SuSE Linux 9.0

De mest anerkjente Linux-distribusjonene blir lekrere og lekrere, og mer og mer nyttige og brukervennlige - som operativsystemer for skrivebordet. Vi har tatt en titt på populære SuSE Linux, som nylig ble sluppet i versjon 9.0.

Publisert
Sist oppdatert
SuSE Linux 9.0


En Linux-distribusjon er et operativsystem som bygger på Linux-kjernen, og som leveres sammen med haugevis av åpen kildekode-programvare - alt fra kontorsuiter til MP3-programmer og spill. De fleste distribusjonene kan lastes ned gratis fra nettet, og slike Linux-pakker kan i mange tilfeller vise seg å være fullgode alternativer til Windows med tilhørende programmer.

Dessuten følger det som regel med massevis av programmer og løsninger for den som ønsker å sette opp en Linux-maskin som server i nettverket.

Siden Linux-distribusjonene ofte kommer på flere CDer, er de ikke like enkle å laste ned for alle. Hører du til gruppen som bruker modem/ISDN-kort for å koble deg til nettet, har du muligheten til å kjøpe Linux-distribusjoner i butikken. Da får du med omfattende brukerveiledninger samt tilgang til support, i tillegg til selve installasjons-CDene.

Mange alternativer

Vi har tidligere omtalt og testet flere Linux-distribusjoner, deriblant Mandrake Linux og Knoppix. Denne gangen har turen kommet til tyske SuSE Linux.

SuSE Linux er blant de mest populære distribusjonene. Forrige uke ble versjon 9.0 lansert, og vi har alt testet den. Her finner du en detaljert oversikt over innholdet.

I motsetning til de fleste Linux-distribusjoner kan du ikke laste ned installasjons-CDene til SuSE Linux fra nettet, men det går faktisk an å installere operativsystemet og programmene direkte fran nettet via FTP. Se nederst i denne artikkelen hvordan du gjør det. Merk også at noen av de kommersielle programmene er fjernet fra FTP-versjonen.


Ønsker du installasjons-CDene, må du i butikken. Professional-versjonen vår inneholder 5 CDer + en dobbelsidig DVD som inneholder alle de fem CDene + ekstramateriale. Dersom du har DVD-leser på PCen din, er det en stor fordel å installere SuSE Linux direkte fra DVD-platen, siden du da slipper å bytte plater underveis i installasjonsprosessen. I tillegg får du med to tykke brukerveiledninger som hjelper deg å komme i gang med programmene og administrering av SuSE Linux.

Vi har laget en bildeserie som tar deg gjennom stegene i installasjonen, og viser deg hvordan SuSE Linux 9.0 og programmene tar seg ut. Den finner du her.

Norsk distributør av SuSE Linux er LinTech. Billigste versjon av 9.0 koster rundt 600 kroner. Ønsker du derimot å installere fra nettet, må du smøre deg med tålmodighet en stund til - versjon 9.0 er foreløpig ikke tilgjengelig. Versjon 8.2 er derimot mulig å installere via FTP. Besøk for eksempel denne siden hos Sunet, og klikk på README for instrukser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer