Svært variabel ytelse på bærbar PC

Publisert
Sist oppdatert

Spørsmål:

Heisann!

Jeg har en Packard Bell laptop med en AMD prosessor som heter XP 1500+. Den er oppgitt til å være på 1,3GHz.

Når jeg går inn i kontrollpanelet i Windows XP og velger "system" blir noen av maskinens egenskaper listet opp, blant annet prosessorhastighet. Stort sett er denne oppgitt til å være 1,3GHz. Men denne verdien varierer en del. Det laveste jeg har sett er 299MHz.

Spørsmålet mitt er om dette er normalt?

Hilsen Thomas

Datadoktoren svarer

Hei Thomas, Din bærbare PC er utstyrt med mobilutgaven av AMD Athlon XP-prosessoren. Hvis den har betegnelsen 1500+, betyr det at den tilsvarer 1,5 GHz-utgaven av Pentium 4 mht ytelse i de fleste situasjoner. Våre egne målinger bekrefter at dette stemmer, selv om AMD-prosessoren egentlig kjører på 1,3 GHz.  Mobilprosessorer fra AMD benytter en teknikk som kalles PowerNow!. Denne svarer til SpeedStep-teknikken fra Intel, og går i all enkelhet ut på at prosessorhastigheten tilpasses oppgavene som utføres på PCen. Derfor vil du oppleve at hastigheten går opp og ned, slik du beskriver. At hastigheten går så lavt som til 299 MHz betyr i praksis at prosessoren bruker meget lite strøm i disse situasjonene, og resultatet blir dermed bedre batterilevetid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer