virtual Private Network, se faktaboks lenger ned). Når du er tilkoblet en VPN-server vil all trafikken fra maskinen din gå igjennom en sikker tunnel og derfor være "usynlig" for andre i det samme nettverket som du sitter på. Mange bedrifter krever av sikkerhetshensyn bruk av VPN-oppkobling for å få tilgang til eposttjeneren og andre maskiner i bedriftens interne nettverk.

Dersom du bruker en VPN-tjeneste lokalisert i utlandet kan den også gi deg tilgang til nettinnhold du ellers ikke har tilgang til, siden du overfor nettsidene du surfer på vil ha IP-adressen til serveren du kobler deg på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.