Vi har testet Remix OS - Android på PC

Svært interessant alternativ til Windows og MacOS

Vi har prøvekjørt operativsystemet som lar deg kjøre Android-apper i vinduer på skrivebordet.

ANDROID-BASERT OS til PC: Plutselig kan du velge og vrake mellom 2 millioner apper og spill - helt gratis. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ANDROID-BASERT OS til PC: Plutselig kan du velge og vrake mellom 2 millioner apper og spill - helt gratis. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Da Google annonserte at de ville lage et PC-operativsystem sommeren 2009, var det mange som håpet at Microsoft endelig ville få ordentlig konkurranse i dette markedet. Nå, sju år etter, er Chromebooks med Googles ChromeOS godt etablert i markedet, men har aldri blitt i nærheten av noen trussel for Microsoft og Windows.

Tidligere i år annonserte imidlertid Google at Chromebooks snart vil få muligheten til å kjøre Android-apper, noe som helt sikkert vil føre til at flere får øynene opp for disse rimelige datamaskinene.

Android som Windows-erstatter?

Men hva med å kjøre Android på PC-en? Operativsystemet har støtte for både mus og tastatur, og mange har klødd seg i hodet over at Google ikke valgte Android som utgangspunkt når de laget ChromeOS. Det er her selskapet Jide kommer inn i bildet.

De har laget Remix OS - en omskrevet Android-utgave som er laget og optimalisert for å kunne kjøre på helt vanlige PC-er.

Remix OS ser ut og oppfører seg svært likt Windows og ChromeOS. Du har skrivebordet, oppgavelinjen, startmenyen, vinduer som kan justeres, minimeres og maksimeres - og du har Google Play, med tilgang til mer enn 2 millioner apper som dekker de aller fleste behov.

LIKNER PÅ WINDOWS: Skrivebordsmiljøet i Remix OS er svært likt Windows. Det fremstår som en fin miks mellom Windows og ChromeOS.
LIKNER PÅ WINDOWS: Skrivebordsmiljøet i Remix OS er svært likt Windows. Det fremstår som en fin miks mellom Windows og ChromeOS. Vis mer

Første gang vi skrev om Remix OS var i januar i år. Siden den gang har systemet blitt langt mer modent, og versjon 3 er basert på Android 6.0 Marshmallow. Vi har prøvekjørt operativsystemet på en av våre test-PC-er de siste dagene.

Slik gjør du det

Først laster du ned en ZIP-fil som inneholder en ISO-fil på rundt 900MB med selve operativsystemet, samt et enkelt installasjonsprogram som hjelper deg med å installere operativsystemet til en minnepinne eller på harddisken/SSD-en din.

Førstnevnte er den klart sikreste måten å teste ut operativsystemet, men sørg for at du bruker en minnepinne med god lese- og skriveytelse, så sikrer du best mulig opplevelse.

Installerer du Remix OS til harddisken/SSD-en, vil du kunne veksle mellom Windows og Remix OS under oppstarten.

Slik fungerer det i praksis

Vi valgte sistnevnte på en Samsung 9-series bærbar PC fra 2014, der hele installasjonsprosessen var unnagjort på under minuttet. Neste gang vi startet PC-en, valgte vi Remix OS fra oppstartsmenyen. Deretter fulgte en ny omstart, og en klargjøringsprosess som tok noen få minutter. Deretter lastet operativsystemet og tok oss direkte til skrivebordet. Ingen innlogging var nødvendig.

Straks etter dette fikk vi spørsmål om hvilke apper vi ønsket å installere. Her ble vi presentert for en rekke populære apper, deriblant Netflix, Microsoft Office, YouTube og Spotify. Da dette var gjort, var vi klare til å utforske operativsystemet.

Alt av drivere til skjermkort, lydkort, minnekortleser, trådløst nettverkskort, USB-porter og webkamera var på plass og fungerte «rett ut av esken». Som Windows-bruker hadde jeg ingen som helst problemer med å navigere rundt, starte og avslutte apper og gjøre helt vanlige oppgaver - med hjelp av tastatur og mus.

KOPIERE FILER: Via filbehandleren fikk vi tilgang til Windows-partisjonen, og kunne fint kopiere filer til og fra Remix OS og en tilkoblet minnepinne.
KOPIERE FILER: Via filbehandleren fikk vi tilgang til Windows-partisjonen, og kunne fint kopiere filer til og fra Remix OS og en tilkoblet minnepinne. Vis mer

Appene, som ofte er skrevet for å brukes på små skjermer, kjøres stort sett i vinduer som tilsvarer en mobilskjerm i form og størrelse, med unntak av blant annet Chrome, som kjørte i fullskjerm. Du kan uansett endre størrelsen på app-vinduene, og kjøre alle i fullskjerm - som på et nettbrett. Denne skalerbarheten er ofte meget god i Android-apper.

Bedre batteritid?

Ikke én gang opplevde vi at viftene i PC-en startet, sannsynligvis fordi operativsystemet og appene er svært lettdrevne. I så måte er vår PC med Core i5-prosessor rent overkill.

Dette kan også seg også utslag i bedre batteritid. Vi har ikke målt nøyaktig, men at prosentene forsvinner noe saktere med Remix OS enn Windows på vår PC, er helt på det rene.

Dette skulle også bety at du kan kjøre Remix OS på eldre maskinvare med godt resultat. Jide anbefaler 2GHz prosessor, 2GB RAM og minst 8GB ledig plass på disken/SSD-en.

APP-ER: Her kjører vi noen velkjente apper i vinduer som tilsvarer mobilskjermer. Appene kan også kjøres i fullskjerm, Det blir som om de kjører på nettbrett.
APP-ER: Her kjører vi noen velkjente apper i vinduer som tilsvarer mobilskjermer. Appene kan også kjøres i fullskjerm, Det blir som om de kjører på nettbrett. Vis mer

Rom for forbedringer

Ikke alle Android-apper og spill fungerer optimalt med mus og tastatur, så har du en PC med berøringsskjerm, vil det absolutt være en fordel i mange tilfeller.

Vi opplevde også at en del apper krasjet eller ikke fungerte optimalt, deriblant Skandiabankens app. Du finner imidlertid et eget utvalg av «godkjente» apper i Remix Central, som har en snarvei på skrivebordet. Disse appene skal være testet og kontrollert i Remix OS.

KOMPATIBLE APPER: Remix Central er et fint utgangspunkt for å velge apper som garantert er kompatible.
KOMPATIBLE APPER: Remix Central er et fint utgangspunkt for å velge apper som garantert er kompatible. Vis mer

En ting vi savner, er muligheten til å merke tekst ved hjelp av å klikke og dra musen over et område. Denne funksjonaliteten har ikke utviklerne klart å få på plass. Det samme gjelder dra og slipp mellom app-vinduer. Høyreklikk-menyer finnes, men er mer unntaket enn regelen.

Det hører også med til historien at hele Remix OS nektet å starte på en annen PC vi prøvde å installere det til, så systemet har en vei å gå før det blir helt på nivå med Windows - naturlig nok.

Remix OS er uansett blant de aller mest spennende Windows-alternativene vi har testet, og vi blir overrasket om ikke Google på ett eller annet tidspunkt vil være interessert i å kjøpe opp Jide. Med litt mer raffinering kan dette bli virkelig bra.

Gratis

Får du lyst å prøve Remix OS, finner du mer informasjon og kan laste ned installasjonsprogrammet www.jide.com/remixos. Det skal ifølge utviklerne fungere på de aller fleste PC-er, inkludert Apples Mac-maskiner.

Det koster ingenting å bruke systemet, men merk at det følger med noen apper som er å betrakte som reklame.

Les også:
Alt om Windows 10
Lag din egen Linux-minnepinne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer