TEST: Asus ZenWiFi XT8 og Linksys Velop MX5

Svært raskt, men det koster

WiFi 6-mesh har kommet for fullt. Vi har testet to høyaktuelle løsninger.

WIFI 6-MESH: Linksys MX10600 og Asus ZenWiFi XT8 møtes til mesh-duell. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WIFI 6-MESH: Linksys MX10600 og Asus ZenWiFi XT8 møtes til mesh-duell. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Introduksjonen av WiFi 6-standarden bringer med seg rutere og enheter med høyere kapasitet og teoretiske trådløse hastigheter som du for få år siden bare kunne se langt etter.

De første enhetene med WiFi 6 kom som smått i fjor, men det er først i år at at flere PC- og mobilprodusenter og ikke minst ruterselskaper har kastet seg over teknologien.

Asus mot Linksys

Tidligere har vi testet WiFi 6-mesh fra Netgear og TP-Link (krever abonnement), og i denne runden møtes de gamle traverne Asus og Linksys til ruterduell.

Asus ZenWiFi XT8 kommer i et sett med to noder til rundt 5200 kroner, men det er også mulig å kjøpe flere noder separat. Da er prisen per node snaut 3000 kroner, men du kan for øvrig koble til andre Asus AiMesh-noder til oppsettet.

Asus ZenWiFi er et av de stiligste mesh-settene vi har testet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Asus ZenWiFi er et av de stiligste mesh-settene vi har testet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Linksys er et par hakk dyrere og du må ut med nærmere 7200 kroner for MX-settet, mens prisen per node er rundt 3700 kroner. Settet er også kompatibelt med andre Velop-produkter fra Linksys.

Vi syns at selskapet har gjort et litt merkelig valg ved navngivingen ettersom enkeltnoden heter MX5 Velop AX MX5300, men topakningen heter MX10 AX MX10600.

Design og tilkoblinger

Asus og Linksys har gått hver sin retning hva utforming gjelder. MX-settet er en høy og forholdsvis tung kloss med skarpe kanter og avrundede overflater. Samtlige tilkoblinger er plassert vertikalt på baksiden og du finner på/av-bryteren, samt WPS- og tilbakestill-knappene på undersiden.

Du kan velge selv hvilken MX-node du ønsker å bruke som hovedenheter, og hver av dem har fire ekstra LAN-kontakter og én USB 3-kontakt.

Linksys MX Velop er velutstyrt med fire LAN-kontakt og USB. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Linksys MX Velop er velutstyrt med fire LAN-kontakt og USB. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det samme gjelder for Asus’ sett, men den har dog tre ekstra LAN-kontakter mot Linksysens fire.

ZenWiFi XT8 har for øvrig det vi syns er et mer stilrent design – det er kanskje den stiligste ruteren vi har hatt på testbenken – med en mer kvadratisk utforming med avrundende hjørner, samt en stilig Asus-logo i gull som står i stil med det mørkegrå chassiset. Du får den også i hvit.

På baksiden finner du alle portene plassert horisontalt sammen med på-knappen, men tilbakestill-knappen sitter på undersiden.

Asus ZenWiFi har tre ekstra LAN-kontakter samt USB 3.0. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Asus ZenWiFi har tre ekstra LAN-kontakter samt USB 3.0. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Oppsett og plassering

Husker du den tida da det kunne ta nærmest en hel dag å sette opp det trådløse nettet hjemme? Muligens noe overdrevent, men tidligere har det vært en mer krevende prosess enn det er i dag.

Både Asus og Linksys har gjort det lekende lett å sette opp sine respektive mesh-sett. Kort oppsummert er det «plug and play» og prosessen er unnagjort på under ti minutter, og kanskje så raskt som fem hvis alt klaffer.

Asus XT8 skiller seg riktignok ut ved at du må ha nodene i nærheten av hverandre under oppsettet før du setter dem der de skal stå, men prosessen er uansett kortfattet.

Når det gjelder plassering av nodene, er det slik at du bør plassere dem så sentrert i boligen som mulig – spesielt hvis du har flere etasjer. En annen ting er at det bør være maksimalt to rom mellom hver node for best mulig ytelse.

Her er det lurt å prøve seg frem med å flytte litt på den ekstra noden og ta med deg for eksempel mobilen din rundt i kriker og kroker i boligen for å se hva som gjør seg best.

Linksys-ruterne har tradisjonelt sett vært hvite. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Linksys-ruterne har tradisjonelt sett vært hvite. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Funksjoner

Hos både Asus og Linksys får du de mest grunnleggende funksjonene som oppsett av gjestenett og foreldrekontroll.

Asus har også det de kaller Smart Connect som når aktivert skal styre enhetene til det beste frekvensbåndet, men som vi egentlig ikke anbefaler at du aktiverer. Spesielt kan det skape litt kluss hvis du har enheter som støtter kun 2,4 GHz-båndet. Vi merket også at ytelsen ble bedre av å ha 2,4- og 5,0-nettene hver for seg.

En annen ting du kan sette opp for ZenWiFi, er «Quality of Service» (QoS), som gjør at du blant annet kan sette ruteren i spillmodus for å prioritere spilltrafikk på linja. Mediestrømming er et annet eksempel på innhold som kan bli prioritert.

Asus ZenWiFi XT8 foran og bak. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Asus ZenWiFi XT8 foran og bak. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Første gang du aktiverer QoS, må du godkjenne en lisensavtale fra en tredjepart, Trend Micro, og i den står det at informasjon blir samlet inn av dette selskapet via Asus AiProtection. Informasjonen Trend Micro samler inn, kan inkludere detaljer som navn, telefonnummer, e-postadresse og enhets-ID.

Noe å være obs på før du eventuelt aktiverer QoS.

Du kan også prioritere enheter på Linksys, men uten at du behøver å dele data med en tredjepart.

Ytelse og dekning

Etter å ha testet en del rutere, er det tydelig at det er en forskjell i de teoretiske hastighetene produsentene opererer med og det vi faktisk opplever av ytelse.

Med WiFi 6 er det snakk om trådløse hastigheter på over 1 Gigabit per sekund, men vi har ennå til gode å bryte denne «muren». Både Asus og Linksys opererer med teoretiske hastigheter godt over 1 Gigabit per sekund, men våre tester viser at ingen av dem klarer å levere på dette.

Nærmest er ZenWiFI XT8 som på det meste nådde en hastighet på rundt 820 megabits per sekund mellom to PC-er med WiFi 6-nett på det lokale nettverket.

Linksys MX-settet er faktisk et stykke bak og her så vi ikke noe raskere enn 650 Mbps i våre tester.

Solide hastigheter til tross, det er et stykke unna hva produsentene lover.

Når det gjelder fart ut mot Internett, leverer både ZenWiFi XT8 og Velop MX10 så det holder i hver krik og krok av boligen, som er på rundt 200 kvadratmeter fordelt på to etasjer.

I garasjen, som ligger under boligen delt av et relativt tykt betongdekke, forsvinner rundt en tredel av hastigheten – både opplasting og nedlasting – som egentlig er forventet med tanke på hvor dårlig trådløse signaler takler betong.

Asus ZenWiFi XT8 fås i svart og hvit. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Asus ZenWiFi XT8 fås i svart og hvit. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dekningen er det ingenting å si på og begge settene sørger for godt nett i hus på rundt 2–300 kvadratmeter fordelt på 2 etasjer. Asus skriver at ZenWiFi-settet kan dekke boliger på opptil drøyt 500 kvadratmeter, men i slike tilfeller anbefaler vi at du fyller på med minst én ekstra node for å være på den sikre siden.

Dersom du opplever dårlig dekning med ditt nåværende nett, enten det er en vanlig ruter eller et mesh-sett, er det ikke nødvendigvis sikkert at du bør velge et WiFi 6-sett fremfor et WiFi 5.

Årsaken til det er at WiFi 6-standarden ikke fører med seg bedre dekning enn WiFi 5, men heller høyere teoretiske hastigheter, mindre forsinkelse og høyere kapasitet, som er tre av fordelene med WiFi 6. En annen ting er at det er mer fremtidsrettet.

Det som taler i mot WiFi 6 for øyeblikket, er først og fremst pris. Av de settene vi så langt har testet, er det rimeligste fra TP-Link til rundt 3000 kroner. En annen ting er at det ikke akkurat kryr av enheter på markedet med støtte for WiFi 6, men det vil selvsagt komme flere og flere i tida fremover.

Konklusjon Linksys

For å ta det positive først, er Linksys MX10 lekende lett å sette opp – her blir du servert tydelige beskrivelser og det skal godt gjøres å gå seg vill. Appen er også svært oversiktlig og inneholder de mest nødvendige funksjonene for hvermansen.

Rekkevidden er også solid, samtidig som vi opplever at MX10 stort sett leverer stabilt tilkobling mot Internett.

Dog skal vi ikke legge skjul på at vi syns at prisen er i overkant høy. Nærmere 7200 kroner for settet med to noder – det syns vi Linksys sliter med å forsvare.

I tillegg syns vi nodene er i overkant store og tar opp mer plass enn nødvendig.

Testresultat

Linksys MX10 Velop AX MX10600

Enkelt oppsett
Oversiktlig og god app
Solid rekkevidde
Stabile
Fire Gigabit LAN-porter og USB 3.0

Høy pris
Stor – kan være vanskelig å plassere
Bikker aldri 1 Gbps

Konklusjon Asus ZenWIFI

Asus har, kanskje sammen med Google, satt standarden på hvor stilig et mesh-sett kan være. Vi ser ingen grunn til å gjemme ZenWiFi XT8 bak en gardin eller et skap. Nei, ruterne tar seg faktisk godt ut blant resten av interiøret.

Appen til Asus er ikke like lekker og trenger kanskje en liten oppfriskning. Når det er sagt, er appen svært innholdsrik og inneholder stort sett alt av funksjoner.

Av de to modellene vi har testet, har ZenWiFi klart best ytelse og minst like god rekkevidde som alternativet, det er også 2000 kroner rimeligere, og har også vist seg å være veldig stabilt.

Testresultat

Asus ZenWiFi XT8

Lekkert design
God ytelse
Enkelt oppsett
Stabilt nett
Innholdsrik app
Tre Gigabit LAN-porter og USB 3.0

QoS krever datadeling med en tredjepart
Bikker aldri 1 Gbps

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer