Synergy

To maskiner - ett tastatur. Synergy gir deg skrivebordet tilbake.

Publisert
Sist oppdatert

Nye datamaskiner blir stadig billigere, stadig flere kjøper dem, men mange beholder likevel sine gamle maskiner som en tilleggs- eller backupmaskin. Med to eller flere maskiner med hver sine tastaturer og mus blir skrivebordet raskt fylt opp, rotete og vanskelig å organisere.

Hadde det ikke vært greit å kunne bruke samme tastatur og mus til alle maskinene dine uavhengig av operativsystem? Synergy løser dette problemet for deg.

Ikke bare vil skrivebordet (det fysiske, altså) unektelig se mye bedre ut, men du vil også merke at produktiviteten vil øke betraktelig da du vil ha rask tilgang til alle maskinene dine.

>> Les også: Superruter fra D-link

Ett tastatur og mus til alle dine maskiner

Hvis du jevnlig bruker bruker mer enn én datamaskin vil dette programmet både kunne gi deg et ryddig skrivebord og en mer effektiv hverdag foran skjemen. Synergy er nemlig det man kan kalle programvare-versjonen av en KVM-svitsj.

For de uinnvidde i denne termen er en KVM-svitsj et apparat for å bruke samme tastatur, mus og skjerm på flere maskiner. Dette blir gjort ved å hoppe mellom maskinene etter behov. Prinsippet er omtrent det samme med Synergy bare mer smidig, brukervennlig og helt gratis.

Synergy


Synergy lar deg, som ved en KVM-svitsj, bruke samme tastatur og mus til alle dine maskiner, uavhengig av operativsystem (støtter Windows, Mac og Linux). I tillegg lar den deg bruke flere skjermer, slik at du slipper å bytte på å bruke samme skjerm, noe som lett kan medføre at man mister oversikten. I stedet for å bytte mellom maskinene med en fysisk svitsj fører man enkelt musepekeren over til den aktuelle datamaskinens skjerm, og fortsetter arbeidet her. Når musepekeren er flyttet over til neste skjerm/maskin er både mus og tastatur sømløst knyttet til denne maskinen.

Synergy via nettverket

I tillegg til at man slipper ledningsrot oppe på skrivebordet, slipper man også å strekke nye ledninger under og bak skrivebordet.

Med Synergy slipper du mer ledningrot.
Med Synergy slipper du mer ledningrot. Vis mer


All kontakten mellom maskinene foregår via det lokale nettverket.

Tips: Skulle du mot formodning jobbe med to maskiner som ikke er tilknyttet et lokalt nettverk, kan du faktisk benytte et lite program kalt Hamachi (støtter også både Windows, Mac og Linux). Dette lar deg knytte to eller flere maskiner sammen, via Internett, som om de skulle tilhøre samme lokale nettverk. Dermed vil også Synergy fungere mellom disse maskinene.

Hvis dette høres ut til å være noe for deg, så følg med videre for en gjennomgang av hvordan du setter Synergy opp i Windows.

>> Les også: Styr en annen PC via Internett

Installasjon og oppsett av Synergy:

I det følgende skal vi gjennomgå hvordan du setter opp Synergy i Windows. Denne gang utelates dessverre oppsett for Linux og Mac. I stedet henviser vi heller til produsentens egen veiledning.

Slik gå du fram:

 1. Last ned og installer Synergy (Filen med endelsen .exe).
 2. Åpne programmet og velg alternativet Share this computers keyboard and mouse (server).

  Synergy


  Denne maskinen vil nå være en server som de andre maskinene vil knyttes mot. Da de andre maskinene er avhengige av at serveren kjører for at det skal virke, må serveren typisk være den maskinen du bruker mest.

 3. Klikk på Advanced. Legg merke til det definerte Screen Name. Dette skal du bruke i neste del. Mitt er Leif-PC. Klikk OK.

  Synergy 4. Klikk på Config.
 5. Under Screens (overst i vinduet) klikker du på + for å legge til denne og alle andre maskiner du ønsker å knytte sammen. Legg inn både Screen Name og Aliases.

  Synergy


  OBS! Hvis du ikke har installert Synergy på de andre maskinene allerede, gjør det nå, før du går videre. Når du er ferdig åpner du programmet på hver maskin og klikker på Advanced (se pkt.3). Noter deg maskinenes ulike Screen Name. Disse legger du så inn som Screens på hovedmaskinen (se øverst under dette punktet).

 6. Nå har du definert hvilke maskiner som er tilknyttet Synergy. Neste skritt blir å definere hvo maskinene (og da mener jeg skjermene) er plassert i forhold til hverandre, slik at du enkelt kan bevege musepekeren fra skjerm til skjerm.

  Dette gjør du i bunnen av samme vindu (Config), under Links. Her velger du, en for en, hvor en maskin ligger i forhold til en annen (begge veier). Alternativene er høyre, venstre, opp og ned, men kan også justeres utover dette. Dette må gjøres begge veier. Det vil si at når A ligger til venstre for B, må det også defineres at B ligger til høyre for A. Hvis ikke kan ikke musepekeren føres fram og tilbake mellom skjermene - kun én vei.

  Synergy


  Når du er ferdig klikker du OK.

 7. Nå er du klar til å starte Synergy, men først kan det være greit at Synergy starter med Windows. Hvis du ønsker dette, klikk på AutoStart og velg et av alternativene, alt etter hva som passer for deg. Når du er ferdig klikker du OK.
 8. OK, da var vi ferdig. Klikk på Start for å starte Synergy.
 9. For å få kontakt med de andre maskinene må du imidlertid klargjøre disse også. Dette er imidlertid veldig enkelt. Start Synergy på de andre maskinene (hvis du ikke allerede har det).
 10. I hovedvinduet velger du alternativet Other Computer's Host Name, og legger inn Screen Name til hovedmaskinen (serveren). Se pkt. 3. Gjør dette på alle maskinene.

  Synergy


 11. Velg type AutoStart (hvis du ønsker dette). Se pkt. 7.
 12. Klikk på Start.

Det var det. Det er mulig det må gå seg litt til før serveren får kontakt med klientene første gangen, men det skal ikke gå så lang tid før de finner hverandre.

>> Les også: 5 tips til bedre trådløst nett

Hvis det imidlertid går lang tid er det noen muligheter du kan sjekke:

 1. Sjekk om navnet på datamaskinen stemmer med Screen Name. I Viste klikker du på Start --> Høyreklikker på Datamaskin og velger Egenskaper. Sjekk at Datamaskinnavn er det samme som Screen Name. Hvis ikke, endre dette ved å klikke Endre innstillinger. Det kan også hjelpe å endre Arbeidsgruppe til samme navn for alle. Dette kan du gjøre fra samme sted.
 2. Var det noe du ikke fikk med deg i gjennomgangen? Det kan være lurt å dobbeltsjekke punkt for punkt i tilfelle det skulle være noe som ikke var gjort riktig.
 3. Har brannmuren skylden? Dette har vi aldri opplevd selv, men skulle dette skje kan du teste ved å slå av brannmuren og se om det oppnås kontakt mellom server og klienter. Hvis brannmuren er feilen må den settes opp til å godta trafikk via TCP port 24800, som er standard. Dette kan endres i Synergy.
 4. Synergy FAQ. En siste mulighet er å konsultere Synergys egen FAQ.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer