Svindeløkning

Nå vil de lure deg med falske QR-koder.

PASS PÅ: Vær skeptisk til alle QR-koder uten en tydelig avsender, sier sikkerhetsekspert. Foto: Shutterstock
PASS PÅ: Vær skeptisk til alle QR-koder uten en tydelig avsender, sier sikkerhetsekspert. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

- Metodene blir mer og mer avanserte. Vi er redd for at man kommer dit at det rett og slett blir vanskelig å beskytte seg hundre prosent mot denne kriminaliteten.

Det sa økokrimsjef Pål Lønseth nylig til Dagbladet, da han sammen med politidirektør Benedicte Bjørnland og Kripos-sjef Kristin Kvigne la fram politiets trusselvurdering for 2023.

Ifølge Lønseth blir svindlerne blir stadig mer utspekulerte. De strekker seg også langt i bruken av teknologiske løsninger, for eksempel ved bruk av kunstig intelligens.

Falske QR-koder

En svindelmetode som er på vei opp, er bruken av falske QR-koder.

Har du en smartmobil, kan du skanne en QR-koder bare ved å åpne kameraet og vende det mot koden, som så sender deg til et bestemt nettsted. Egentlig ganske genialt, så lenge siden du kommer til ikke har onde hensikter.

Nå har HP lagt fram sin trusselrapport for fjerde kvartal som viser at oppfordringer til skanning av falske QR-koder øker sterkt i omfang. Nye kampanjer oppdages nå nesten daglig, skriver selskapet i en pressemelding.

- Tidligere har vi sett skadevaredistributører som Emotet har forsøkt å lure seg forbi Offices strengere makropolicyer, hvor gjerne sosial manipulering har vært viktig. Dette er imidlertid blitt vanskeligere og vanskeligere, sier sikkerhetsekspert i HP, Tor Petter Abrahamsen, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer