Surf sikkert med VPN

...og se videoklipp du egentlig ikke får lov til å se.

Med VPN kan du surfe trygt, selv om du måtte befinne deg i et ukryptert nettverk. Foto: Colourbox.com
Med VPN kan du surfe trygt, selv om du måtte befinne deg i et ukryptert nettverk. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å bruke en VPN-server stasjonert i USA gir deg også tilgang til amerikanske nettjenester som ellers ville ha vært blokkert.For et par siden ble nettleserutvidelsen Firesheep sluppet løs, som gjorde det såre enkelt å spionere på andre i et åpent trådløst nettverk og "ta over" sesjoner på Facebook, Twitter m.fl.

Derfor anbefalte vi deg også ikke å surfe på åpne, trådløse nettverk, og hvis du ikke har noen annen mulighet må du i hvert fall være påpasselig med å bruke SSL-kryptering, dvs. at adressefeltet ditt starter med https:// og ikke http://.

Artikler om Firesheep:

Det finnes imidlertid en annen løsning for sikker surfing i et åpent trådløst nett; VPN (Virtual Private Network, se faktaboks lenger ned). Når du er tilkoblet en VPN-server vil all trafikken fra maskinen din gå igjennom en sikker tunnel og derfor være "usynlig" for andre i det samme nettverket som du sitter på. Mange bedrifter krever av sikkerhetshensyn bruk av VPN-oppkobling for å få tilgang til eposttjeneren og andre maskiner i bedriftens interne nettverk.

VPN lager en tunnel mellom to maskiner slik at ikke andre kan lytte til trafikken.
VPN lager en tunnel mellom to maskiner slik at ikke andre kan lytte til trafikken. Vis mer

Dersom du bruker en VPN-tjeneste lokalisert i utlandet kan den også gi deg tilgang til nettinnhold du ellers ikke har tilgang til, siden du overfor nettsidene du surfer på vil ha IP-adressen til serveren du kobler deg på.

Både gratis og ikke-gratis

Det finnes mange tilbydere av VPN-tjenester på nettet, der noen er gratis og andre koster penger. Vi vil faktisk anbefale deg å betale for en slik tjeneste av flere årsaker:

 • Gratistjenestene gir deg som regel tregere hastigheter enn de du betaler for.
 • Mange gratistjenester er reklamebaserte og viser deg annonser mens du surfer.
 • Gratistjenester kan være dårlig sikret og ikke nødvendigvis trygge å bruke for sikker surfing. Når du bruker VPN er du prisgitt at VPN-tilbyderen er til å stole på.
 • Gratistjenester har ofte begrenset med servere, og det hender derfor at f.eks. amerikanske nettjenester som lar deg se video sperrer ute de aktuelle IP-adressene disse tjenestene måtte sitte på.

Eksempler på gratis VPN-løsninger (vi går ikke gode for dem, men de ser ut til å ha godt rykte):
Itshidden (Holland)
ProXPN (USA, begrenset til 1Mbit på gratisversjonen)
Anchorfree - Hotspot Shield (USA, men sperret av f.eks. Hulu.com)
UltraVPN (Frankrike/USA, basert på OpenVPN - åpen kildekode som gjør at hvem som helst kan sette opp en VPN-server)

Minitest: StrongVPN

Etter labre hastigheter med et par gratistjenester var vi selvsagt nødt til å prøve en betalt VPN-tjeneste, og etter litt søking falt valget på StrongVPN, som har servere stasjonert i mange forskjellige land.

VPN

 • Forkortelse for Virtual Private Network
 • Lager en tunnel mellom to maskiner slik at trafikk mellom disse kan krypteres. Klienten får da de samme rettighetene som en maskin på nettverket til verten.
 • Flere typer kryptering tilgjengelig. To av dem:
 • PPTP: Fungerer også på mobile enheter (iOS, Android, Windows Mobile m.fl.)
 • SSL/OpenVPN: Sterkere kryptering, uten pakketap (du blir ikke kastet ut av VPN-tunnelen om du mister kontakten med serveren) + flere avanserte muligheter
 • Les mer på Wikipedia: VPN (norsk) | VPN (engelsk)

 • Tjenesten tilbyr ulike pakker avhengig av hva slags type sikkerhet og lokaliseringsmuligheter du trenger. Den rimeligste løsningen, som bruker PPTP/L2TP (se infoboks til høyre) er stasjonert i USA der du kan velge mellom to byer. Denne koster $7 pr måned (minimum 3 måneder), med $2 ekstra dersom du vil bruke flere enheter av gangen (f.eks. mobiltelefon, nettbrett e.l.). Vårt valg ble deluxe-versjonen til $15 i måneden, som også gir deg tilgang til britiske servere, slik at innhold fra BBC etc. også kan spilles av (9 land totalt).

  I løpet av en times tid fikk vi en telefon fra StrongVPN for å bekrefte bestillingen; et godt tegn på at kunder tas seriøst, må vi si. Dernest fikk vi en epost med innloggingsdetaljer.

  Det er fort gjort å sette opp maskinen til å bruke en VPN-løsning, og for StrongVPNs del har de steg-for-steg-guider for flere operativsystemer. Når du så har satt opp forbindelsen og koblet deg opp, foregår all videre surfing kryptert via serveren du har valgt, og selv om du er koblet opp på et åpent trådløst nett vil det derfor være umulig for andre å firesheepe deg.

  Hvor kjapt går det?
  Det var vi selvsagt mest spente på. Mens gratisløsningene vi har prøvd har gått veldig tregt og gjort surfeopplevelsen betraktelig svakere, oppnådde vi gode hastigheter med StrongVPN. Via VPN-serveren i San Francisco og til amerikanske servere var vi oppe i 7,5Mbit/2,9Mbit pr sekund opp/ned, mens tur/retur San Francisco-DinSide gav en hastighet på 1,3Mbit/650kbit pr sekund. Har du tenkt til å bruke VPN mens du surfer på norske nettsteder bør du med andre ord velge en server som befinner seg litt nærmere enn San Francisco.

  Tregt nett? Mål hastigheten med DinSides Surfometer

  For å poengtere igjen - å bruke en VPN-server stasjonert i USA gir deg også tilgang til amerikanske nettjenester som ellers ville ha vært blokkert. Vi fikk dermed et gledelig gjensyn med Pandora (musikkoppdagelsestjeneste), Hulu (som byr på en haug av tv-serie-episoder helt gratis) og mer til.

  Hulu.com gir deg de siste TV-serie-episodene helt gratis om du er amerikaner. Eller om du bruker en amerikansk VPN-server.
  Hulu.com gir deg de siste TV-serie-episodene helt gratis om du er amerikaner. Eller om du bruker en amerikansk VPN-server. Vis mer

  Du kan sette opp din egen VPN-server

  Siden OpenVPN er basert på åpen kildekode, finnes det også muligheter til å sette opp en av maskinene dine i hjemmenettet slik at den fungerer som en VPN-tjener. Da kan du f.eks. sitte på et åpent nett på en flyplass, koble deg via VPN til hjemmelinja di og surfe tryggere.

  Du finner alt du trenger hos http://www.openvpn.net/, inkludert installasjonsfiler for både Windows, OSX og Linux, men vær klar over at det ikke er helt rett frem å sette det opp.

  Har du erfaring med noen VPN-tjenester? Del både gode og dårlige med DinSides lesere i debattfeltet under artikkelen.

  Annonse: Beste VPN

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer